Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Vzťahy a spory idú bokom. Skladá sa najlepšia štvorka

Štvorkajak je dlhé roky výkladnou skriňou slovenskej rýchlostnej kanoistiky. Pravidelne zbiera medaily na podujatiach najvyššieho rangu, nevynímajúc olympijské hry.

17.12.2018 06:00
štvorkajak SR Foto: ,
Úspešný štvorkajak SR: Denis Myšák, Erik Vlček, Juraj Tarr, Tibor Linka.
debata

V Riu 2016 získala štvorica Denis Myšák, Erik Vlček, Juraj Tarr, Tibor Linka striebro. Rovnaká posádka brala rok predtým na majstrovstvách sveta v Miláne zlato. Je však otázne, koľkí z tejto štvorice si sadnú do káštvorky aj v budúcej sezóne, keď pôjde v Szegede o miestenky na olympiádu do Tokia.

Kľúčové kvalifikačné preteky

Háčik Myšák vynechal pre operáciu oboch ramien celú sezónu a tréner Peter Likér dlho hľadal optimálne zloženie. Po viacerých neúspešných pokusoch napokon na MS v Portugalsku štartovala na olympijskej päťstovke úplne nová posádka.

V lodi ostal len Linka, ktorého doplnili traja 23-roční – Samuel Baláž, Milan Fraňa a Csaba Zalka. Mladá posádka skončila siedma. Vlček a Tarr si sadli do lode na kilometri a spolu s Balážom a Gáborom Jakubíkom si vyjazdili na neolympijskej trati striebro.

Slovenskí reprezentanti Erik Vlček a Juraj Tarr. Foto: SITA, Martin Havran
Erik Vlček, Juraj Tarr Slovenskí reprezentanti Erik Vlček a Juraj Tarr.

Keďže sa do plnej záťaže vrátil Myšák, vážnych kandidátov na miesta v olympijskom štvorkajaku je minimálne osem. Pri zhode okolností možno aj viac. Ako budú vyzerať nominačné kritériá?

„Najdôležitejšie podujatie sú prvé kvalifikačné preteky na Zemníku. Uskutočnia sa 11. mája. Tam uvidíme reálnu výkonnosť reprezentantov v singlových a deblových disciplínach a podľa nej poskladáme dve káštvorky pre preteky Svetového pohára. Lepšia z nich pôjde na Európske hry,“ prezrádza športový riaditeľ sekcie hladkých vôd Slovenskej kanoistiky Filip Petrla.

Pochopiteľne, nádej na účasť na MS nestratí ani kajakár, ktorému by prvé kvalifikačné preteky nevyšli alebo by na nich pre chorobu či zranenie neštartoval.

„Na druhom kvalifikáči, týždeň po Európskych hrách, si opäť preveríme výkonnosť našich športovcov a poskladáme najkvalitnejšiu loď. Vidím približne sedem kandidátov najvyššej kvality. Bude náročné vyberať. Nová vlna mladých pretekárov sa každý rok zlepšuje,“ dopĺňa Petrla.

Boj háčikov a sila v konkurencii

Zaujímavé bude sledovať, kto si sadne na prvú pozíciu v lodi. Ponúkajú sa osvedčený Myšák alebo najlepší kanoista uplynulej sezóny Baláž.

Denis Myšák. Foto: Pravda, Luboš Pilc
Denis Myšák Denis Myšák.

„Po operáciách ramien ešte nie som stopercentný, ale všetko je na dobrej ceste. Silu aj kondičku som nabral, ale zatiaľ mi chýba cit pre vodu. Verím, že po jarnom sústredení v Amerike by už malo byť všetko v poriadku. Konkurencia sa za rok, čo som pauzoval, výrazne zvýšila. Som zvedavý, či sa dostanem späť na úroveň, kde som bol pred zranením. Vnútorné pochynosti ma však posúvajú ďalej, hecujú ma,“ vysvetľuje Myšák.

Na taký tvrdý boj o miesta nie je zvyknutý ani najúspešnejší slovenský kajakár Erik Vlček.

„Je nás asi desať dobrých kajakárov, z ktorých môžeme poskladať kvalitný štvorkajak. Je dôležité, aby zväz určil čo najlepšie nominačné kritériá. Ak nebudem mať potrebnú výkonnosť, nechcem sedieť v lodi len kvôli menu a skúsenostiam. Dôležitý bude prvý kvalifikáč. Chcem v ňom zajazdiť tak, aby nik nemohol spochybňovať moju pozíciu,“ tvrdí Vlček.

V uplynulom ročníku sa verejne hovorilo o nezhodách medzi Linkom a partiou z Komárna. Na majstrovstvách sveta nesedeli v spoločnej lodi. Vedenie zväzu však varuje, že vzájomné vzťahy pri skladaní posádky vôbec nebude brať do úvahy.

Juraj Tarr (vľavo) a Tibor Linka. Foto: Pravda, Luboš Pilc
Juraj Tarr, Tibor Linka Juraj Tarr (vľavo) a Tibor Linka.

„V tomto smere pritvrdíme. Chceme, aby všetci pristupovali k zloženiu lode profesionálne, veď ide o vrcholné podujatie najvyššieho rangu – olympiádu. Na majstrovstvá sveta musí ísť náš najlepší štvorkajak. Neznamená to, že si do lode sadnú štyria najrýchlejší z K1 500, musia byť najlepší ako celok,“ naznačuje Petrla.

„Dôležité je, aby boli všetci štyria pretekári v najlepšej forme. Nezhody sa trochu nafúkli. V tomto smere nebude žiaden problém,“ dodáva Vlček.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rýchlostná kanoistika #štvorkajak