Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Najväčší úspech je dcérka. Po nej prišli aj tri medaily

Po najlepšej sezóne myslí na olympiádu. Nie však na Tokio, ale na Paríž 2024. Športový strelec Hubert Andrzej Olejnik sa zatiaľ musí z dvojitého trapu preorientovať na trap. Jeho obľúbenú disciplínu vyradili z olympijského programu.

28.11.2018 18:52
debata
Hubert Andrzej Olejnik. Foto: Pravda, Robert Hüttner
ocenenie strelcov, olejnik Hubert Andrzej Olejnik.

Tréner: Streľba sa nedá oklamať

Už v aktuálnej sezóne trénoval najmä trap, no zatiaľ sa nedostal do reprezentačného tímu. Na európskom aj svetovom šampionáte preto súťažil len v dvojitom trape a na oboch podujatiach získal zhodne bronzovú medailu. Na ME v Leobersdorfe pridal aj zlato v mixe so Zuzanou Rehák Štefečekovou.

„Konkurencia je veľká a za rok som sa nemohol úplne preorientovať na obyčajný. Dosiahol som niektoré dobré výsledky a som s nimi spokojný, ale limit do reprezentačného výberu som ešte nesplnil,“ priznáva 36-ročný rodák z Vroclavu, ktorý už šesť rokov reprezentuje na strelniciach Slovensko.

Na domácich majstrovstvách Slovenska však pri neúčasti vicemajstra sveta Erika Vargu triumfoval.

„Hubert poctivo trénuje, ale v trape musí dozrieť ako víno. Streľba sa nedá oklamať. Raz vám to môže vyjsť a dosiahnete super výsledok, ale aby ste si udržali stabilnú výkonnosť ako majú Erik alebo Zuzka, potrebujete aspoň 5–6 rokov driny,“ vysvetľuje Olejnikov tréner Dušan Barczi.

Jednoznačne tvrdí, že prebojovať sa do Tokia je pre jeho zverenca príliš náročná úloha.

„Verím však, že o ďalšiu olympiádu už tvrdo zabojuje. V tíme sú vynikajúci strelci Erik Varga a Marián Kovačócy. O tretiu miestenku je neustále veľký boj. Dvojitý trap už berieme len ako doplnkovú disciplínu, ale na majstrovstvách Európy aj sveta Hubert potvrdil, že ju má v krvi,“ dopĺňa Barczi.

Tréner Dušan Barczi. Foto: Robert Hüttner, Pravda
ocenenie strelcov, barczi Tréner Dušan Barczi.

V hlave nosí Paríž 2024

Olejnik súhlasí s trénerom. Šance prebojovať sa do Tokia sú podľa neho veľmi nízke.

„V hlave však už mám Paríž. Šesť rokov je dlhá doba, aby som to zvládol. Či sa na mňa nehnevajú trapisti, že im idem zvýšiť konkurenciu? To vám musia povedať oni. Hádam trochu aj áno (smiech). Samozrejme, nemajú na to dôvod. Konkurencia nám všetkým môže len pomôcť. Každý z nás má vysoké ciele a rivalita je potrebná,“ tvrdí Olejnik.

Okrem toho, že má za sebou najlepšiu sezónu s troma veľkými medailami, aj mimo športu to bol pre neho výnimočný rok. Tri dni pred majstrovstvami Európy mu manželka porodila prvorodeného potomka.

„Narodenie dcérky je pre mňa jednoznačne najväčší úspech. Po ňom prišli aj pekné medaily,“ priznáva.

„Sezóna bola pre mňa aj z tohto pohľadu náročná, keďže bola manželka tehotná. Nakoniec však bola najúspešnejšia. Možno by sme mali mať dieťa každý rok,“ rozosmeje sa a už vážnejšie dodá: „Ale toto by mi doma asi neprešlo. Pochopiteľne, z dcérky sa teraz tešíme. Sme šťastní a zatiaľ nerozmýšľame, či pribudne aj ďalšie dieťa.“

debata chyba
Viac na túto tému: #trap #športová streľba #Hubert Andrzej Olejnik