Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Koniec suspendácie Ruskej antidopingovej agentúry? Proti je nielen Rodčenkov

Bývalý šéf moskovského antidopingového laboratória a hlavný svedok vo vyšetrovaní štátom organizovaného dopingu v Rusku Grigorij Rodčenkov nesúhlasí s návrhom Svetovej antidopingovej agentúry WADA zrušiť suspendáciu Ruskej antidopingovej agentúry.

19.09.2018 10:48
Ruská antidopingová agentúra Foto: ,
Ruská antidopingová agentúra v Moskve.
debata

„Pre čistý šport by to bola katastrofa. WADA sa nesmie nechať zmanipulovať ruským ministerstvom športu, ktoré len plní pokyny Kremľa,“ vyhlásil Rodčenkov, ktorý sa od vypuknutia škandálu v roku 2015 skrýva v USA a zaradili ho do programu na ochranu svedkov.

Moskovské laboratórium po vypuknutí aféry prišlo o akreditáciu. Minulý týždeň však WADA odporučila zrušiť suspendáciu pre Ruskú antidopingovú agentúru a definitívne o tom bude rozhodovať na štvrtkovom zasadnutí.

Okrem Rodčenkova sú proti návrhu WADA aj antidopingové agentúry z USA, Veľkej Británie, Austrálie, Nemecka, Kanady, Rakúska, Nórska, Poľska, Fínska, Írska, Japonska, Nového Zélandu alebo Holandska, pretože Rusko podľa nich stále nesplnilo všetky podmienky pre zrušenie suspendácie.

Proti je aj sedem zo sedemnástich členov komisie športovcov WADA, ktorej predsedníčka, kanadská olympijská víťazka v behu na lyžiach Beckie Scottová, na protest odstúpila z funkcie.

debata chyba
Viac na túto tému: #WADA #RUSADA #Grigorij Rodčenkov #ruský doping