Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zaznie óda na slovenskú olympijskú hrdosť a radosť

Dvadsaťpäťročný športovec je v optimálnom veku, plný energie i smelého odhodlania posúvať vlastné limity - aj pod piatimi kruhmi. A keď má za sebou vyše storočnú históriu, môže v nej nájsť veľa inšpirácie.

21.09.2018 15:51
Michal Martikán Foto: ,
Vodný slalomár Michal Martikán získal pre Slovensko prvé olympijské zlato v ére samostatnosti.
debata

V takejto pozícii sa nachádza Slovenský olympijský výbor. Na sobotňajšom slávnostnom galavečere si v Činohre Slovenského národného divadla pripomenie 25 rokov svojej existencie. K jubileu mu prídu zagratulovať desiatky významných osobností z diplomacie svetového športu i vzácnych hostí, viacerých olympijských víťazov nevynímajúc.

„Je to pre nás zadosťučinenie, svedčí o etablovaní Slovenského olympijského výboru v medzinárodnom kontexte. Netajím, že mám pred týmto sviatkom rešpekt i zimomriavky,“ konštatoval Anton Siekel, prezident Slovenského olympijského výboru na včerajšom stretnutí s médiami.

Slovenský šport sa oblečie do gala a v Ceste na Olymp – taký je názov približne 90-minútového priameho prenose na Dvojke RTVS od 20.20 h – si pripomenie najpamätnejšie chvíle i ich velikánov.

„Štvrťstoročie je dôležitý míľnik, ponúka príležitosť na bilanciu i na pohľad do budúcnosti. História slovenského olympizmu sa však nezačala pred dvadsiatimi piatimi rokmi, korení v Rakúsko-Uhorsku,“ pripomenul Siekel. Zdôraznil, že pri tejto príležitosti sa patrí poďakovať nadšencom, ktorí zasvätili slovenskému športu a olympizmu svoj život a majú veľkú zásluhu na konštituovaní Slovenského olympijského výboru.

Prezident SOV Anton Siekel. Foto: Robert Hüttner, Pravda
siekel Prezident SOV Anton Siekel.

Neľahkú púť k jeho vzniku si dobre pamätá Mária Mračnová. Viedla Olympijskú spoločnosť Slovenska, predchodkyňu Slovenského olympijského výboru.

„Štartovala som na dvoch olympiádach, no až v práci Čs. olympijskej akadémie som pochopila, čo všetko obsahuje pojem olympizmus. S myšlienkou založenia Slovenského olympijského výboru prišiel Ján Mitošinka, olympijský atašé čs. výpravy na olympiáde v Barcelone 1992, neskôr aj šéf Slovenského zväzu ľadového hokeja. Českej strane slovenská iniciatíva nebola príliš po vôli. Dôležité bolo, že po rozdelení federácie sme mali už dosť skúsenosti, ako začať. Teší ma, že na Slovensku pracuje 21 olympijských klubov, ktoré takisto ako aj ďalšie projekty popularizujú olympijské myšlienky.“

František Chmelár – viedol Slovenský olympijský výbor sedemnásť rokov – vyzdvihol prínos profesora Vladimíra Černušáka, člena Medzinárodného olympijského výboru, pri formovaní SOV – stal sa jeho prvým predsedom.

„Mali sme minimálne skúsenosti s prípravou vrcholových športovcov, museli sme tvrdo pracovať. Všetci sme prežívali obrovskú radosť, keď na OH v Atlante 1996 strelec Jožko Gönci získal pre našu krajinu prvý olympijský kov – bronzový. Vzápätí pridal zlato vodný slalomár Michal Martikán. Teší ma, že máme konkurencieschop­ných športovcov. Inšpirujú mladú generáciu ako špičkovo športovať a zdravo žiť.“

Mária Mračnová. Foto: SITA, Jozef Jakubčo
Mária Mračnová Mária Mračnová.

Nikitu Slováka, režiséra Cesty na Olymp, uchvátila spolupráca so slovenskými športovými hviezdami.

„Presvedčil som sa, akí sú to profesionáli, aká česť je pre nich reprezentovať svoju krajinu. Sú to veľké vzory v dobe, keď spoločnosti vzory chýbajú. Pred premiérou som vystrašený, ako som ešte nebol, no zároveň aj poctený. Program sme pripravovali pol roka. Bude o športovcoch a pre športovcov, pôjde o alegóriu na krásu pohybu i umenia, zarezonuje i 100. výročie vzniku Československa. Verím, že zážitkovosťou pribijeme diváka k sedadlám – či už v sále alebo pred televízormi.“

Galavečer bude moderovať Danka Barteková, členka MOV a Marcel Merčiak, komentátor športu v RTVS.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenský olympijský výbor