Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Czaková: Životná sezóna? Prvýkrát som to povedala tento rok

Do najnáročnejšej atletickej disciplíny vletela ako kométa. Na lanskom Atlétovi roka sa krčila v tretej desiatke výsledkovej listiny. Jej meno rezonovalo azda iba medzi atletickými nadšencami.

14.11.2018 17:52
Katerinka Czaková Foto: ,
Sprava: Matej Tóth, Katerinka Czaková a Ján Volko.
debata

Po augustových majstrovstvách Európy v Berlíne sa situácia zmenila. Vydarená premiéra na jedinom vrchole sezóny 2018 ju katapultovala na tretie miesto ankety i do širšieho povedomia.

„Je to pre mňa špeciálna odmena po vydarenom roku. Ani som nedúfala, že sa mi niečo také podarí. Nečakala som, že budem v najlepšej trojke. Konkurencia bola silná, o to viac ma to prekvapilo,“ vravela Mária Katerinka Czaková.

Tridsaťročná chodkyňa si v tomto roku dala smelý cieľ. Rozhodla sa, že vyskúša päťdesiatku. Tá ženská mala na augustových ME premiéru na vrcholnom atletickom podujatí. A Czaková tam nechcela chýbať. Želala si, aby v marci v Dudinciach vystrelila povestná motyka a pomohla jej kvalifikovať sa do Berlína.

„Na Dudinskú päťdesiatku mám veľmi pozitívne spomienky. Bola som zvedavá, čo sa vo mne na päťdesiatke skrýva. Bolo to príjemné prekvapenie,“ žiarila šťastím Czaková.

Do Berlína išla v pozícii ašpirantky na najlepšiu desiatku a svoj cieľ s prehľadom splnila. Šiestym miestom prekonala očakávania. Vlastné i trénerove.

Video

„Doteraz som slovné spojenie životná sezóna nikdy nepoužila. Tento rok to bolo po prvý raz. Čo preteky – to osobák a skvelý výsledok. Berlín bol náročný. Bolesť však prešla a radosť zostala,“ usmievala sa Czaková. „Bola to pre ňu famózna sezóna. Mám veľkú radosť, že je tu. Marike som to prial a bola mojím tajným tipom na tretie miesto. Bola to pre našu tréningovú skupinu sezóna ako z partesu. Po tej smutnej lanskej to bola príjemná zmena,“ doplnil tréner Czakovej i Mateja Tótha Matej Spišiak.

Svoju zverenku opäť pripravuje nielen na päťdesiatku ale aj na 20-kilometrovú trať. Dôvod je prozaický.

„Nakoľko ženská päťdesiatka nie je olympijskou disciplínou, zameriam sa na splnenie olympijského limitu na dvadsiatke. Vrcholom budúcej sezóny budú majstrovstvá sveta v Dohe, kde by som chcela absolvovať opäť päťdesiatku. Cítim sa v nej dobre, mala som aj solídne výsledky. Snáď v tom budem pokračovať,“ zaželala si Czaková.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Atlét roka 2018 #Katerinka Czaková