Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Phelps žil dva životy. V bazéne a mimo neho

Ani pozícia najúspešnejšieho olympionika všetkých čias vám nemusí zaručiť šťastný a spokojný život.

20.08.2018 20:54
Rio Olympics Swimming Foto: ,
Michael Phelps počas štafety na 4x100 m na OH 2016 v Riu de Janeiro.
debata (14)

Bývalý americký plavec Michael Phelps v minulotýždňovom rozhovore pre televíznu stanicu CNN prezradil, že naďalej čas od času trpí depresiami a je rád, že je ešte nažive. Veľmi rád by pomáhal ostatným ľuďom s podobnými problémami.

Depresie nikdy nezmiznú

„Pred dvoma-troma týždňami sa dostavili pomerne silné depresie. Viem, že s podobnými stavmi sa budem potýkať do konca života. Snažím sa dozvedieť čo najviac o svojom tele a hlave, aby som rozumel, prečo sa tieto veci dejú,“ tvrdí 33-ročný výnimočný športovec.

Prezradil, že nájsť si cestu k odborníkom nebolo vôbec jednoduché.

„Najprv som nechcel navštevovať terapeuta, no zistil som, že po stretnutiach s ním sa cítim lepšie, som zdravší. Dozvedel som sa veľa vecí, ktoré som o sebe predtým nevedel,“ vysvetľuje.

Najväčšou oporou 23-násobnému olympijskému šampiónovi a držiteľovi 28 medailí spod piatich kruhov bola manželka Nicole.

„V bazéne som vždy dokázal robiť neuveriteľné veci, ale mimo neho som sa trápil a trpel. Nicole je pre mňa najväčšou oporou a denno-denne mi pomáha. Bez nej by som nebol, kým som. Momentálne som spokojný s tým, ako žijem. Pred pár rokmi tomu tak rozhodne nebolo,“ priznáva.

A day late.... but gotta wish @chasekalisz a belated happy bday! #keepupthegoodwork

Príspevok, ktorý zdieľa Michael Phelps (@m_phelps00),

Alkohol, marihuana, alkohol

Podľa mnohých najlepší plavec histórie prežíval najťažšie chvíle po olympiáde v Londýne 2012. Na krk mu v hlavnom meste Veľkej Británie zavesili štyri zlaté a dve strieborné medaily. Vnútorne sa trápil natoľko, že sa rozhodol ukončiť kariéru.

„Končím s plávaním. Už nemôžem pokračovať. Nikdy viac nechcem mať nič spoločné so športom,“ vyjadril sa vtedy emotívne.

Tento krok mu však vôbec nepomohol. „Boli časy, keď som viac nechcel žiť,“ vraví teraz otvorene. Stalo sa mu, že strávil aj päť dní sám v zavretej miestnosti bez kontaktu s inými. Práve v tomto období prvýkrát prehovoril o svojich problémoch, vtedy ešte veľmi opatrne.

Na psychike mu nepridali ani viaceré problémy, do ktorých sa dostal. Po olympiáde v Aténach (6 – 0 – 2) ho v novembri 2004 prichytili za volantom pod vplyvom alkoholu. Okrem podmienečného 18-mesačného odňatia slobody musel navštevovať stretnutia alkoholikov a prednášať na stredných školách o nebezpečenstve šoférovania pod vplyvom.

Necelý rok po pekinskej olympiáde sa stala virálnou Phelpsova fotka, na ktorej inhaloval vodnou fajkou marihuanu. Americká plavecká federácia ho potrestala trojmesačným dištancom, hoci neporušil antidopingové pravidlá.

Problém s alkoholom za volantom si plavecká legenda zopakovala v roku 2014 po návrate do bazénov. Nasledoval šesťmesačný trest od národnej federácie, kvôli čomu prišiel Phelps o majstrovstvá sveta 2015.

Záchrana života nad zlato

Po druhý raz a s najväčšou pravdepodobnosťou definitívne ukončil kariéru po olympiáde v Riu (5 – 1 – 0), kde počas otváracieho ceremoniálu niesol americkú zástavu.

Nad tým, že by sa ešte vrátil a predstavil sa aj na šiestej olympiáde (štartoval už v Sydney 2000 ako 15-ročný) v Tokiu 2020, vôbec neuvažuje. Momentálne sa venuje najmä rodine a novému poslaniu – pôsobí ako hovorca online terapeutickej spoločnosti TalkSpace. Snaží sa zvýšiť povedomie o depresii a iných duševných chorobách tým, že hovorí o vlastnej ceste.

„Chcel by som niekomu zachrániť život, pokiaľ to bude možné. Je to pre mňa oveľa dôležitejšie než zlatá medaila. Moja súčasná práca je veľmi zaujímavá. Je náročná, ale zároveň ma baví. Núti ma každý deň vstať z postele,“ tvrdí.

„Kariéru som ukončil na vrchole. Vždy som chcel, aby to tak prebehlo a som rád, že som sa mohol sám rozhodnúť, kedy skončím. Táto kapitola môjho života sa skončila. Druhá bude, dúfam, ešte väčšia, zaujímavejšia a inšpiratívnejšia,“ dodáva.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #plávanie #Michael Phelps