Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Prvá medaila na MS, štvorkajak získal striebro. Vlček: Nemci nás prekvapili

Slovenský štvorkajak v zložení Samuel Baláž, Erik Vlček, Juraj Tarr a Gábor Jakubík vybojoval striebro v disciplíne K4 1000 m na majstrovstvách sveta v rýchlostnej kanoistike v portugalskom Montemor-o-Velho (23.- 26. 8.).

25.08.2018 11:50 , aktualizované: 14:43
Erik Vlček, Juraj Tarr Foto: ,
Radosť Erika Vlčeka a Juraja Tarra na archívnej snímke.
debata (3)

Slovákov predstihli iba Nemci, ktorí boli v cieli skôr o pol dĺžky lode. Bronz brali Španieli.

Člen slovenského strieborného kvarteta Erik Vlček získal už svoju šestnástu medailu zo svetových šampionátov a potvrdil pozíciu najúspešnejšieho kajakára slovenskej histórie. Aktuálne si 36-ročný rodák z Komárna vylepšil jagavú bilanciu na 10 zlatých – 3 strieborné – 3 bronzové.

Slovenskí reprezentanti získali strieborné medaily systémom štart – cieľ, mimo medailových pozícií počas pretekov ani neboli. Slováci sa predstavili priamo v A-finále na 1000 m, keďže sa nenazbieral dostatočný počet lodí na rozjazdy, resp. semifinálové jazdy.

V tejto po novom už neolympijskej disciplíne sú Slováci trojnásobní olympijskí medailisti, naposledy v Riu de Janeiro 2016 si vybojovali striebro za víťaznými Nemcami vtedy v zložení Denis Myšák, Erik Vlček, Juraj Tarr a Tibor Linka.

„Naša finálová jazda nebola zlá. Dúfali sme, že pokiaľ nič nepokazíme, môžeme získať medailu a aj vyhrať. Prekvapili nás mladí Nemci, trochu sme si ich nechali ujsť. Počas celej trate sme sa spoliehali na to, že nevydržia v nasadenom tempe a že ich predbehneme. Cieľ bol však trochu skôr, ako sme čakali. Možno sme mali aj na zlato, musíme však uznať, že Nemci išli dnes výborne,“ povedal pre TASR Vlček, ktorého v nedeľu čaká po boku Tarra finále K2 na 500 m.

Pre „háčika“ Baláža je to prvá seniorská medaila z MS. „Mám z nej obrovskú radosť. Boli to naše prvé preteky. Keby sme išli rozjazdu, možno by to vo finále bolo ešte lepšie. Druhé miesto je však cenné, tešíme sa z neho. Nemci trénovali káštvorku od skončenia ME v Belehrade a na šampionát prišli veľmi dobre pripravení.“

Športový riaditeľ sekcie hladkých vôd Slovenskej kanoistiky Filip Petrla vyslovil s vystúpením káštvorky spokojnosť.

„Chalani splnili stanovený cieľ a získali medailu. Vyťažili z toho maximum. Na silných Nemcov dnes nemali, no nechali za sebou Španielov i Rusov,“ povedal pre TASR Petrla.

Tri slovenské lode budú pokračovať zo sobotňajších popoludňajších rozjázd do semifinále.

Kajakárka Ivana Mládková vyhrala svoju rozjazdu v K1 200 m, ale aj tak musí do nedeľňajšieho semifinále (11.35 h SELČ). Štvrté miesto kajakára Csabu Zalka na 200 m rovnako znamená pokračovanie v semifinále v nedeľu o 11.05 h.

Slovenský štvorkajak na 500 m skončil vo svojej rozjazde štvrtý, zvíťazili Španieli pred Portugalčanmi a reprezentantmi Austrálie. Kvarteto v zložení Samuel Baláž, Csaba Zalka, Milan Fraňa, Tibor Linka bude ešte v sobotu večer po 18.42 h pokračovať v semifinále a prípadné A-finále príde na rad v nedeľu od 14.25 h.

