Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bratislava uvidí nové hodnotenie krasokorčuľovania

Doterajšie rekordné zápisy vojdú do histórie. Od tohto mesiaca sa v krasokorčuľovaní začína hodnotiť po novom. Už aj v tomto týždni na medzinárodnom podujatí ISU Junior Grand Prix v Bratislave (22. - 25. 8.) na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu.

21.08.2018 17:03
Jevgenija Medvedevová Foto: ,
Jevgenija Medvedevová dostala za voľnú jazdu historicky najvyššie hodnotenie.
debata (2)

„O novej ére by som nehovoril, nejde o takú výraznú zmenu ako po zimnej olympiáde 2002, no rozširuje sa škála hodnotenia. Doteraz bola pri jednotlivých prvkoch od mínus tri do troch bodov (sedem stupňov), po novom je od mínus päť po plus päť (jedenásť). Schválil to kongres Medzinárodnej korčuliarskej únie (ISU) v júni v Seville,“ vysvetľuje Jozef Beständig, prezident Slovenského krasokorčuliarskeho zväzu, bývalý reprezentant (so sestrou Oľgou tvorili športový pár, štartovali na ZOH 2002, päťkrát na majstrovstvách sveta).

Prečo ISU siahla k zmene bodovania, čo si ju vynútilo?

„Na najvyššej úrovni krasokorčuľovania doterajšia škála už nepostačovala na ocenenie všetkých nuansov. Prirovnal by som to k známkovaniu v škole. Študent síce odpovedal kvalitne, ale na čistú jednotku to nebolo, skôr na jedna mínus. V krasokorčuľovaní tie mínusky zohľadňuje širšia stupnica. V zásade ide o vyššiu objektivitu pri hodnotení každého prvku. Rozhodcovia neťahajú známky len tak, majú istý manuál, podľa ktorého hodnotia kvalitu predvedených elementov,“ približuje filozofiu zmeny.

Prezident Slovenského krasokorčuliarskeho zväzu... Foto: SITA, Diana Černáková
Jozef Beständig Prezident Slovenského krasokorčuliarskeho zväzu Jozef Beständig.

K novinkám patrí aj limit na bonus pre skoky v druhej časti programu. Doteraz platil koeficient 1,1 v porovnaní so skokmi v prvej časti. Po novom sa zvýšeným koeficientom ocení posledný skok v krátkom programe a tri záverečné vo voľnej jazde. Doterajší spôsob hodnotenia využila Ruska Alina Zagitovová v súboji o olympijské zlato v Pjongčangu s krajankou Jevgenijou Medvedevovu.

Väčšinu skokov zaradila do druhej časti, čo jej pomohlo k zisku najcennejšieho kovu. Určité úpravy nastali pri štvoritých skokoch – ak pretekár ovláda napríklad tri rôzne, môže navyše zopakovať len jeden.

„ISU testovala nové hodnotenie v minulej sezóne na niektorých podujatiach, krasokorčuliari sú naň pripravení. V Európe otvorí novú sezónu bratislavská Grand Prix juniorov v závere tohto týždňa, na nej bude mať nové hodnotenie premiéru,“ dopĺňa Beständig.

Ruská krása na ľade v obrazoch Fotogaléria - 27 fotiek Všetky fotky
Jevgenija Medvedevová a Alina Zagitovová.

Rus Maxim Traňkov, olympijský víťaz zo Soči 2014 (v športovom páre s Tatianou Volosožarovou držia rekord v krátkom programe) považuje evidovať rekordy odznova za správne, pretože doterajšie nemali veľký význam.

„Nám za rekordy nik neplatil, nie je to ako v atletike. Ide o osobné úspechy, preto nevidím problém registrovať ich odznova. S Táňou sme považovali rekordný zápis za náš osobný úspech a nie za prevahu nad ostatnými pármi. Vždy sa usilujete zlepšiť svoje osobné maximum a nie získať viac bodov než ostatní. Aj preto považujem nové riešenie za dobré,“ vravel pre ruské médiá.

Iný názor má uznávaný tréner Alexej Mišin – hovorí o podobnej revolúcii v krasokorčuľovaní ako keď v ňom zrušili povinné cviky.

„Celý profesionálny život som sa zaoberal teóriou skokov, mám nostalgické pocity. Ak niekto skočí perfektne trojitý skok a iný súťažiaci štvoritý s malinkou chybou, vyššie hodnotenie dostane prvý z nich. Pritom trojité skoky zvládnu stovky pretekárov, štvorité pár jednotlivcov. Trochu sa obávam, čo to prinesie. Po sezóne budeme múdrejší,“ uviedol pre agentúru TASS.

Rekordy, ktoré vošli do histórie
Muži    
Krátky program 112,72 b. Juzuru Hanju (Jap.)
Voľná jazda 223,20 Juzuru Hanju
Súčet oboch na jednom podujatí 330,43 Juzuru Hanju
Ženy    
Krátky program 82,92 Alina Zagitovová (Rus.)
Voľná jazda 160,46 Jevgenija Medvedevová (Rus.)
Súčet 241,31 Jevgenija Medvedevová
Športové dvojice    
Krátky program 84,17 Volosožarová, Traňkov (Rus.)
Voľná jazda 162,86 Savčenková, Massot (Nem.)
Súčet 245,84 Savčenková, Massot
Tanečné páry    
Krátky program 83,73 Papadakisová, Cizeron (Fr.)
Voľná jazda 123,47 Papadakisová, Cizeron
Súčet 207,20 Papadakisová, Cizeron
2 debata chyba
Viac na túto tému: #krasokorčuľovanie #ISU Junior Grand Prix v Bratislave