Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Experti WADA už sťahujú údaje z ruského antidopingového laboratória

Experti Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) si už začali kopírovať dáta z moskovského laboratória, kde sú uložené vzorky ruských športovcov, ktoré môžu súvisieť s ich dopingovou minulosťou. Potvrdil to ruský minister športu Pavel Kolobkov.

10.01.2019 17:40
Rusko, Moskva, doping Foto:
Ruské anti-dopingové laboratórium v Moskve.
debata (1)

V prípade, že sa tieto informácie potvrdia, ide o zjavný pokrok v doteraz zverejnených informáciách, že ruská strana si prísne stráži údaje o svojich športovcoch z minulosti. „Údaje o vzorkách z databázy sa už začali kopírovať. Spolupracujeme s pracovníkmi WADA. Všetko prebieha v plnej koordinácii,“ uviedol Kolobkov v televíznom rozhovore.

Pracovníci WADA odišli koncom uplynulého roka z moskovského laboratória s prázdnymi rukami a ak by sa tak udialo opäť, WADA by na zasadnutí v dňoch 14. a 15. januára mohla pristúpiť k opätovnému zavedeniu zákazu činnosti pre RUSADA.

WADA vlani v septembri obnovila činnosť laboratória v ruskej metropole, ale s podmienkou, že ruské úrady odovzdajú kompletné údaje, ktoré by pomohli k potvrdeniu pochybení z minulosti pri štátom krytom dopingovom programe. Hraničný termín na odovzdanie potrebných dát bol 31. december 2018.

Predĺženie termínu do polovice januára sa nepozdáva množstvu športovcov, politikov aj organizácií. Za športovcov verejne prezentoval nespokojnosť napríklad švédsky biatlonista Sebastian Samuelsson, za politikov poľský minister vnútra Witold Baňka. Kritikou nešetria ani antidopingové agentúry USA, Írska, Rakúska, Francúzska, Nemecka či Japonska.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #WADA #ruský doping