Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nové tresty pre Rusov? Vláda komplikuje prístup do moskovského laboratória

Ruská vláda riskuje zmeškanie termínu na udelenie prístupu do moskovského laboratória, ktoré sa najväčšmi podieľalo na manipulácii so vzorkami a krytím dopingovej schémy u domácich športovcov.

09.11.2018 14:39
Jurij Ganus Foto: ,
Generálny riaditeľ RUSADA Jurij Ganus.
debata

Dohoda medzi Svetovou antidopingovou agentúrou (WADA) a ruskou vládou umožňuje Ruskej antidopingovej agentúre (RUSADA) obnoviť členstvo v medzinárodnej organizácii na konci roka 2018.

„Mám obavy ohľadom situácie s udelením prístupu do moskovského laboratória,“ uviedol pre agentúru TASS generálny riaditeľ RUSADA Jurij Ganus.

Ganus dodal, že rokovania, kto konkrétne bude mať prístup, doteraz zlyhali a progres v tejto otázke je potrebný s ohľadom na blížiace sa budúcotýždňové rokovanie vedenia WADA. Ak Rusko nesplní svoje sľuby, podľa Ganusa „stratíme dôveru, ak nie navždy, tak na dlhú dobu.“

Ak Rusko nedodá potrebné údaje WADA alebo jej neposkytne požadované vzorky, RUSADA môže byť znovu suspendovaná. Na základe nových pravidiel WADA by bolo náročnejšie pre Rusko hostiť veľké športové podujatia.

Prístup do moskovského laboratória je kľúčovou podmienkou pre obnovenie možnosti štartu ruských atlétov na medzinárodných podujatiach pod ruskou vlajkou. Od roku 2015 môžu reprezentanti Ruska súťažiť iba ako neutrálni atléti.

debata chyba
Viac na túto tému: #WADA #RUSADA