Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Jeden spieva, druhý lyžuje. Silvester nepreceňujú

Polnočný prípitok, ohňostroj a bilancovanie predošlého roka. Silvestrovský večer máva na Slovensku zväčša rovnaký priebeh.

31.12.2018 18:00
debata

Stretnú sa rodiny či kamaráti a spoločne oslávia príchod nového roka. Doma, na chate či na nefalšovanej silvestrovskej párty sprevádza tento večer zväčša aj menšie či väčšie množstvo alkoholu. U niektorých sa pridajú aj predsavzatia do nového roka.

Akú hrá Silvester úlohu u úspešných športovcov?

Slafkovský: Byť prvý na kopci

Najlepší kanoista minulého roka a siedmy muž ankety Športovec roka 2018 Alexander Slafkovský trávi prelom rokov tradične na horách. S partiou kamarátov a rodinami.

„Vždy je príjemné uvedomiť si, ako sa všetko preklopí do nového roka. Prichádza impulz zase sa odraziť a naučiť sa niečo nové. Pripijeme si a zaželáme všetko dobré. Na druhý deň sa ideme s deťmi lyžovať. Je krásne byť prvý na kopci,“ tvrdí 35-ročný Lipták. Ešte pred týždňom reálne hrozilo, že jeho partii sa nepodarí nájsť voľnú chatu. „Verím, že niekto ešte niečo vymyslí,“ potvrdil povesť optimistu.

Vodný slalomár Alexander Slafkovský. Foto: SITA, Martin Medňanský
ANKETA: Stretnutie pred Slafkovský Vodný slalomár Alexander Slafkovský.

Pred rokom sa k lyžujúcim deťom pridala aj jeho vtedy ešte len dvojročná dcérka Jelka. „Keď videla o dva roky staršieho brata na lyžiach, okamžite sa rozhodla, že chce na kopec aj ona. Hádzala sa o zem a nedalo sa jej vysvetliť, že je ešte maličká. Tak sme jej zohnali kompletný výstroj a nakoniec bol problém dostať ju z kopca na chatu,“ spomína trojnásobný majster Európy.

O polnoci mu už deti spoločnosť robiť nebudú. „Najmä starší by chcel vydržať, ale ešte nemá šancu. Vypne ho,“ usmeje sa.

Tóth: Prípitok, hymna a posteľ

Zlatý olympijský medailista z Ria 2016 Matej Tóth má k Silvestru rezervovanejší vzťah.

„Nejde o udalosť, ktorú treba prehnane oslavovať. Samozrejme, je fajn zrekapitulovať si odchádzajúci rok. Vždy máme za čo ďakovať, prichádzajú nové plány. Nikdy som sa na Silvestra extra nechystal a posledné roky trávim tento čas väčšinou v zahraničí,“ prezrádza elitný slovenský chodec.

Na kondičnom sústredení na Kanárskych ostrovoch spája príjemné s užitočným, keďže sú s ním aj manželka s deťmi. „Na tréning potrebujem lepšie počasie, ako je v tomto období na Slovensku. Je super, že so mnou môžu byť najbližší,“ vysvetľuje.

Chodec Matej Tóth. Foto: TASR, Dano Veselský
SR šport anketa Športovec roka tóth Chodec Matej Tóth.

Hoci najstaršia dcérka má už 11 rokov, Tóth si myslí, že do polnoci nevydrží. „Deti vychovávame tak, aby chodili načas spávať. Keď sme boli v Dubaji, mali to vďaka dobrému časovému posunu jednoduchšie, ale na Kanároch sa im to nepodarí. Aj my s manželkou máme problém. Štrngneme si, vypočujeme hymnu, zaspievame a pôjdeme si ľahnúť,“ priznáva.

Štefečeková: Chlebíčky a prskavky

Špeciálnu silvestrovskú tradíciu nevyznáva ani strelkyňa Zuzana Rehák Štefečeková. Prelom rokov strávi u rodičov na dome, kde sa zíde väčšia partia.

„Nebudú chýbať chlebíčky, jednohubky a prskavky. Samozrejme, aj šampanské a ohňostroj. Mamin manžel je v tomto smere veľký fanúšik, iste si niečo dovliekol a hodinu a pol bude všetko chystať. Potom je to za desať minút vybúchané,“ avizuje úspešná trapistka.

Strelkyňa Zuzana Rehák Štefečeková. Foto: TASR, Dano Veselský
SR šport anketa Športovec roka Štefečeková Strelkyňa Zuzana Rehák Štefečeková.

Okolo piatej poobede vyvenčí poslednýkrát psíka Alexa, ktorý už radšej neskôr von nepôjde. „Je starší, slabšie počuje. Skoro vôbec. Tak hádam nebude mať s ohňostrojom problémy,“ verí Rehák Štefečová a k prípadným novoročným predsavzatiam rezolútne dodáva: „Žiadne nebudú. Aj tak trvajú maximálne do dvanástej na druhý deň.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Matej Tóth #Alexander Slafkovský #Zuzana Rehák Štefečeková