Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Krv a bolesť. Nemilosrdný oktagon určí nového šampióna

Oheň a voda. Elitný bojovník proti špičkovému zápasníkovi. Žoviálny bohém vs. ortodoxný moslim. Dlhoočakávaný návrat Conora McGregora do oktagonu, kde nastúpi proti Chabibovi Nurmagomedovovi, ponúkne viacero kontrastov.

04.10.2018 18:08
koláž UFC Foto:
Kto sa stane šampiónom ľahkej váhy? Chabib Nurmagomedov alebo Conor McGregor?
debata

Jedno je však isté. Galavečer zmiešaných bojových umení (MMA), ktoré sú čoraz populárnejšie aj u slovenských fanúšikov, ponúkne v noci na nedeľu v Las Vegas skvelú šou.

Legenda je späť

Jeho vyvrcholenie obstarajú dve najväčšie hviezdy elitnej divízie UFC (Utlimate Fighting Championship). V súboji o šampióna ľahkej váhy proti sebe nastúpia írsky drzáň McGregor a doteraz nezdolaný Dagestanec Nurmagomedov.

„Bude to súboj tisícročia. Všetci sa na to tešíme. Fanúšikovia uvidia duel dvoch odlišných štýlov. Údery a kopy na jednej strane, tie najlepšie zápasnícke chvaty na tej druhej. Víťaz sa stane legendou,“ neskrýva nadšenie šéf UFC Dana White.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Conor McGregor Official (@thenotoriousmma),

McGregora netreba priaznivcom bojových športov predstavovať. Bol to práve on, kto dodal drsnému športu celosvetovú popularitu. Majster psychologických vojen, provokujúci súperov do maximálnej miery, vždy pripravený mať posledné slovo.

V klietke svojho času nemal konkurenciu. Ako prvý bojovník v UFC získal tituly v dvoch hmotnostných kategóriách. Potom si odskočil do boxerského ringu, kde vyzval jedného z najlepších pästiarov všetkých čias Floyda Mayweathera.

Podľa očakávania prehral, ale sklamaný rozhodne nebol. Skasíroval sto miliónov dolárov a ešte viac si posilnil celebritný štatút superhviezdy.

Lenže peniaze sa míňajú a ryšavému Írovi začalo chýbať, že už nie je stredobodom pozornosti. „Ak sa vrátim do oktagonu, tak len na súboj proti tomu najlepšiemu. Buď to bude Nurmagomedov alebo nikto,“ vyhlásil začiatkom roka.

Manažment UFC konal bleskovo. Veď ide o milióny dychtivých fanúšikov, ktorí si tento duel dlho žiadali a sú ochotní si za neho poriadne zaplatiť.

McGregora pozná každý. Ale kto je nenápadný Nurmagomedov?

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

#SendmeLocation

Príspevok, ktorý zdieľa Khabib Nurmagomedov (@khabib_nurmagomedov),

Kaukazský medveď

V prvom rade sa hrdí stopercentnou bilanciou. V UFC neprehral ani jeden z 26 duelov. Súperov ničí smrteľnými chvatmi. Dostane ich na zem, zasype údermi a donúti vzdať sa.

Narodil sa vo vojnou poznačenom Dagestane. V drsnej oblasti na juhu Ruska krátko po rozdelení Sovietskeho zväzu vypukol ozbrojený konflikt. Chabib mal vtedy 11 rokov.

Náročný život na Kaukaze len posilnil jeho buldodžiu povahu. Jeho otec, bývalý vojnový veterán, mal o výchove potomkov jasnú predstavu. Ako bývalý šampión v ruskom bojovom športe sambo viedol oboch synov k športu.

„Rodičia chceli, aby som študoval. Ale najmä otec rýchlo pochopil, že mám talent pre boj. Potom to už bolo len na mne,“ spomína Nurmagomedov.

Krátko po tom, ako sa stal dvojnásobným majstrom sveta v sambu, ho zlánarilo UFC. Stal sa kráľom ľahkej váhy a titul niekoľkokrát úspešne obhájil. Avšak teraz ho čaká dosiaľ najťažší súper.

Vojna slov

Drsní chlapi majú ešte drsnejšie reči. Je to tak v boxe a rovnaké platí aj v MMA. Uraziť súpera, dostať sa mu pod kožu, vyvolať v ňom pocit strachu.

McGregor je v tomto majster. Veľakrát sa stalo, že úspešne predpovedal knokaut súpera v tom či onom kole. Aj preto ho fanúšikovia milujú a (niektorí) súperi z neho majú obavy.

„Zomrieš. Uvidím tvoje namodralé pery. Zmením tvoju tvár na nepoznanie. Budeš prosiť, aby som s údermi do tvojej hlavy prestal,“ vyhlásil Ír na tradičnej predzápasovej tlačovke.

Nurmagomedova však jeho slová nechali chladným. Ortodoxný moslim, ktorý nepije alkohol a svedomito dodržiava prísnu životosprávu, si prehru nepripúšťa.

„Som nezdolaný šampión. Určite nedopustím, aby mi prvú prehru pripravil skrachovaný alkoholik. Alah mi pomôže k ďalšiemu víťazstvu,“ kontroval Rus.

Slová sú jedno a skutky druhé. Skutočného šampióna určí až nemilosrdné prostredie klietky. Kto ovládne oktagon a pripne si na telo majstrovský opasok, si môžu fanúšikovia na Slovensku pozrieť na stanici Nova Sport.

Stačí jediné – v nedeľu si privstať o piatej ráno. Avšak bude to stáť za to.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

NEXT UP. #UFC229

Príspevok, ktorý zdieľa ufc (@ufc),

debata chyba
Viac na túto tému: #UFC #Conor McGregor #MMA #Chabib Nurmagomedov