Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Barteková: Prvý raz v kariére vrážam do streľby aj vlastné peniaze

Po troch rokoch sa tešila z medaily na vrcholnom podujatí. Zlatej. A nie jednej, dvoch. Danka Barteková (33) má za sebou veľmi úspešné majstrovstvá Európy v streľbe z brokových zbraní. Triumfovala v individuálnom skeete i tímovej súťaži s Veronikou Sýkorovou a Luciou Kopčanovou. "Potrebovala som získať medailu, potvrdiť si, že som naozaj na dobrej ceste," tvrdí bronzová medailistka z olympiády v Londýne 2012.

13.08.2018 16:05
debata (36)
Danka Barteková. Foto: Pravda, Ivan Majerský
Danka Barteková Danka Barteková.

Kedy predtým ste si domov priniesli dve zlaté medaily?

Dobre si na to pamätám, pred ôsmimi rokmi z majstrovstiev Európy v Kazani. Vyhrala som zlato, sestra Lenka skončila tretia a v tímoch sme tiež brali zlato. Napriek tomu je pre mňa výsledok z Leobersdorfu niečo výnimočné. Na medailu som dosiahla po dlhom čase – až troch rokoch. Medzitým som získala cenné kovy len na medzinárodných pretekoch, no nie na vrcholných.

Cítili ste pred šampionátom formu?

Tento rok mám azda najvyrovnanejší v kariére. Zúčastnila som sa po prvý raz na všetkých štyroch podujatiach Svetového pohára a v základnej časti som nastrieľala 117, 118, 117 a 109, posledný výsledok na Malte však poznačil silný vietor. Čakala som len, kedy sa šťastie prikloní na moju stranu. Predtým mi chýbal terč či dva a v Mexiku som skončila štvrtá. Brala som to ako otázku času a vedela, že to príde.

Ako veľmi ste potrebovali prelomiť dlhé čakanie na medailu?

Samozrejme, vydala som sa na trochu inú cestu – vymenila som tréningovú skupinu, techniku si cibrím v Taliansku. Tréningové výsledky sú super a aj na pretekoch mi to celkom šlo. Stojí ma to obrovské množstvo energie, síl, cestovania aj peňazí. Prvý raz v kariére vrážam do streľby aj vlastné financie. Chcela som si potvrdiť, že som naozaj na dobrej ceste. Cítila som, že je to lepšie ako predtým, ale k tomu potrebujete aj dobrý výsledok.

Danka Barteková. Foto: Pravda, Ivan Majerský
Danka Barteková Danka Barteková.

Prečo dávate vlastné peniaze?

Nemala som potrebné výsledky, preto nedostávam od štátu toľko peňazí, ako som bola zvyknutá. Keď si držíte nejaký štandard a dostanete len tretinu peňazí, musíte hľadať iné zdroje. Pri tejto príležitosti sa chcem poďakovať Slovenskému streleckému zväzu aj Športovému centru polície, veľmi mi pomáhali. I tak sa však stalo, že som mala potrebu dať aj svoje peniaze. Na budúci rok by to vďaka výsledkom na ME malo byť opäť lepšie.

Vo finále ste v závere strieľali ako stroj. Šlo to tak ľahko, ako to vyzeralo?

Vôbec nie. Preteky som si vydrela a medailu vydolovala z ničoho. Prvé dve položky som odstrieľala zle. Trafila som 22 a 23 terčov, teda päť chýb, čo bola pre mňa menšia katastrofa. Som zvyknutá strieľať oveľa lepšie. Druhý deň som sa vyhecovala. Uvedomovala som si, že mám natrénované a ešte to môžem zlomiť. Bol z toho tohtoročný osobák – 119. Na finále som sa tešila o to viac, že v ňom bola Francúzka Anastassiouová, moja tréningová parťáčka. Koncom júla sme boli aj na spoločnom sústredení. Trošku ma potiahla, keďže strieľala predo mnou. Naozaj som si to oddrela a na druhý deň som bola extrémne unavená.

V závere ste už po každom zásahu prejavovali emócie. Čím to bolo?

Po každom výstrele som sa motivovala a hecovala. Posledné dva som minula, no krátko predtým sa rozpršalo a už som aj tak vedela, že som majsterka Európy. Nevedela som sa sústrediť, šmykla sa mi puška, už mi to bolo jedno. Vo finále som sa dostala na ideálnu vlnu, bola som stopercentne koncentrovaná. Všetko mi vychádzalo, mala som z toho veľkú radosť. Nový formát finále je náročnejší a treba si ho poriadne natrénovať.

Boli ste na všetkých štyroch pretekoch Svetového pohára. Znamená to, že máte viac času na streľbu?

V bežnom živote nemám čas na nič (smiech). Delím ho medzi streľbu a prácu pre Medzinárodný olympijský výbor. Všetky štyri podujatia SP som absolvovala na žiadosť trénera Sandra Belliniho. Chcel so mnou absolvovať čo najviac pretekov, aby sme vedeli, čo zlepšiť a ako vypracovať tréningový plán k Tokiu. Bolo to poriadne náročné. Svetový pohár nie je o odmenách, len o prestíži. Plus sa získavajú body do svetového rebríčka, vďaka ktorému sa teraz po prvý raz jedna z nás dostane na olympiádu.

Už myslíte na Tokio 2020?

Pracujeme na tom. Naša spolupráca je novšia, ešte sa spoznávame. Robíme tak, aby všetko fungovalo, ako má. Doma trénujem naďalej s Jurajom Sedlákom, ale na technické tréningy dochádzam do Talianska. Najbližší cieľ je Kórea, na majstrovstvách sveta rozdajú prvé štyri miestenky pre skeetarky. Chcem jednu získať, aby som sa na budúci rok nemusela stresovať, ale už plne pracovať s výhľadom na Tokio.

Bol váš nový tréner aj na európskom šampionáte?

Jasné, sedel vedľa Juraja (úsmev). Môj tréner je totiž zároveň reprezentačný tréner Francúzska. Počas finále som tak mala dvojitú podporu.

Danka Barteková je členka komisie športovcov MOV. Foto: SITA/AP, Andrej Isakovic
barteková Danka Barteková je členka komisie športovcov MOV.

Na februárovej olympiáde v Pjongčangu ste odovzdávali zlatú aj striebornú medailu Anastasii Kuzminovej. Aké to bolo?

Bola to pre mňa veľká česť a čerešnička. Popri náročnej práci pre Medzinárodný olympijský výbor sú práve toto momenty, na ktoré nezabudnete po celý život. S Nasťou som si to dokonale prežila, odovzdala som jej dve medaily vrátane zlatej. Hoci sme sa predtým príliš nepoznali, som rada, že som tam mohla byť. Bolo to emotívne, aj som si poplakala.

Aký veľký rozdiel je, keď medailu odovzdávate a keď ju dostávate?

Ako človek rada dávam, ako športovec zase dostávam. Pri oboch dekoráciách prežívate silné emócie, ale nemusíme sa ani baviť o tom, že radšej by som olympijskú medailu dostala, než ju odovzdávala.

© Autorské práva vyhradené

36 debata chyba
Viac na túto tému: #Danka Barteková #ME 2018 v streľbe