Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Chabib uškrtil McGregora. Potom skočil do hľadiska a rozpútal peklo

Ruský MMA zápasník Chabib Nurmagomedov obhájil v noci na nedeľu titul šampióna ľahkej váhy organizácie UFC. V hlavnom zápase podujatia UFC 229 v Las Vegas zdolal Íra Conora McGregora technikou rear naked choke vo 4. kole.

07.10.2018 08:02 , aktualizované: 12:35
APTOPIX UFC 229 Mixed Martial Arts Foto: ,
Rozhodujúci moment titulového súboja: Chabib Nurmagomedov a jeho škrtiaci chvat na hlavu Conora McGregora.
debata (178)

Zápas mal škandalóznu dohru, keď Nurmagomedov ihneď po víťazstve vyvolal bitku v hľadisku a následne sa strhla šarvátka aj priamo v oktagone, v ktorej McGregor utŕžil úder od člena Nurmagomedovho tímu. Obaja zápasníci opustili scénu ešte pred oficiálnym vyhlásením výsledku.

Tridsaťročný Dagestanec podľa očakávania preniesol zápas hneď od úvodu na zem, írsky vyzývateľ mu však v prvej trojminútovke nedovolil žiadny signifikantný úder či techniku. Ten prišiel na začiatku druhého kola, keď Nurmagomedov trafil pravú zadnú na bradu, ktorou McGregora posadil na zadok a dostal pod veľký tlak.

Nurmagomedov zdolal McGregora Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Chabib Nurmagomedov a jeho povestné chvaty....

McGregorovi postupne dochádzali sily, jeho povestná ľavačka nenachádzala svoj cieľ a navyše si v defenzíve neraz vypomáhal za hranicou pravidiel, čo mu však rozhodca Herb Dean toleroval. Rozuzlenie prinieslo štvrté kolo, v ktorom McGregor ponúkol ruskému súperovi chrbát a po následnom škrtení Ír odklepal.

Pre Nurmagomedova išlo o prvú obhajobu titulu vo váhe do 70,3 kg, v apríli vystriedal na tróne práve McGregora po víťazstve nad Alom Iaquintom. V profikariére zostáva nezdolaný, svoju bilanciu vylepšil na 27 víťazstiev. McGregor, ktorý nastúpil do MMA zápasu po dvojročnej odmlke, utrpel pri 21 víťazstvách len štvrtú prehru v kariére.

V hlavnom predzápase podujatia zvíťazil Američan Tony Ferguson po tom, čo si jeho krajan Anthony Pettis v divokom zápase zlomil ruku a nemohol pokračovať do tretieho kola. Ferguson sa vrátil do kolotoča UFC iba pol roka od operácie kolena.

Peklo v hľadisku

Nurmagomedovo správanie po súboji dokonale zatienilo jeho dominanciu v klietke i jeho vylepšenú bilanciu 27–0.

Po tom, ako sa McGregor vzdal, Dagestanec ukázal na kolegov Íra a hodil ich smerom chránič zubov. Následne preskočil klietku, v čom mu nezabránili ani traja ochrankári, a surovo napadol McGregorovho tréningového partnera Dillona Danisa. Zasiahnuť musela polícia a ďalší ochrankári.

Chaos v hľadisku využili dvaja členovia Nurmagomedovho tímu. Skočili do ringu a zbabelo napadli McGregora, ktorý ešte rozdýchaval prehru. Ír sa bránil, ale od presily utŕžil niekoľko úderov.

Šéf UFC Dana White neskôr oznámil, že troch členov Nurmagomedovho tímu zatkla polícia. „Toto sa nemalo stať. K nášmu športu to nepatrí,“ vyhlásil White.

Nurmagomedov po výhre požadoval od Whita majstrovský opasok, ale šéf organizácie mu ho odmietol dať. „Ak ti dám opasok, celé sa to tu zvrhne. Nemôžem to urobiť, ľudia by besnili. Ide o bezpečnosť nás všetkých,“ zachytili ruchové mikrofóny rozhovor White s víťazom.

Ruského šampióna, ktorý za svoje vyčíňanie môže počítať s vysokou pokutou a prípadnými ďalšími sankciami, pri odchode z T-Mobile Areny obliali írski priaznivci pivom. K nešportovej dohre sa prostredníctvom svojho účtu na Twitteri vyjadril aj bývalý boxerský šampión Mike Tyson:

„Sledoval som zápas a bolo to niečo nepredstaviteľné. Nikdy by som si nepomyslel, že to bude ešte bláznivejšie ako výtržnosti pri mojich zápasoch.“

McGregor sa bránil proti dvojici z Nurmagomedovho tímu sám, kým mu nepomohli bezpečnostní pracovníci. Jeden z agresorov mal byť Zubaira Tuchugov. Čečenský zápasník v mušej váhe sa mal za tri týždne predstaviť v súboji s Arťomom Lobovom z McGregorovho tímu. White však povedal, že ak bol naozaj v nedeľu v oktagone on, v UFC už nikdy bojovať nebude.

Konflikt si nevyžiadal žiadne seriózne zranenia, no môže mať vážnu dohru. Celý prípad budú vyšetrovať a Nurmagomedov môže dokonca prísť o svoj titul, upozornil White. „Ak ho suspendujú a bude to na dosť dlho, môže prísť o opasok.“ Ďalej dodal, že troch mužov z Rusovho tímu zadržala polícia, no keďže McGregor nevzniesol obvinenia, neskôr ich prepustili.

„Robím to už 18 rokov a počas najväčšej noci v histórii nemôžem byť viac sklamaný. Ani neviem, čo mám povedať, som znechutený,“ povedal White.

Nurmagomedov sa na moment objavil na pozápasovej tlačovke a ospravedlnil sa, no zároveň odsúdil McGregorove predzápasové provokácie. „Neukázal som svoju najlepšiu stránku, no nemôže hovoriť o náboženstve a národe.“ Dodal, že mu k víťazstvu zagratuloval aj ruský prezident Vladimir Putin. „Povedal mi, že je na mňa veľmi hrdý,“ citovala ho agentúra AP.

178 debata chyba
Viac na túto tému: #UFC #Conor McGregor #MMA #Chabib Nurmagomedov