Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ide v otcových šľapajach. Má medailu z olympiády a chce viac

Vodný slalom a rýchlostná kanoistika patria dlhodobo medzi najúspešnejšie slovenské športy. Kajakári a kanoisti pravidelne zbierajú medaily na majstrovstvách sveta, majstrovstvách Európy či olympijských hrách. A zahanbiť sa nedajú ani ich mladí talentovaní nasledovníci.

09.11.2018 12:00
kanoistika, luknarova, pecsukova Foto: ,
Medailistky z mládežníckej olympiády v Argentíne: Emanuela Luknárová (vľavo) a Katarína Pecsuková.
debata

Platilo to aj na októbrových olympijských hrách mládeže, kde športovci spod Tatier získali tri medaily.

Dve slalomárka Emanuela Luknárová a jednu kajakárka na tichej vode Katarína Pecsuková. Pričom 15-ročná Bratislavčanka tiež nebola ďaleko od druhého cenného kovu.

Otca už prekonala

K vode ju pritiahol otec Peter, ktorý sa rýchlostnej kanoistike dlho venoval. Začínal na krátkych tratiach a zúčastnil sa na prvých juniorských majstrovstvách sveta v Belehrade, no medzi seniormi sa preorientoval na maratón. Jeho vrcholom bolo ôsme miesto z MS v maratóne v Juhoafrickej republike.

Katarína Pecsuková už od malička naznačuje, že by mohla dosiahnuť v kariére viac. Po štarte na MS aj ME v maratóne či tradičných prestížnych pretekoch olympijských nádejí v Poznani (3× tretie miesto) si vyskúšala aj štart na mládežníckej olympiáde v Buenos Aires.

„Bol to veľký zážitok. Získala som nové skúsenosti. Mohla som štartovať s dievčatami, s ktorými som ani neverila, že raz budem súťažiť. Našu disciplínu vyhrala Eszter Rendessyová, ktorá je v šestnástich rokoch juniorskou majsterkou sveta. Iná liga,“ hovorí členka Juniorského olympijského tímu.

Otec Peter ju chváli za prístup k športu i všestrannosť. „Veľmi dobre behá a v kajaku jazdí všetko, čo sa dá. Keď bola menšia, venovala sa aj plávaniu, lyžovala a bežkovala. Je šikovná a som hrdý, že zatiaľ dosahuje lepšie výsledky ako ja. Treba ich však brať s pokorou. Musí makať aj naďalej,“ tvrdí otec a tréner v jednej osobe.

Katarína Pecsuková. Foto: Robert Hüttner, Pravda
Katarína Pecsuková Katarína Pecsuková.

Strieborná radosť

Hoci v Buenos Aires súťažili pretekári v netradičných kategóriách – šprinte (na 420 m okolo bójok) a slalome (na rovnej vode s úvodným skokom, otočkami a eskimákom) – Pecsuková sa rýchlo prispôsobila. V oboch disciplínach naplnila vlastné ambície.

V šprinte, ktorý jej je bližší, získala striebornú medailu. V slalome prehrala vo štvrťfinále s krajankou Luknárovou a obsadila piate až ôsme miesto.

„Takáto skúsenosť Katku posunie ďalej. Má dobrý vytrvalostný základ, vyskúšala si niečo iné. Pre deti nie sú takéto netradičné disciplíny zlé, skôr im pomôžu,“ myslí si Pecsuk.

Aj jeho dcére-zverenke sa súťaže páčili. „Na prípravu sme nemali veľa času. Plne sme sa venovali súťažiam v rýchlostnej kanoistike. Čosi sme si vyskúšali pred aprílovou kvalifikáciu a zvyšok sme dotrénovali až tesne pred olympiádou. So šprintom som nemala žiaden problém, hoci špeciálne obrátky som musela vypilovať. V slalome to bolo trochu iné. Poriadny skok mi vyšiel až priamo počas pretekov a natrápila som sa aj s eskimákom, ale otočku o 360° som nakoniec zvládla,“ usmeje sa členka Kanoistického klubu Slávia UK.

Na šprintérskej položke sa od začiatku zamerala na zisk striebra. Uvedomovala si, že na favorizovanú Maďarku Rendessyová skrátka nemá. „Dbali sme na taktiku, aby sme sa stále držali na druhej priečke podľa časov. Vďaka tomu som sa s Maďarkou stretla až vo finále,“ vysvetľuje.

Chybná taktika

V slalome Pecsukovcom taktizovanie nevyšlo. Prerátali sa.

„Túžili sme po postupe do osmičky, čo sa nám podarilo. V priebehu súťaže sme zistili, že rozostupy medzi pretekárkami nie sú veľké a len Emka Luknárová jazdila výrazne lepšie než ostatné. Tak sme si povedali, že sa pokúsime časom zaradiť na záver postupujúcej osmičky, aby sme sa Emke vyhli. Katka v osemfinále zámerne vypustila posledných 30–40 metrov, no i tak skončila piata,“ povzdychne si Pecsuk.

V Buenos Aires sa totiž štvrťfinálové dvojičky nevytvorili tradičným spôsobom 1–8, 2–7, 3–6, 4–5, ale najlepšia narazila na piatu, druhá na šiestu atď.

„Tri desatiny sekundy ju delili od štvrtého miesta. Keby nevypustila záver, skončila by štvrtá alebo ešte lepšia a dostala by slabšiu súperku. Pretaktizovali sme to a Katka s Emkou vo štvrťfinále prehrala. Potvrdilo sa, že každú jazdu treba ísť radšej naplno,“ približuje Pecsuk.

Mladá kajakárka by sa raz rada dostala na ozajstnú olympiádu. Do Tokia 2020 ešte istotne nie, no časom…

„Na začiatok mi budú stačiť aj seniorské majstrovstvá sveta,“ usmieva sa a dodáva: „Samozrejme, olympiáda je olympiáda. Navyše po tom, čo som zažila v Buenos Aires. Účasť na mládežníckych olympijských hrách by som dopriala každému mladému športovcovi.“

debata chyba
Viac na túto tému: #Kanoistika #Katarína Pecsuková