Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Severské psy ukážu v Šamoríne silu i krásu

Pes je najlepším priateľom človeka. Môže byť aj skvelým spoluhráčom v boji o víťazstvo?

26.10.2018 12:00
psie záprahy Foto:
Psie záprahy na suchu (ilustračná snímka).
debata

Nadšenci psích záprahov majú na túto otázku jednoduchú odpoveď. Chcú ju širokej verejnosti ukázať už tento víkend. V šamorínskom komplexe x-bionic® sphere sa predstaví takmer 50 súťažiacich z piatich krajín na medzinárodných pretekoch Danubia Sleddog Race v psích záprahoch na suchu.

Súťažiť sa bude na šprintérskej trati dlhej 5,1 kilometra v štyroch kategóriách. Diváci sa môžu tešiť na záprah, ktorý sa jazdí na kárach s 3 až 8 psami. Bikejoring, kde jeden pes ťahá bicykel. Kolobežku ťahanú jedným alebo dvoma psami a kategóriu Canicross, pri ktorej sa bežec spolieha na pomoc psa.

„Pri pretekoch môžu diváci vidieť severské plemená. Na trati budú Sibírsky husky, Aljašský malamut, Grónsky pes či Samojed. V otvorených kategóriách psov ostatných plemien je možnosť sledovať aj Európske saňové psy,“ hovorí Peter Chanas, prezident Slovenského zväzu psích záprahov.

Ten je rád, že myšlienka priniesť psie záprahy prvýkrát do blízkosti hlavného mesta Slovenska, bola úspešná. Súťažiť sa bude oba dni. Každý pretekár sa na trať vydá v sobotu aj v nedeľu a súčty časov určia celkových víťazov v jednotlivých kategóriách. Chanas by rád širšej verejnosti priblížil čaro psích záprahov. Popri hlavnom programe si to v spomínaných štyroch kategóriách môžu vyskúšať aj diváci.

„Rozhodli sme sa zorganizovať aj hobby preteky, kde si môžu záujemcovia so svojimi štvornohými miláčikmi vyskúšať čaro pretekov na skrátenej súťažnej trati s dĺžkou jedného kilometra. Najlepší traja po sobote a nedeli budú ocenení vecnými cenami. Prihlásiť sa je možné aj na mieste,“ dopĺňa Chanas s tým, že 17. – 18. novembra sa v Šamoríne uskutočnia majstrovstvá sveta psích záprahov na suchu.

„Momentálne je prihlásených viac ako 100 pretekárov zo 16 krajín sveta,“ uzatvára.

Program

Zajtra: 10.00 štart hlavných pretekov 1. kolo, 11.00 registrácia na Hobby preteky, 12.00 štart Hobby pretekov, 12.45 vyhlásenie víťazov.
Nedeľa: 9.00 štart hlavných pretekov 1. kolo, 10.00 registrácia na Hobby preteky, 11.00 štart Hobby pretekov, 11.30 štart hlavných pretekov – mládež, 12.45 vyhlásenie víťazov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Šamorín #psie záprahy