Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

VIDEO: Škantára čaká olympijská výzva. Dovedie z brehu Beňuša do Tokia?

Nie je to žiaden risk, ubezpečoval Matej Beňuš pri predstavovaní svojho nového kouča.

22.11.2018 14:09
Matej Beňuš, Peter Škantár Foto: ,
Matej Beňuš (vpravo) so svojím novým koučom Petrom Škantárom.
debata

Pri jeho úspechoch na vodnoslalomárskej vode možno so strieborným medailistom z ostatných olympijských hier v Riu de Janeiro súhlasiť. Keď si však vezmeme jeho skúsenosti v trénerskom fachu, ťažko dať Beňušovi za pravdu.

Pred Hrami v roku 2016 absolvoval Beňuš vynikajúcu prípravu pod vedením Juraja Minčíka. Bronzový medailista zo Sydney Bratislavčana nachystal parádne. A Beňuš sa cez Michala Martikána, Alexandra Slafkovského či Marka Mirgorodského dostal premiérovo pod päticu najcennejších športových kruhov.

Rovnaký model chce 31-ročný singlekanoista absolvovať aj o niekoľko rokov neskôr. V náročnej slovenskej kvalifikácii chce Beňuš získať jedinú miestenku do Tokia. Pomôcť mu k tomu má Peter Škantár.

„Striebro už mám. Verím, že mi Peťo ukáže, ako získať zlato,“ usmieval sa Beňuš. Narážal na úspech bratrancov Škantárovcov práve v Riu. Peter s Ladislavom suverénne ovládli kategóriu C2. Viac ako dva roky od ich triumfu to vyzerá, že budú na dlhé roky poslednými olympijskými víťazmi v deblkanoe.

Video

„Kategóriu deblkanoistov úplne zrušili z programu Medzinárodnej kanoistickej federácie (ICF). Pred sezónou som si pokladal otázku: Čo ďalej? Odpovede prišli čoskoro. S bratrancom absolvujeme všetky preteky v šprintoch a popritom som dostal ponuku priamo od Mateja. Prišiel za mnou a povedal mi, či by sme to neskúsili. Súhlasil som a neviem sa dočkať,“ priznal Škantár.

Rodina mu jeho rozhodnutie odobrila. Škantárovi pribudne cestovania a ešte viac motivácie. Vždy chcel robiť trénera, ale s prvou ponukou prišiel až Beňuš. Z brehu mu bude odovzdávať cenné rady i bohaté skúsenosti.

„Všetko to bude v priateľskom duchu, žiadne direktívne povely. Budem sa snažiť mu odovzdať všetko, čo viem. Najdôležitejšie bude skĺbiť naše spoločné poznatky. Maťo má svoju hlavu a vie, čo mu najviac sedí. Poznáme sa od roku 2005 a dá sa povedať, že dokonale. Verím, že naša spolupráca pôjde hladko,“ zaželal si Škantár.

Tridsaťšesťročný rodák z Pienin si myslí, že práve vzájomné porozumenie bude kľúčové pri budovaní dobrého vzťahu športovec – tréner. Obzvlášť, keď Škantárovým prvým zverencom bude úradujúci strieborný medailista z olympiády.

Matej Beňuš. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Matej Beňuš Matej Beňuš.

„Je to obrovská zodpovednosť z hľadiska Maťových kvalít i ambícií, ktoré má. Je pred nami veľká olympijská výzva. Musíme nastaviť prípravu tak, aby bol v domácej kvalifikácii pripravený v top forme. Verím, že nám to pôjde a uspejeme,“ priznal Škantár.

Nad možnosťou zapojenia sa do C2 mix nepremýšľal. Nevie si to predstaviť a ani nechce. Radšej si vybral obrovskú výzvu. Tie má rád, hoci je v trénerskom fachu nováčik.

„Tréningový plán je v hrubom náčrte, dolaďujeme ešte viacero vecí. Máme jasné ciele – dostať sa na olympiádu a bojovať o najvyššie priečky vo Svetovom pohári, ME aj MS. Špeciálne budú aj preteky SP v Čunove. Domáci fanúšikovia vedia urobiť skvelú atmosféru. Chceme výhodu domáceho prostredia využiť naplno,“ uzavrel Škantár.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Matej Beňuš #Peter Škantár