Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

"Pobrexitové" plány Britov zahŕňajú veľké športové udalosti. Vrátane mundialu

Veľká Británia chce byť aj po plánovanom odchode z Európskej únie, tzv. brexite, vplyvnou súčasťou športových sfér. V nasledujúcich 15 rokoch by rada organizovala až 60 veľkých podujatí. Vyplýva to zo stratégie tamojšej vládnej agentúry športu, ktorú zverejnili v stredu.

04.10.2018 10:18
libra, veľká británia, brexit Foto:
Ilustračné foto.
debata

V spomenutom dokumente sa uvádza, že Veľká Británia má v pláne stavať na stabilných pilieroch, ako je napríklad futbalová súťaž Premier League. Krajina chce taktiež vyťažiť z úspechu olympijských hier spred šiestich rokov, ktoré sa konali v Londýne.

Podľa najvyšších predstaviteľov krajiny má práve šport výrazne pomôcť britskému hospodárstvu v ťažkých časoch po „rozvode“ s európskym spoločenstvom, ktoré si v referende v roku 2016 odhlasovali obyvatelia Veľkej Británie.

Azda najväčší projekt, ktorý by Briti chceli dotiahnuť na svoje územie, sú futbalové majstrovstvá sveta. Vláda premiérky Theresy Mayovej minulý týždeň avizovala, že podporí plánovanú kandidatúru Anglicka, Škótska, Walesu, Severného Írska a Írska o usporiadanie MS 2030. V tomto období prebieha štúdia, ktorá posúdi vhodnosť kandidatúry.

Na budúci rok v máji bude známe, či sa britské kvarteto v kooperácii s Írskom bude definitívne uchádzať o futbalový „mundial“. Anglicko hostilo svetový šampionát iba raz – v roku 1966. Vtedy získalo zlato, čo je doteraz jediná anglická medaila zo scény MS. Anglicko sa neúspešne uchádzalo o usporiadanie MS 2006 a 2018.

V britských plánoch je aj organizovanie ženského svetového šampionátu vo futbale, ďalej MS v atletike, bedmintone, boxe, kanoistike, curlingu či športovej gymnastike.

Briti chcú, aby sa naďalej na ich území konal prestížny golfový Ryder Cup a v najbližších rokoch sa budú usilovať o to, aby sa niektoré z cyklistických pretekov tzv. veľkej trojky (Tour de France, Giro d'Italia a Vuelta, pozn.) začínali vo Veľkej Británii.

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Brexit