Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hlavný slovenský tromf má zamierené na medailu

Majú kvalitu i sebavedomie. Veria, že v Portugalsku sa k nim prikloní aj šťastena, ktorá od nich v aktuálnej sezóne doteraz skôr bočila.

23.08.2018 08:17
Peter Gelle, Adam Botek Foto:
Peter Gelle (vpredu) a Adam Botek. Slovenské duo má na svetovom šampionáte najvyššie ambície.
debata

Dvojkajak Peter Gelle, Adam Botek je hlavný slovenský tromf v rámci olympijských disciplín pred majstrovstvami sveta rýchlostných kanoistov, ktoré štartujú v Montemor-o-Velho už dnes a potrvajú do nedele.

Forma už graduje

Dvojica, ktorú delí trinásť rokov, si do spoločnej lode po prvý raz sadla vlani. Spolupráca sa ihneď osvedčila, keďže na majstrovstvách sveta v Račiciach brala novozložená posádka v disciplíne K2 1000 medailu. Striebornú.

„Záverečné sústredenie v Szolnoku bolo vydarené. Dobre sa nám jazdilo a aj napriek únave sme dosahovali dobré časy, čo je pozitívne znamenie. Verím, že ideálnu formu predvedieme práve vtedy, keď to bude najdôležitejšie – vo štvrtok a v piatok. Všetko nasvedčuje, že by sa nám mohlo zadariť,“ tvrdí dvojnásobný olympionik Gelle, ktorý práve dnes oslávi 34 rokov.

Môžu v Portugalsku zopakovať parádnu jazdu z Račíc?

„Obhajoba medaily by bola krásna,“ netají Gelle. „Našu jazdu z vlaňajšieho finále som si párkrát pozrel, rád na Račice spomínam. Tentoraz to bude ešte ťažšie. Súperi sa zlepšili, ale my tiež. V Portugalsku môže výrazne zamiešať karty aj vietor. Vďaka nemu budú preteky ešte zaujímavejšie,“ dopĺňa 21-ročný Botek.

Adam Botek (vľavo) s Petrom Gellem. Foto: Peter Stolárik
Adam Botek, Peter Gelle Adam Botek (vľavo) s Petrom Gellem.

Pritiahnuť si šťastenu

Obaja hovoria, že chcú v prvom rade nadviazať na vyrovnané výkony z celej sezóny a zároveň potvrdiť príslušnosť k absolútnej svetovej špičke. V olympijských disciplínach sa cení umiestnenie do šiesteho miesta, ale slovenská posádka má o čosi vyššie ambície.

„Po majstrovstvách Európy nás mrzelo, že sme nezískali medailu. Je výborné vidieť, že máme stabilné výsledky a držíme sa vpredu, ale chceme medailu. Tá by nás uspokojila na sto percent. Už dvakrát sme k nej boli tento rok blízko,“ priznáva Gelle.

Na ME obsadili štvrtú priečku, rovnako ako na Svetovom pohári v Szegede. V Duisburgu, tiež v rámci SP, v o čosi slabšej konkurencii, brali striebro. „Počas sezóny sme dosahovali dobré výsledky aj časy. Na MS sme veľmi dobre pripravení. Bude to ťažké, ale do šestky by sme sa zmestiť mali. Trúfam si však aj na medailu. Azda bude tentoraz šťastie na našej strane,“ naznačuje Botek. „Dúfam, že naši súperi si šťastie už vyčerpali. Rozdiel bol vždy maličký. Verím, že šťastie sa k nám prikloní v správnom čase,“ doplní Botek.

Dvojkajak Peter Gelle (vľavo) a Adam Botek... Foto: Michal Mašľany, Pravda
Peter Gelle, Adam Botek Dvojkajak Peter Gelle (vľavo) a Adam Botek vybojoval vlani v Račiciach striebornú medailu v disciplíne K2 1000 m.

Viac medailí

V rámci tréningov v Szolnoku si Gelle a Botek zmerali sily aj s druhým slovenským dvojkajakom Erik Vlček, Juraj Tarr (štartuje v K2 500). Víťazstvo na päťstovke ich potešilo.

„Je dobré znamenie, že vieme zajazdiť aj na kratšej vzdialenosti a zdolať chalanov. Vytrvalosť máme dobrú, verím, že to na šampionáte zúročíme. Chceli sme si zasúťažiť aj s Austrálčanmi, ale nejako sa nám nepodarilo zladiť naše tréningové plány,“ prezradí Gelle. Do Portugalska odcestovalo sedemnásť slovenských pretekárov. Gelle verí, že domov donesú väčší počet medailí než pred rokom.

„Všetci to budeme mať veľmi náročné. Na šampionáte sa predstavia viaceré nové lode. Každá krajina tento rok skúša, ako poskladať ideálne posádky na budúci rok, keď sa bude bojovať o olympijské miestenky. Uvidíme, komu sa podarilo najlepšie vygradovať formu. V K4 1000 a K2 500 majú naši chalani veľkú šanca na medailu. Dúfam, že sa to podarí aj nám. Veľmi držím palce Ivane Mládkovej a som zvedavý aj na mladú káštvorku pri jej spoločnom debute na MS,“ tvrdí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Gelle #Adam Botek #MS 2018 v rýchlostnej kanoistike