Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tóthov tréner: Sme bojovníci. Matej je v starých koľajach aj vďaka Queenu

Pred piatimi rokmi si chodec Matej Tóth povedal, že potrebuje zmenu. Najlepší slovenský atlét ostatných rokov neľutuje, že si za nového trénera vybral Mateja Spišiaka (40).

06.08.2018 19:00
Matej Spišiak Foto: ,
Možno si niekto myslí, že cítime tlak, opak je pravdou. Nikomu nemusíme nič dokazovať, hovorí Matej Spišiak.
debata (16)

Platí to aj opačne. Veď za päť sezón získali titul vicemajstra Európy, vyhrali majstrovstvá sveta i olympijské zlato. Zvládli aj nepríjemný rok 2017 a sú na prahu historického míľniku. Ak Tóth v utorok získa na majstrovstvách Európy v Berlíne zlato na päťdesiatke, ako prvý chodec dosiahne víťazstvo na OH, MS, ME, Svetovom i Európskom pohári.

„Všetci majú veľké očakávania, ale športovci sú tiež len ľudia, nie stroje. Nie vždy ide všetko tak, ako si predstavujeme,“ hovorí opatrne Spišiak.

Tóth absolvoval pod vašim vedením ďalšie sústredenie v Livigne. Priznal, že ho prekvapilo, aké dobré hodnoty na ňom dosiahol. Aj vás?

Určite. Bolo príjemné sledovať, ako dobre sa Maťo popasoval s modelom z úspešných rokov 2014 až 2016. Hviezdy i počasie nám priali a nálada v tíme bola veľmi dobrá. Pomáhali sme si, žiadna ponorka ani zranenia. Bolo to jedno z najlepších sústredení – napriek tomu, že som išiel tak trochu do neznáma…

Preto, že Tóth dlho tvrdo netrénoval?

Nevedel som, či bude schopný vrátiť sa do starých koľají a zvládne takú enormnú záťaž. Vlani vypadol zo záverečnej prípravy a po psychickej stránke to tiež nemal najľahšie. Všetci majú veľké očakávania, ale športovci sú tiež len ľudia, nie stroje. Nie vždy ide všetko tak, ako si predstavujeme. Opäť však išiel do prípravy s veľkou chuťou a dosahoval tréningové parametre ako v najlepších rokoch. Bolo skvelé vidieť to.

Mali ste pocit, že ho obvinenie z dopingu zmenilo?

To si nemyslím. Tieto udalosti ho posunuli o level vyššie v celkovom nastavení na život či šport. Naša spolupráca za tie roky prešla určitými fázami. Teraz mám pocit, že napriek nepríjemnostiam z minulého roka sme dozreli a užívame si každý deň.

V utorok bude patriť k najväčším favoritom na zisk zlatej medaily. Ste pod tlakom?

Možno si niekto myslí, že ho cítime, ale opak je pravdou. Nemusíme nikomu nič dokazovať. Je olympijský víťaz, svetový šampión či vicemajster Európy. Jeho nastavenie je iné ako v minulosti. Rozumiem mu. Ťažko to pochopí niekto, kto neprešiel tým, čím on v minulom roku. Som presvedčený, že 90 percent športovcov by to zlomilo a už nikdy by sa nevrátili na štart. On sa vrátil ako šampión a ja pred ním snímam klobúk.

Ako ste vnímali Tóthov boj o vlastnú reputáciu?

Bolo ťažké pochopiť, že sa niečo také stalo športovcovi, ktorý je absolútne čistý a nikdy v ničom neporušil pravidlá. Nie som schopný to akceptovať ani dnes, ale stalo sa. K tomu, čo sa udialo, sa už nevraciame. Viac o tom nechcem hovoriť. Zaprisahal som sa, že počas aktívnej kariéry sa už k tejto téme vyjadrovať nebudem.

Nechceli ste, aby to po úspešnej obhajobe zabalil?

