Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Petrla: Rátame s minimálne jednou medailou

Ešte sa nebojuje o olympijské miestenky. I tak sú však majstrovstvá sveta v Montemor-o-Velho pre slovenskú rýchlostnú kanoistiku veľmi dôležité. Ostrieľané posádky a jednotlivci potrebujú potvrdiť príslušnosť k špičke a mladšie nádeje (napríklad kanoistky Ladičová s Valovou) sa k nej priblížiť.

23.08.2018 20:39
Srbsko SR Kanoistika ME K4 1000m striebro Foto:
Slovenský štvorkajak v zložení Samuel Baláž, Gábor Jakubík, Milan Fraňa a Tibor Linka na ME v Belehrade.
debata

Aj vystúpenie v Portugalsku môže výrazne naznačiť, ktorí kajakári majú najväčšie šance prebojovať sa na budúci rok do vlajkovej lode – štvorkajaku na olympijskej päťstovke.

„Verím, že mladá posádka K4 postúpi do finále a tam sa umiestni do piateho miesta,“ tvrdí športový riaditeľ sekcie hladkých vôd Slovenskej kanoistiky Filip Petrla.

S čím budete spokojný po šampionáte?

Medzi kajakármi máme vysokú kvalitu, preto sú ambície najvyššie. Rátame s minimálne jednou medailou. Verím, že ich chlapci donesú aj viac. Tím na to máme. Ak to vyjde, bude výprava úspešná. Verím, že sa k tomu pridá čo najviac finálových umiestnení. Každé jedno má svoju hodnotu.

Popri kádvojke Gelleho s Botekom sú najväčšími ašpirantmi na medaily posádky v neolympijských disciplínach. Uspejú?

Máme tam veľmi silné posádky, aby sme získali nejakú medailu, ale nechcem to zakríknuť. Erik Vlček s Ďurom Tarrom v K2, i vo štvorke so Samom Balážom a Gáborom Jakubíkom by nás mali potešiť. Nechceme však mať ani prehnané očakávania.

Na čo si môže trúfať štvorica Baláž, Fraňa, Zalka, Linka na päťstovke?

Nechám sa prekvapiť (úsmev). Tento rok toho majú za sebou veľmi veľa. Čaká ich už tretí vrchol sezóny. Som zvedavý, ako zareaguje ich organizmus. Tréningový proces i záverečné sústredenie naznačuje, že sú na tom stále veľmi dobre, ale netreba zabúdať, že seniorská kategória aj konkurencia je trochu iná. Verím, že do finále postúpia a tam sa umiestnia do piateho miesta.

V poslednom období dosahujú čoraz lepšie výsledky mladé kanoistky. Môžu pomýšľať aj na finále?

Mladú juniorku Luciu Valovú berieme na majstrovstvá sveta už druhý rok. V C2 pôjde s Gabrielou Ladičovou, ktorá je tiež mladá nádej. V kútiku duše očakávam, že by v debli mohli postúpiť do finále. Takéto umiestnenie by bolo potvrdením, že môžu pomýšľať o rok aj na olympijské miestenky.

Máte pretekára, ktorý by mohol výraznejšie prekvapiť – byť v úlohe čierneho koňa?

Takého nemáme. Dlhodobo silné posádky by mali potvrdiť svoje pozície a vyjazdiť najlepšie umiestnenia. Medzi kajakárkami by si Ivana Mládková mala udržať štandard – finálové umiestnenie aspoň v jednej disciplíne, hoci konkurencia je veľká. Skúsenosti na to má. Mladá Mariana Petrušová naberie skúsenosti popri Martine Gogolovej (za slobodna Kohlovej). Mohlo by jej to pomôcť, aby sme s ňou v budúcnosti mohli počítať ako ťažiskovou kajakárkou. Najhoršia situácia je v kanoe mužov, kde máme momentálne jediného pretekára Mateja Rusnáka. Aspoň že medzi mládežníkmi sú pekné náznaky – najmä Dávid Koczkás sa ukazuje nádejne.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rýchlostná kanoistika #Filip Petrla