Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Talentovaná športovkyňa: Deň bez triatlonu si neviem predstaviť

Triatlonistka Kristína Jesenská pokračuje aj v druhom ročníku projektu Juniorského olympijského tímu.

05.11.2018 22:18
Kristína Jesenská Foto:
Kristína Jesenská.
debata

„O miestenku do Tokia 2020 bojujeme ako štafeta, do olympijského programu začlenili aj triatlonovú miešanú štafetu,“ vraví o veľkej motivácii členka martinského klubu TriMaT, trénuje aj v bratislavskom 3nt.

Čím si vás získal triatlon?

Kedysi som súťažne plávala, bola som aj niekoľkonásobná majsterka Slovenska, no nemohla som pokračovať kvôli zdravotným problémom. Nesmela som byť tak často vo vode. Tak som raz vyskúšala triatlon – a začal ma veľmi baviť.

V triatlone vám plávanie neprekáža?

Tam nie je vody až tak veľa, nie je to ako v plávaní, že musím byť stále v bazéne. Je to iné, rôznorodejšie, pre mňa lepšie.

V akom veku ste presedlali na triatlon?

Od dvanástich rokov. Plávať som začala v troch, rodičia ma vzali na plaváreň. Odvtedy sa venujem športu, neviem si už predstaviť, že by som sa nijakému nevenovala.

Ktorá z troch disciplín – plávania, cyklistiky a behu – je vaša srdcovka?

Nerozdeľovala by som to – ako kedy a ako ktorá vyjde v pretekoch.

Rýchlo ste si zvykli na bicykel?

Náročnejšie bolo zvyknúť si správne behať, už som sa to naučila. Mala som výborného trénera, pána Pavla Slouku, viedol aj Luciu Klocovú.

Máte športový vzor?

Určite áno. Napríklad Floru Duffyovú, viacnásobnú majsterku sveta, ale aj nášho Riša Vargu. Poznáme sa osobne.

Z ktorého doterajšieho úspechu máte najväčšiu radosť?

V aquatlone, čo je kombinácia plávania a behu, som sa stala v juniorskej kategórii majsterkou Európy. Viac si však cením triatlonové prvenstvo v Európskom pohári v Holandsku, zišla sa tam silná konkurencia. Táto sezóna bola moja najlepšia, v každých pretekoch som sa umiestnila v prvej desiatke – s výnimkou jednej súťaže.

Aké náročné je zvládnuť triatlon so štúdiom?

Som v záverečnom ročníku na bilingválnom gymnáziu v Martine. Tento školský rok bude náročný, čaká ma maturita, no zatiaľ sa to dá skĺbiť.

Vaša najväčšia športová túžba?

Jednoznačne – účasť na olympijských hrách. O miestenku do Tokia 2020 bojujeme ako štafeta, do olympijského programu začlenili aj triatlonovú miešanú štafetu – sú v nej dvaja muži a dve ženy. Individuálna súťaž prichádza do úvahy až v roku 2024 – ak by mi to vyšlo.

Vydržíte dovtedy?

Mňa to veľmi baví, určite áno.

Na čo ste využili štipendium?

Zaplatila som si sústredenie, čerpám aj výživové doplnky. Pomohlo mi veľmi.

Ako vyzerá váš bežný deň?

Ráno o šiestej začínam s plávaním, potom idem do šloly. Popoludní a večer mám ďalšie dva tréningy, idem behať a mám aj posilňovňu.

Čo vás čaká najbližšie?

V nadchádzajúcej sezóne by som chcela súťažiť už medzi ženami aj v pretekoch Svetového pohára. Prvé budú v Kapskom Meste v Južnej Afrike vo februári.

Juniorský olympijský tím 2019

Adi Gyurík (karate), Gabriela Briškárová (taekwondo), Vanesa Hocková (streľba), Samuel Jaroš (snoubording), Zsuzsana Molnárová (zápasenie), Sebastián Cabala (vzpieranie), Jessica Triebeľová (box), Romana Čisovská (tenis), Nikola Seničová (vzpieranie), Kristína Jesenská (triatlon), Zoja Zimnikovalová (karate), Štefan Michalička (cyklistika), Nina Gerišiová (džudo), Andrej Paulíny (atletika), Emanuela Luknárová (kanoistika), Alex Barto (džudo), Kristína Kvasňovská (synchronizované plávanie), Katarína Pecsuková (kanoistika), Ľubomír Kubiš (atletika), Oliver Okuliar (ľadový hokej).

debata chyba
Viac na túto tému: #Kristína Jesenská