Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Od pamätného momentu ubehlo 50 rokov. Protest sa zovretými päsťami šokoval svet

Olympiáda v hlavnom meste Mexika bola 16. októbra 1968 svedkom protestu, ktorý sa stal jedným z najslávnejších, ale aj najkontroverznejších okamihov olympijskej histórie.

16.10.2018 13:44
debata
Spomienka na 16. október 1968. Americkí atléti... Foto: SITA/AP
Tommie Smith, John Carlos Spomienka na 16. október 1968. Americkí atléti Tommie Smith (v strede) a John Carlos vyjadrujú gestom podporu radikálnemu hnutiu Black Power a aj všetkým údajne diskriminovaným Afroameričanom v USA.

Zlatý a bronzový medailista z behu na 200 metrov, americkí atléti Tommie Smith a John Carlos, zdvihli na stupňoch víťazov pri hymne ruku v čiernej rukavici a zaťatou päsťou dali tak najavo podporu radikálnemu černošskému hnutiu Black Power a aj všetkým údajne diskriminovaným Afroameričanom v Spojených štátoch.

Protest vzbudil veľký rozruch predovšetkým preto, že v olympijských priestoroch, na športoviskách a iných miestach nie je povolený žiadny typ demonštrácií alebo politickej, náboženskej či rasovej propagandy.

John Carlos (vľavo) a Tommie Smith v roku 2016. Foto: SITA/AP, Sait Serkan Gurbuz
John Carlos, Tommie Smith John Carlos (vľavo) a Tommie Smith v roku 2016.

„Znásilnili základný princíp olympijských hier, ich apolitickosť,“ hromžil Avery Brundage, vtedajší šéf Medzinárodného olympijského výboru (MOV).

Protestujúci pritom nezostali len pri vztýčenej pästi, každý na inej ruke, a sklonených hláv. Smith, ktorý svoje prvenstvo ozdobil svetovým rekordom, si okolo krku uviazal šatku ako znak hrdosti a v ľavej ruke držal krabicu s olivovými ratolesťami, symbolmi mieru.

Carlos mal na krku korále, ktoré mali symbolizovať obete otroctva a rasizmu. Obaja boli navyše bosí v čiernych ponožkách, aby poukázali na chudobu Afroameričanov.

Američanov podporil aj strieborný medailista, Austrálčan Peter Norman, ktorý na stupienok víťazov vystúpil so symbolom organizácie pre ľudské práva, ktorú spoluzaložil Smith.

Obaja atléti dva dni po proteste vylúčili z amerického tímu, opustili olympijskú dedinu a po návrate do vlasti ich kritizovali americké médiá aj časť verejnosti.

debata chyba
Viac na túto tému: #OH 1968 #Tommie Smith #John Carlos