Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kuric: Rád by som si postavil vlastnú mučiareň

Je nádejou slovenského športového lezenia. Peter Kuric, študent Strednej odbornej školy v Handlovej, smer technické lýceum, sa medzi jednotlivcami stal víťazom III. ročníka projektu Ukáž sa! pod patronátom Nadácie Slovenského olympijského výboru.

18.09.2018 20:32
Peter Kuric Foto:
Najviac musím pridať v lezení na rýchlosť s lanom, vraví Peter Kuric.
debata

V internetovom hlasovaní dostal 4838 hlasov. „Veľmi si to vážim, ďakujem každému, kto mi dal hlas; možno aj celej Handlovej,“ vraví jeden z troch laureátov, ktorí budú reprezentovať Slovensko na Olympijských hrách mládeže v Buenos Aires (6. – 18. 10).

Čím vás zaujalo športové lezenie? V Handlovej je populárnejší basketbal i futbal…

Skúšal som rôzne športy, aj futbal, otec ho hrával, no nevydržal som ani mesiac. Na športové lezenie ma dovliekol môj najlepší kamarát. Všetko sme chceli skúsiť, všade sme chodili spolu. On po dvoch týždňoch odišiel, ja som ostal doteraz. Verím, že pár rokov ešte potiahnem.

Kde ste začínali?

Malo to postupnosť: začínal som na lezeckej stienke – malej bouldrovke – v relaxačnom centre. Keď som ju zvládol, skúsil som vyššiu stenu – a následne som sa odhodlal aj na skaly. Je to super pocit, najmä keď ste v prírode a slobodne leziete po skalách. Keď sa k tomu pridá dobrá partia, tak si tú námahu aj užijete. Najprv som absolvoval súťaže na Slovensku, neskôr aj v Európe – a už sa to rozbehlo.

Okolnosti vám prajú – športové lezenie bude mať olympijskú premiéru v Tokiu 2020. Čo ste si pomysleli, keď ste sa to dozvedeli?

Je to pre mňa obrovská motivácia. Pokúsim sa kvalifikovať do Tokia 2020, no bude to veľmi ťažké. Ak by mi to nevyšlo na prvý pokus, v ďalších sa mi to možno pošťastí – ak ostane tento šport v olympijskom programe.

Čo musíte absolvovať, aby ste sa kvalifikovali?

Na tej istej stene, kde budú olympijské preteky, sa uskutočnia približne o rok aj nominačné majstrovstvá sveta v trojkombinácii. Na olympiáde sa súťaží len v trojkombinácii. Zjednodušene: lezenie s lanom, bez lana – dôležité sú krátke silové a technické kroky – a na rýchlosť, takže musím trénovať všetko. V Tokiu do olympijskej súťaže postúpi len dvadsať najlepších mužov, dostať sa medzi nich bude veľmi ťažké. Ale – pokúsim sa. Pred pár dňami som štartoval na majstrovstvách sveta v Innsbrucku. Skončil som v polovici štartovej listiny, okolo šesťdesiateho miesta. Videl som svoje nedostatky, určite na nich zapracujem. Najlepší šiesti postúpili do trojkombinácie.

V ktorej z troch spomenutých disciplín musíte najviac pridať?

V speede – v lezení na rýchlosť s lanom.

Na čo si trúfate v Buenos Aires na Olympijských hrách mládeže?

Som plný očakávania, v Argentíne som ešte nebol. Mojou ambíciou je podať taký výkon, aby som bol so sebou spokojný, hádam sa mi to podarí. Na mládežnícku olympiádu som sa kvalifikoval vlani v Innsbrucku. Postúpilo trinásť najlepších, ja som skončil dvanásty.

Váš najväčší úspech?

Verím, že ešte len príde. V tomto roku som na majstrovstvách sveta v Moskve skončil na siedmom mieste v lezení s lanom. A na majstrovstvách Európy v Bruseli v lezení bez lana – v boulderingu – som obsadil piatu priečku. Tam sme súťažili v jednotlivých disciplínach.

Škola vám vychádza v ústrety?

Áno. Mám individuálny študijný plán, viem skĺbiť športové povinnosti so študijnými.

Na čo miniete prémiu 4000 eur?

Veľmi sa z nej teším, pomôže mi napredovať a posunúť sa ďalej. Na Slovensku nemáme na lezenie utvorené najvhodnejšie podmienky, prémiu miniem na vybavenie – lezecké topánky, sedačku, magnéziové vrecko, prilbu, karabíny, laná, aj na sústredenia a výjazdy do zahraničia. Lezenie nie je lacný šport. Rád by som si postavil aj tréningovú stenu, takpovediac vlastnú mučiareň.

debata chyba
Viac na túto tému: #Športové lezenie #Peter Kuric