Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Zdravý rozum napokon zvíťazil. Sestry Fialkové a SZB podpísali zmluvu

Koniec dobrý - všetko dobré? V súvislosti od augusta trvajúcim sporom medzi sestrami Ivonou a Paulínou Fialkovými a biatlonovým zväzom - možno povedať, že áno.

28.11.2018 21:40 , aktualizované: 22:19
fialková biatlon Foto: ,
Ivona Fialková, šéf SZB Tomáš Fusko a Paulína Fialková po podpise zmluvy.
debata (17)

Po jedenásťhodinovom rokovacom maratóne sa na pôde Slovenského olympijského výboru obe strany v prítomnosti svojich právnikov i ďalších kompetentných osobností dohodli na kompromise – a podpísali zmluvu. Znamená to, že sestry Fialkové môžu štartovať už v nedeľu v prvom kole nového ročníka Svetového pohára.

Počas dňa to vyzeralo všelijako, no v jeho závere prišli dôvody na úsmev. Jozef Gönci, viceprezident Slovenského olympijského výboru, v prestávke vravel, že prítomných nepustí skôr, než sa dohodnú. A tak sa aj stalo.

„Sedeli sme jedenásť hodín, ale v skutočnosti sú to stovky hodín odrokovaných na pôde Slovenského olympijského výboru i na pôde biatlonového zväzu – so športovcami i funkcionármi. Snažili sme sa uchrániť česť slovenského športu a pre nás je týchto jedenásť hodín veľmi dôležitých z pohľadu zastavenia demolácie verejnej mienky voči slovenskému športu a biatlonu osobitne. Za Slovenský olympijský výbor môžem povedať, že sme nikdy neprestali veriť, že túto zmluvu podpíšeme. Urobili sme všetko pre to, aby Slovenský zväz biatlonu bol ochotný zmluvu podpísať, resp. zvoliť takú mieru kompromisu, ktorá mu prináleží z hľadiska súhlasného stanoviska prezídia a možnosťami, ktoré tu mohli odrokovať. Za stranu druhú, sestier Fialkových, že dokázali nájsť súhlasné stanovisko – a že sa môžeme športu pozerať priamo do očí. A všetky tie pochybnosti, že slovenský šport si nevie upratať vo vlastnej kuchyni, sme maratónom diskusií vyvrátili,“ vravel Gönci.

Ivona Fialková, Paulína Fialková a šéf SZB... Foto: Robert Hüttner, Pravda
podpis, fialková, fialkove, biatlon, fusko Ivona Fialková, Paulína Fialková a šéf SZB Tomáš Fusko pri podpise zmluvy

Tomáš Fusko, prezident Slovenského zväzu biatlonu, si tiež vydýchol:

„Prežil som asi najťažší polrok svojho života – a jednoducho nemám pocit žiadneho šťastia. Mrzí ma, že vôbec k tomuto muselo dôjsť a keď sme čestne a zodpovedne nastavovali systém fungovania nášho športu, tak sme museli dôjsť k takejto krajnosti a takto zložito hájiť naše práva a dopracovať sa k zmluve. Teší ma úprimne, že sa to podarilo a môžeme ísť na športovisko, a nemusíme sa opierať o právnikov a hľadať texty zmluvy. Máme vypracovanú kvalitnú zmluvu, ktorá v prvom rade chráni záujem športovcov i nášho zväzu.“

Paulína Fialková priznala, že absolvovala jedny z najťažších pretekov:

„Boli to naozaj ťažké hodiny – a nebolo to len o týchto hodinách, ale o posledných mesiacoch. Som rada, že sme dospeli k tomu, k čomu sme dospeli. Vyjadrujem obrovskú vďaku všetkým fanúšikom, aj štátu, ktorý sa postavil k tomu správne a práve vďaka tomu sme dnes mohli sedieť a dohodnúť sa na znení zmluvy. Za seba môžem sľúbiť, že urobím všetko, či bude v mojich silách pre to, aby som svojimi výsledkami dokázala spoločnosti a štátu vrátiť podporu. Nebudem hovoriť o konkrétnych ustanoveniach zmluvy, toho je veľmi veľa, no podstatné je, že sme kompromis našli a ten mi umožňuje reprezentovať svoju krajinu, robiť šport, ktorý milujem. To je to, za čo som dnes vďačná a šťastná. Musíme sa vyrovnať so psychikou, no toto všetko, čo sa udialo, nás vykreovalo ešte možno k väčšej odolnosti a možno nám to pomôže.“

Hlavná kontrolórka športu na Slovensku Alica Fisterová bola na strane Fialkových. Pozrite si jej argumenty (video bolo nahraté 23. novembra).

Video

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #biatlon #Ivona Fialková #Paulína Fialková