Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Futbalový kočovník priťahuje problémy. Barcelone to neprekáža

Narodil sa v Berlíne, ale reprezentuje Ghanu - krajinu svojich rodičov. Na rozdiel od brata, ktorý je oporou nemeckej defenzívy. Vzťah medzi nimi označujú za jeden z najkomplikovanejších.

23.01.2019 18:32
Kevin-Prince Boateng Foto: ,
Kevin-Prince Boateng.
debata

Kým Jérome Boateng vedie usporiadaný futbalový život a už ôsmu sezónu pôsobí v Bayerne Mníchov, jeho starší brat Kevin Prince je – povedzme – z iného cesta. Nasledujúce riadky to potvrdia. A prinútia opýtať sa – prečo z neho Barcelona urobila dosiaľ najprekvapujúcejší prestup januára 2019?

Bol druhou voľbou

Odpoveď na ňu je z hľadiska faktov triviálna. Dvadsaťtriročnému Munirovi El Haddadimu došla trpezlivosť. Nechcel vysedávať na lavičke Barcelony. Keď pred dvomi týždňami prišla ponuka strieľať góly za FC Sevilla, nezaváhal.

Katalánci tak hľadali k strelcovi Luisovi Suárezovi kvalitný záskok. Podľa španielskeho denníka Sport bol prioritou trénera Ernesta Valverdeho Carlos Vela. Vykúpenie Mexičana z Los Angeles by bolo drahé a komplikované. A keďže Barca nechcela čakať a veľa míňať, vybrala sa inou cestou.

Španielske médiá ju síce označili za schodnejšiu, ale zároveň aj kľukatejšiu. Vedeniu Barcelony to však bolo fuk. Za problémového Boatenga zaplatilo milión eur Sassuolu a požičalo si ho do konca sezóny. S tým, že po nej si môže uplatniť opciu na trvalý prestup.

Kevin-Prince Boateng. Foto: Reuters, ALBERT GEA
Kevin-Prince Boateng Kevin-Prince Boateng.

„Keď som sa dozvedel o ponuke Barcelony, neveril som vlastným ušiam. Hrať s Messim či Suarézom je paráda. Viem, že nie som najmladší. V 31 rokoch už sotva príde väčšia výzva, ako je táto. Pre každé dieťa i profesionálneho futbalistu by to bolo splnenie sna. Nie som výnimka,“ povedal Boateng po utorkovom oficiálnom predstavení na Nou Campe.

Kopol do hlavy súpera

Jednou z mnohých zaujímavostí divokého Boatengovho životopisu je video z mladosti, kde slová s podobnou dikciou adresoval úhlavnému nepriateľovi – Realu Madrid. Pamätníkom zo sociálnych sietí to neuniklo a hneď mu to vyhodili na oči.

„Čo bolo, bolo. Je to minulosť a mňa zaujíma budúcnosť. Verím, že si zaslúžim miesto v Barcelone,“ reagoval Boateng.

Na rováši má toho omnoho viac. Pred dvanástimi rokmi napríklad kopol do hlavy obrancu Wolfsburgu Makota Hasebeho. Dostal mastnú pokutu i stopku na dva zápasy. Bolo to už v čase, keď sa začalo jeho putovanie z klubu do klubu.

Nadával trénerovi

Na začiatku roka 2013 bol kapitánom AC Miláno v priateľskom stretnutí proti Pro Partia. Jej fanúšikovia rasisticky urážali Boatenga i jeho spoluhráčov, na čo horkokrvný ofenzívny univerzál reagoval po svojom. Nadávky opätoval, kopol do sektoru priaznivcov súpera loptu a demonštatívne opustil ihrisko. Tento počin zanechal vo futbalovom svete pozitívnu ozvenu.

Tá sa s ním niesla aj počas majstrovstiev sveta 2014 v Brazílii. Okrem problémov s finančnými odmenami i slabými výsledkami trápili Ghanu aj rozbroje v kabíne. Viedli ich práve Boateng a Sulley Muntari. Oboch krátko pred posledným stretnutím skupiny proti Portugalsku vylúčili z tímu. Boatenga preto, že vulgárne nadával trénerovi Kwesimu Appiahovi. Muntari zašiel ešte ďalej – okrem slovného ataku pridal aj fyzický voči predstaviteľovi Ghanskej futbalovej asociácie Mosesovi Armahovi.

Kevin-Prince Boateng. Foto: Reuters, ALBERT GEA
Kevin-Prince Boateng Kevin-Prince Boateng.

„To, čo urobili, je hanebné. Exemplárny trest je správny,“ uviedli predstavitelia v oficiálnom komuniké.

Boatengov prestup do Barcelony je jeho desiatou zmenou pôsobiska v priebehu dvanástich rokov. Začínal v akadémii Herthy Berlín v roku 2007 a postupne si vyskúšal Tottenham, Borussiu Dortmund či AC Miláno. V ostatných troch priemerných kluboch – Las Palmas, Frankfurt a Sassuolo – ukázal výnimočnú techniku, útočnú variabilitu aj strelecký apetít.

Všetky tri veci museli Barcelonu zaujať natoľko, že dá Boatengovi napriek pokrivenej povesti šancu zažiariť na najvyšších fórach La Ligy i Ligy majstrov. Pre potetovaného bohéma chváliaceho sa luxusom – jeho telo zdobí napríklad mapa Ghany – bude zrejme posledná. Ako ju využije?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kevin-Prince Boateng