Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nie si strelkyňa, ale mama, opakuje dcérka Peškovej

Má za sebou vydarenú sezónu. Vraví, že najlepšiu v kariére. Jej vrcholom bol zisk bronzovej medaily na majstrovstvách sveta. Trochu ju škrie, že si na šampionáte v Čchangwone nevystrieľala aj olympijskú miestenku.

24.11.2018 10:00
Daniela Demjén Pešková Foto: ,
Puškárka Daniela Demjén Pešková ešte zabojuje o olympijskú miestenku.
debata

Miestenka je reálna

„Či bola sezóna prelomová, to sa ešte len ukáže. No rozhodne bola najlepšia v doterajšej kariére,“ pochvaľuje si puškárka Daniela Demjén Pešková.

Dvojnásobná mamička šla do Južnej Kórey s cieľom zabojovať o Tokio 2020. Prvú šancu na zisk miestenky nevyužila, ale v doplnkovej, neolympijskej disciplíne na 60 výstrelov poležiačky získala prvú seniorskú medailu z majstrovsti­ev sveta.

„Medailu mám. Teraz sa môžem sústreďovať na miestenku,“ usmeje sa a dodáva: „Bude to náročné, lebo svetová konkurencia je široká. Aj teraz v Čchangwone sa ukázalo, že vyhrať môže hocikto. Som však presvedčená, že uspieť môžem aj ja. Výsledky počas celej sezóny na Svetových pohároch ale aj na domácich súťažiach som mala veľmi dobré. Keď ich zopakujem na pretekoch, kde sa budú rozdeľovať ďalšie miestenky, mám reálnu šancu.“

Som pod menším tlakom

Tridsaťštyriročnú členku Športového centra polície baví streľba možno aj viac, než keď bola mladšia.

„Je to úplne iné. Skĺbiť profesionálny šport a materské povinnosti, zvládať všetko logisticky je veľmi náročné. Som oveľa viac unavená ako predtým. Prioritou sú, pochopiteľne, deti. No takto môžem zhodne rozložiť myšlienky a vnútornú energiu na viac povinností a netlačím na seba toľko ako voľakedy. Strieľa sa mi vďaka tomu o čosi jednoduchšie,“ vysvetľuje.

Daniela Demjén Pešková (vľavo) v debate so... Foto: Pravda, Robert Hüttner
Daniela Demjén Pešková Daniela Demjén Pešková (vľavo) v debate so Zuzanou Rehák Štefečekovou a Dankou Bartekovou.

Občas sa cíti ako schizofrenička. Na strelnici by mala zabudnúť, že je matka a doma zase opačne.

„Samozrejme, nedá sa to, ale snažím sa (smiech). Staršia dcérka mi stále opakuje, že nie som strelkyňa ale mamina. Keď som na dôležitých pretekoch, zakazujem si priveľa myslieť na deti. Každá matka mi však dá za pravdu, že sa to nedá. Stále rozmýšľam, či je o ne dobre postarané. Ale musím to zvládnuť, keď sa chcem streľbe naďalej venovať profesionálne,“ dopĺňa.

Päť a pol ročná dcérka Dominica už chápe, že mamina chodí na strelnicu i preteky, ale pred dlhšími cestami jej dokáže urobiť výčitky.

„Vždy jej musím niečo sľúbiť. Vie, prečo strieľam – aby sme mali peniažky na darčeky (smiech). Toto je zatiaľ pre ňu najjednoduchšie a optimálne vysvetlenie. Pre mňa je streľba stále dôležitá súčasť života. Zatiaľ si neviem predstaviť, že by som mala skončiť. Najmä, keď ešte stále dosahujem dobré výsledky. Keby bol môj návrat na strelnice po druhom dieťati veľké fiasko, asi by bolo ľahšie odísť. Takto mi stále veľmi chýba, keď nestrieľam,“ priznáva Demjén Pešková.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Daniela Demjén-Pešková #športová streľba