Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Matka vo výbehu: Nerieš, nesleduj, nepočítaj

Nadviazala na striebro Erika Vargu a bronz Daniely Demjén Peškovej. Úspešná slovenská športová strelkyňa Zuzana Rehák Štefečeková (34) potvrdila na majstrovstvách sveta v Čchangwone vynikajúcu formu a skompletizovala slovenskú medailovú bilanciu.

07.09.2018 05:00
Zuzana Rehák Štefečeková Foto: ,
Zuzana Rehák Štefečeková so svojím pracovným nástrojom.
debata

K zlatu v trape pridala aj miestenku na olympijské hry do Tokia 2020.

„Z medaily mám radosť, ale najpodstatnejšie je, že mám miestenku. Čaká ma pokojnejší budúci rok,“ priznáva dvojnásobná strieborná olympijská medailistka, ktorá na nedávnych ME v Leobersdorfe získala až štyri cenné kovy.

Už po európskom šampionáte ste avizovali, že by vás miestenka veľmi potešila. Stanovili ste si ju ako cieľ?

To veru nie. Vždy sa snažím ísť do pretekov bez veľkých očakávaní. Čím väčšie ich mám, tým to býva horšie. Ani pred finále som ešte na medailu ani miestenku radšej nemyslela. Po 25 terčoch som videla, že súperky majú viac chýb a potrebujem už pod seba dostať len jednu. Stále som si však zdôrazňovala, že sa musím plne sústreďovať a robiť, čo viem – nerieš, nesleduj a nepočítaj! Keď sa už vidíte s miestenkou v ruke, ľahko o ňu prídete. Pred Riom sa mi to stalo hneď niekoľkokrát.

Čo pre vás znamená zlato po ôsmich rokoch?

V prvom rade je pre mňa dôležitá miestenka. Z medaily sa teším vždy, nech má akúkoľvek farbu. To, že prišla po ôsmich rokoch, je super. Je to spojené s tým, že aj vtedy v Mníchove som si vybojovala miestenku pri prvej príležitosti. Pokojne môžem vyhrávať majstrovstvá sveta len každé štyri roky, prípadne osem – oplatí sa to (úsmev).

Motivovalo vás aj striebro Erika Vargu?

Nepotrebujem špeciálnu motiváciu. Všetko mám aj tak sama v rukách. Samozrejme, každá naša medaila ma veľmi poteší. Keď sme pristáli v Južnej Kórei, šli sme hneď na strelnicu fandiť Erikovi. Vďaka jeho medaile sa vytvorila v tíme dobrá atmosféra. Páči sa mi miestna strelnica. Nedá sa jej nič vytknúť. Všetko vidieť, vyšlo nám počasie. Vždy som vedela, kde som urobila chybu. Človek má potom dobrý pocit.

Zuzana Rehák Štefečeková so synom Nathanom. Foto: SITA, Marek Mrviš
Zuzana Rehák Štefečeková Zuzana Rehák Štefečeková so synom Nathanom.

Na majstrovstvách Európy bol s vami aj syn Nathan. Strieľa sa vám lepšie, keď je pri vás alebo doma?

Je ľahšie, keď je so mnou, ale všetko vždy záleží od rôznych detailov. Tu by sme si nedokázali vytvoriť pohodu ako v Rakúsku – čo sa týka stravy, dopravy a všetkého okolo. Sú skrátka miesta, kde som rada, že so mnou nie je. No zároveň verím, že so mnou ešte bude dlho chodiť na súťaže.

Aj Daniela Demjén Pešková je mamička. Často spolu debatujete o deťoch?

Smejeme sa, aké máme trpezlivé deti. Keď sme boli predtým v Čchangwone na Svetovom pohári, bolo mi samej dlho, mala som krízu. S Dankou sme to rozoberali. Sme tu ako matky vo výbehu.

Premýšľate už nad Tokiom 2020?

Olympiáda je ešte strašne ďaleko. Skoro dva roky. Nemám nejaký dlhodobý plán, čo chcem dosiahnuť na olympiáde. Som tam – to je fajn, ale neplánujem si nič dopredu. Mám rada citát – keď chceš pobaviť Boha, povedz mu svoje plány.

debata chyba
Viac na túto tému: #športová streľba #Zuzana Rehák Štefečeková