Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Medaila? Hovoriť o nej by bola hlúposť

Pred rokom postúpila na majstrovstvách sveta rýchlostných kanoistov v Račiciach do dvoch finále. V portugalskom Montemor-o-Velho by si koncom týždňa takýto výborný výsledok rada zopakovala.

22.08.2018 08:00
Ivana Mládková Foto: ,
Ivana Mládková.
debata

„Cítim sa veľmi dobre, som vo forme. Záležať však bude aj na šťastí šťastí a poveternostných podmienkach. Konkurencia je obrovská a vyrovnaná,“ tvrdí kajakárka Ivana Mládková (33), za slobodna Kmeťová.

Kde ste sa pripravovali na svetový šampionát?

Po majstrovstvách Európy som kvôli kvalifikačným pretekom ostala doma. Potom som absolvovala dvojtýždňové sústredenie v Nórsku. Bolo to práve v období, keď na Slovensku panovali obrovské horúčavy. My sme však mali príjemné teploty pod 30 stupňov. Celkom sa teším, že aj v Portugalsku nemá byť príliš horúco. Od štvrtka hlásia tiež pod 30 stupňov.

V Nórsku pôsobí váš tréner Rastislav Kužel. Preto práve sústredenie v tejto krajine?

Jasné, šla som tam najmä kvôli trénerovi. Do Nórska som mala ísť trénovať už vlani, ale vznikol problém s požičaním lode. Nemali k dispozícii takú malú, akú používam ja. Teraz som mala kajak od jednej mladej nórskej reprezentantky do 23 rokov.

Trénera ste mali po boku. Nechýbal vám však kvalitný sparing?

Občas som trénovala práve so spomínanou mladou nórskou kajakárkou, ktorá nedávno získala medailu na majstrovstvách sveta do 23 rokov. Rozhodne nie je pomalá, bolo to celkom fajn. Zaberala som však aj s mužmi, ktorí trebárs na päťstovke štartovali desať sekúnd po mne. Moje tréningy však boli primárne zamerané na mňa a nie na konkurenciu.

Ako sa vám v Nórsku páčilo?

Je to krásna krajina. Raz som tam už bola pred troma rokmi, ale len na víkend. Trénovali sme na jazere Arungen, ktoré je veslárskym a kajakárskym národným strediskom. Voda bola nádherná, na nej natiahnutá dvojkilometrová dráha. Skrátka, ideálne podmienky na tréningy. Najmä ráno bola dokonale hladká hladina, vôbec nefúkalo. Poobede začalo, ale aj tak sme vždy absolvovali veľmi kvalitný tréning.

Stihli ste si počas voľna pozrieť niečo zaujímavé?

Keď som mala celodenné voľno, šla som do Osla. Stretla som sa s bývalou plaveckou reprezentantkou Katarínou Listopadovou. Strávili sme v hlavnom meste Nórska príjemné popoludnie. Hovorí sa, že Nórsko je krásna krajina a na mňa urobilo presne taký dojem. Ďalší voľný poldeň som bola s inou kamarátkou, ktorá v Nórsku žije medzi horami.

Cítite pred šampionátom optimálnu formu?

Ak pôjde všetko podľa plánu, mohlo by to dobre vypáliť. Cítim sa veľmi dobre, som vo forme a aj tréningové časy nasvedčujú, že by to mohlo dobre dopadnúť. Zároveň však viem, že vo forme a výborne pripravená príde väčšina dievčat. Záležať bude aj na šťastí. Na Svetovom pohári v Duisburgu sme prišli štyri v rozpätí jednej stotiny, tesné to bolo na 500-ke aj 200-ke v semifinálových jazdách. Potrebujem kúsok šťastia a aby mi prial aj vietor.

Vlani ste sa v oboch disciplínach prebojovali do finále. Máte teraz ešte vyššie ciele?

Vlani to bolo super. Chcela som jedno finále a podarili sa mi dve. Navyše, ani raz som neskončila posledná, ale brala som siedme a ôsme miesto, takže som bola veľmi rada. Nedá sa povedať, že teraz mám vyššie očakávania, ale idem na šampionát z inej pozície, než v akej som bola pred rokom. Bude veľmi ťažké dostať sa do finále, ale priamo v ňom už budem mať väčšiu šancu zajazdiť lepšie než vlani. Základná méta je opäť jedno finále. Pri dvoch by som mala väčšiu šancu dosiahnuť dobrý výsledok.

Myslieť na medailu by bolo príliš odvážne?

Jasné, najmä na dvojstovke je to veľmi, veľmi tesné. Vlani som skončila siedma, ale udelili dve tretie a dve piate miesta, od medaily som časom vôbec nebola ďaleko. Keď sa dostanem do finále, možno si stanovím aj novú vyššiu métu, ale hovoriť dopredu o medaile by bola hlúposť. Singlová disciplína je vratká a závisí od mnohých faktorov. Niektoré dráhy v Portugalsku sú zvýhodnené pre častý vietor, aj taká drobnosť môže zavážiť. Musím to najmä zvládnuť ja sama. Mám natrénované aj v hlave to mám v poriadku. Viem, na čo mám.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ivana Mládková #MS 2018 v rýchlostnej kanoistike