Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šestka je fajn, ale my máme na medailu, vraví Botek

Delí ich trinásť rokov, napriek tomu si vzájomne vyhovujú a v spoločnej lodi sa im darí. Komárňan Adam Botek (21) sa stále má čo učiť od skúsenejšieho Petra Gelleho a ten od neho na oplátku čerpá mladícku energiu. Vlani získali na majstrovstvách sveta v rýchlostnej kanoistike v Račiciach striebro v K2 1000 a aj teraz pred budúcotýždňovým svetovým šampionátom v portugalskom Montemor-o-Velho patria medzi najväčšie slovenské želiezka v ohni. "Ešte ladíme formu a na budúci týždeň to rozbalíme naplno," tvrdí dobre naladený Botek.

16.08.2018 10:00
Adam Botek, Peter Gelle Foto:
Adam Botek (vľavo) s Petrom Gellem.
debata

Cítite krátko pred šampionátom formu?

Trénujeme a ide nám to. Všetko je, ako má byť. V pondelok sme mali celý deň voľno, dobili sme energiu na zvyšnú zaberačku, ktorá nás ešte čaká. Voľno som využil aj na ostrihanie, už som mal dlhé vlasy. S výsledkom som celkom spokojný (smiech).

V Szolnoku sa pripravujú všetky slovenské posádky. Aká vládne atmosféra?

Je to trochu zvláštne, že je nás tak veľa pokope, ale vytvorila sa dobrá partia. Rozumieme si. Cítime sa dobre, poctivo trénujeme, vtipkujeme a zároveň medzi sebou súťažíme. Szolnok je len okolo 200 km od Komárna, takže kto chcel, mohol ísť počas voľna aj domov.

Kto vám robí sparing v K2?

Proti Maďarom sme ešte nešli, ale päťstovkové tréningy jazdíme s Erikom Vlčekom a Ďurom Tarrom. Tam je to celkom vyrovnané. My však, pochopiteľne, myslíme len na kilometer. Ešte doladíme formu a na budúci týždeň to už naplno rozbalíme.

Čo vám ukázala doterajšia sezóna, na čo si môžete v Portugalsku trúfať?

Počas sezóny sme dosahovali dobré výsledky aj časy. Na európskom šampionáte sme skončili tesne štvrtí a dobre sme jazdili aj na Svetových pohároch. V Szegede sme boli štvrtí v plnej svetovej konkurencii, v Duisburgu pri trochu slabšej druhí a na päťstovke sme zvíťazili. Na MS sme veľmi dobre pripravení. Bude to ťažké, ale do šestky by sme sa zmestiť mali. Trúfam si však aj na medailu. Azda bude tentoraz šťastie na našej strane.

Adam Botek. Foto: Robert Hüttner, Pravda
Adam Botek Adam Botek.

Vravíte o šestke, ale obaja ste veľmi ambiciózni pretekári…

Jasné, že nás trebárs šieste miesto neuspokojí, ale vážiť si treba aj také umiestnenie. Obaja veľmi túžime získať medailu. Keď všetko vyjde ako má a neskomplikuje nám prípravu žiadna choroba, tak máme aj na medailu.

Máte rôznych osobných trénerov. Kto má hlavné slovo pri K2?

Hovoria do toho obaja tréneri, môj Peťo Likér aj Peťov Rado Šimočko. Dohodnú sa, čo máme robiť a my potom trénujeme. Nemáme problém to vhodne zladiť.

Túžili sme na MS štartovať aj v K4. Ste sklamaný, že sa vaše meno neocitlo ani v jednej posádke?

Priznávam, že som si chcel vyskúšať kombináciu oboch posádok, trošku ma to mrzí. Tréneri sa však rozhodli a ja to rešpektujem. Tak či tak by pre mňa bola priorita K2.

Spomeniete si v tomto čase na vlaňajší šampionát v Račiciach?

Preteky som si párkrát pozrel, rád na ne spomínam. Tentoraz to bude ťažšie. Súperi sa zlepšili, ale my tiež. V Portugalsku môže výrazne zamiešať karty aj vietor. Vďaka nemu budú preteky ešte zaujímavejšie.

Adam Botek (v strede) s reprezentačnými... Foto: Pravda, Robert Hüttner
Adam Botek, Samuel Baláž, Csaba Zalka Adam Botek (v strede) s reprezentačnými kolegami Samuelom Balážom (vľavo) a Csabom Zalkom.

Peter Gelle sa tešil na váš vzájomný súboj v kvalifikačných pretekov. Výsledok vás asi nepotešil…

Samozrejme, Peťo bol na päťstovke štvrtý a ja až ôsmy. Vôbec mi preteky nevyšli. Po kádvojke som sa akosi necítil dobre. Ale o rok sa mu to pokúsim vrátiť. Tisícku sme ani nešli. Bolo by to zbytočné, o ničom sa tam nerozhodovalo, sústreďovali sme sa len na debla.

Často sa vzájomne podpichujete?

Samozrejme, stále. Aj počas tréningov sa naťahujeme, hecujeme a predbiehame. Špičkujeme to, ako sa len dá. To je dobré znamenie, znamená to, že sa na tréningoch bavíme.

Po ME ste absolvovali vysokohorské sústredenie v Livigne. Ako sa vám tam páčilo?

Bol som tam prvýkrát a ostal som nadšený. Krásne prostredie, skvelý vzduch a príjemné teploty na tréning. Voda vytvárala zrkadlo, v ktorom sa odrážali hory. Jednoducho paráda. Ešte som na takom krásnom mieste nebol. Dúfam, že tam spoločne pôjdeme aj nabudúce. Po príchode domov som sa necítil najlepšie, ale chalani ma vopred upozornili, že sa dostaví menšia kríza. Rýchlo to prešlo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Adam Botek #MS 2018 v rýchlostnej kanoistike