Mládková a Ladičová deviate

Slovenská reprezentantka Ivana Mládková skončila na 9. mieste vo finále disciplíny K1 500 m. Mládková počas finálovej jazdy bola aj šiesta, resp. siedma, ale v záverečných 200 m sa pred ňu napokon dostali všetky zostávajúce súperky.

Mládková takmer zopakovala umiestnenie spred roka z MS v Račiciach, kde finišovala na päťstovke na ôsmom mieste. Majsterkou sveta sa stala Maďarka Danuta Kozáková, ktorá do svojej bohatej zbierky úspechov pridala dvanásty titul, z toho tretí na olympijskej päťstovke.

„Včera sa mi jazdilo pocitovo lepšie ako dnes, hoci ráno som sa cítila dobre. Otočil sa vietor, nebolo to také ako včera, skôr bezvetrie. Podmienky boli teda výborné. Vedela som, že toto bude moja posledná ťažká päťstovka v tomto roku, chcela som si to čo najviac užiť. Škoda, že som neskončila o jedno-dve miesta vyššie. So semifinálovou jazdou som bola určite spokojnejšia. Vo finále som sa v eufórii snažila dať do toho všetko a možno preto sa tam vyskytli chybičky,“ uviedla Ivana Mládková pre RTVS.

Slovensko malo zastúpenie aj v ženskom A-finále v C1 na 200 m, Gabriela Ladičová vo svojej premiére v bojoch o medailu na svetovom šampionáte skončila deviata.

Deväťnásťročná talentovaná Šamorínčanka sa od začiatku pohybovala na siedmom až ôsmom mieste, ale napokon „spadla“ na poslednú deviatu priečku. Ladičová urobila v porovnaní s vlaňajškom obrovský výkonnostný skok, keďže pred rokom na MS v Račiciach skončila síce tiež deviata, ale v B-finále, čiže celkovo osemnásta.

„Je to neskutočný a úžasný pocit. Všetky tie pretekárky, ktoré som v semifinále predstihla, boli pred rokom ešte výkonnostne ďaleko predo mnou,“ uviedla Ladičová ešte pred začiatkom finále pre RTVS. Majsterkou sveta sa stala kanadská favoritka Laurence Vincentová-Lapointová, ktorá pridala do zbierky deviatu zlatú medailu z majstrovstiev sveta, resp. šiestu v disciplíne C1 200 m.

V sobotu popoludní zabojuje o medaily ešte slovenský štvorkajak na 1000 m v zložení Samuel Baláž, Juraj Tarr, Erik Vlček, Gábor Jakubík (14.26 h).

Finálové výsledky:

ŽENY
C1 200 m: 1. Laurence Vincentová-Lapointová (Kan.) 45,567, 2. Olesia Romasenková (Rus.) 46,242, 3. Dorota Borowská (Poľ.) 46,812,… 9. Gabriela Ladičová (SR) 48,892
K1 500 m: 1. Danuta Kozáková (Maď.) 1:47,254 min, 2. Lisa Carringtonová (N. Zél.) 1:47,984, 3. Oľga Chudenková (Biel.) 1:48,724,… 9. Ivana Mládková (SR) 1:52,244

MUŽI
K4 1000 m: 1. Nemecko (Tamas Gecsö, Jakob Thordsen, Jacob Schopf, Lukas Reuschenbach) 2:57,947 min, 2. Slovensko (Samuel Baláž, Erik Vlček, Juraj Tarr, Gábor Jakubík) 2:58,914, 3. Španielsko (Francisco Cubelos, Rubén Millán, Pelayo Roza, Iňigo Peňa) 2:59,341
C1 1000 m: 1. Sebastian Brendel (Nem.) 3:48,390, 2. Martin Fuksa (ČR) 3:49,625, 3. Isaquias Dos Santos (Braz.) 3:50,190
K1 1000 m: 1. Fernando Pimenta (Portug.) 3:27,666, 2. Max Rendschmidt (Nem.) 3:28,391, 3. Josef Dostál (ČR) 3:29,177

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Gábor Jakubík #Erik Vlček #Juraj Tarr #Ivana Mládková #Gabriela Ladičová #Samuel Baláž #MS 2018 v rýchlostnej kanoistike