Nie, želal som si, aby sa vrátil a pokračoval. Nechcel som sa zmieriť s tým že by mal ukončiť kariéru tak smutne. Obaja sme bojovníci. Musíme to všetko zladiť s jeho povinnosťami doma i na verejnosti. Niekedy to nie je jednoduché a aj sa hnevám, lebo je preťažený. Verím však, že to zvládneme.

Tóth tvrdí, že v Berlíne má najvyššie ambície. Má na to, aby ich naplnil?

Snažili sme sa navodiť presne tie isté tréningy, podmienky a atmosféru ako v predošlých troch rokoch. Podarilo sa nám to, dokonca sme sa vracali aj k našim rituálom.

K akým?

Večer pri regenerácii sme spoločne na apartmáne pozerali hudobné koncerty a púšťali sme si napríklad legendárny Queen vo Wembley alebo v sobotu večer sme si po extrémne náročnom týždni dopriali jedno malé pivko.

Dosiahne Tóth na historický úspech, ktorý sa doteraz žiadnemu chodcovi nepodaril?

Dozvieme sa to v utorok okolo poludnia. Ako vždy – nebudem špekulovať dopredu. Nikdy to nerobím. Maťo je pripravený a uvidíme ako to dopadne.

Ako budete bojovať s teplom a vlhkom, ktoré v Berlíne panuje?

Priznávam, je to jedna z vecí, ktorá nás trochu máta. Teplo robí vytrvalcom problémy. Už ráno býva okolo 30 stupňov Celzia, čo je veľa. Nebude to príjemné. Musíme dodržať občerstvovací a osviežovací režim tak precízne, ako na olympiáde v Riu či MS v Pekingu, kde boli podmienky podobné.

Matej Tóth (vľavo) a Matej Spišiak. Foto: Ivan Majerský, Pravda
Matej Spišiak Matej Tóth (vľavo) a Matej Spišiak.

Čo všetko musí tréner i pomocník v jednom absolvovať pred a počas pretekov?

V nedeľu sme si prešli systém občerstvovania a osviežovania, aby sme mali všetko dohodnuté a nevznikali počas pretekov nedorozumenia. Bezprostredne pred pretekmi už nechávam Maťa robiť svoje veci. Je vo svojom svete, moje rady nepotrebuje. Potom príde povzbudenie, tľapnutie a ideme na to. Počas pretekov okrem podávania vody komunikujeme, evidujem medzičasy, sledujem vývoj pretekov či rozostupy.

Tóth po Riu povedal, že ak by vynechal čo i len jednu občerstvovaciu stanicu, nedošiel by kvôli únave do cieľa. Akú veľkú rolu hrá systém ochladzovania organizmu i dopĺňania tekutín a živín?

Niekedy môže rozhodnúť o tom, kto uspeje a kto na trati zhorí. Občerstvuje sa vždy raz za okruh, čiže každé dva kilometre. Máme pripravené iontové nápoje, zaľadované fľašky s čistou vodou, energetické gély a špeciálne prípravky proti zakysleniu organizmu. Všetko má svoje miesto, čas a postupnosť.

Experti sa zhodujú, že najväčším konkurentom si bude Tóth sám. Súhlasíte s nimi?

Vieme o jeho kvalitách a máme odsledovaných aj súperov. Nikdy však nemôžete dopredu vedieť, či niekto z mladých prudko nevyletí, alebo či sa ostatní nešetrili a vybalia to práve na vrchole. Podceniť niekoho sa nevypláca. Absolútna špička v Európe je momentálne možno o 4–6 chodcoch, ktorí môžu reálne prehovoriť v boji o medaily. Maťo je na každých pretekoch veľkým favoritom.

Aký je teda recept na chýbajúce zlato?

Koncentrovať sa najmä na seba a vlastný výkon.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Matej Tóth #Matej Spišiak #ME 2018 v atletike