Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rusko dostáva šance ako nikto, protestujú národné antidopigové agentúry

Inštitút Asociácie národných antidopingových agentúr (iNADO) vyjadril obavy nad vývojom prípadu ruského dopingu.

23.01.2019 17:30
Rusko, Moskva, doping Foto:
Ruské anti-dopingové laboratórium v Moskve.
debata (9)

Nepáči sa mu rozhodnutie Svetovej antidopingovej agentúry (WADA), ktorá nepotrestala ruskú stranu za nedodržanie termínu na sprístupnenie dát z moskovského laboratória.

„Sme veľmi znepokojení prístupom k dlhoročnému, úmyselnému, inštitucionali­zovanému dopingu. Napriek závažným okolnostiam, Rusko dostáva ďalšie a ďalšie šance, o ktorých by žiadny jednotlivec alebo menšia krajina nemohli ani snívať,“ citovala agentúra DPA stanovisko iNADO.

WADA obnovila činnosť Ruskej antidopingovej agentúre (RUSADA) v septembri pod podmienkou sprístupnenia dát do 31. decembra. Pred týmto dátumom sa však experti WADA vrátili z Ruska s prázdnymi rukami, ku všetkým informáciám sa dostali s dvojtýždňovým oneskorením.

Napriek tomu exekutíva WADA prijala odporúčanie revíznej komisie, neuplatnila nové sankcie a určila termín 30. jún na opätovné preskúmanie podozrivých vzoriek.

Medzinárodná asociácia NADO združuje 67 národných antidopingových agentúr. Aby sa v budúcnosti predišlo podobným peripetiám ako v prípade postoja k Rusku, vyzvala k organizačným zmenám vo WADA:

„Musí sa zmeniť riadiaci model, tak, aby agentúra pokračovala ako rázna a nezávislá autorita, ktorá je nevyhnutná pre čistotu svetového športu.“

9 debata chyba
Viac na túto tému: #ruský doping