Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Volko a Kučera do semifinále, Lomnického zachránil posledný pokus

Hladký i prekvapivý postup. Zaplatená nováčikovská daň i nečakaná dráma na úkor jedného z lídrov. Taký bol pondelkový prvý deň atletických majstrovstiev Európy v Berlíne z pohľadu štyroch slovenských reprezentantov.

06.08.2018 16:47 , aktualizované: 19:05
Marcel Lomnický Foto: ,
Marcel Lomnický počas kvalifikácie na ME v Berlíne.
debata

Volko útočil na obhajcu

Nechýbalo veľa a slovenský rekordér v šprinte by získal ďalší cenný skalp. V rozbehoch na sto metrov mal Ján Volko namierené k víťazstvu.

Napokon ho však favorit a obhajca zlata z predošlého šampionátu v Amsterdame Churandy Martina z Holandska predstihol o osem stotín sekundy. Volko aj napriek tomu bez problémov postúpil do utorňajšieho semifinále.

„Nerozmýšľal som nad tým, že súperím s Martinom. V závere som musel zabojovať o postup. Periférne som videl, že sa na mňa tlačia súperi. Ten čas nie je ideálny. Čakal som od seba viac. Dôležité je, že som postúpil. Bol som trochu nervózny, v semifinále to opadne. Tam už nemám čo stratiť. Hádam sa to s pribúdajúcim časom zlepší. Veď na finále bude treba čas okolo 10,10 sekundy,“ vravel zadýchaný Volko (osobný rekord 10,13) v mixzóne.

Kučera sa vytrápil

Do polovice tretieho rozbehu to vyzeralo, že sa k nemu prekvapujúco pridá aj Šimon Bujna. Po výbornom úvode však začal strácať a dobehol predposledný.

„Neviem, čo sa stalo. Súperi ma dobehli, prejavila sa ich kvalita. Nie som spokojný. Chcel som zabehnúť najhoršie 10,45 s. Nie je to tragédia, ale mal som väčšie očakávania,“ smútil Bujna.

Novic na vrcholnom podujatí potom sledoval oslavné gesto Martina Kučeru v cieli. Slovenský reprezentant v behu na 400 m cez prekážky sa po dlhej pauze zavinenej zranením vrátil solídnym výkonom i postupom do utorňajšieho semifinále.

Martin Kučera na ME v Berlíne. Foto: SITA/AP, Michael Sohn
Martin Kučera Martin Kučera na ME v Berlíne.

„Riadne som sa vytrápil, teplo mi dalo zabrať. Som rád, že som sa udržal v postupovej dvojici. Na ME časy nezohrávajú úlohu. Nevzdávam sa dopredu, ale myslím si, že moja forma nie je finálová, ako bola pred dvomi rokmi,“ pripomenul siedmy z ME 2016 Kučera.

Lomnický nevedel, čo sa stalo

Veľké trápenie so šťastným koncom predviedol pred niekoľkými tisíckami divákov Marcel Lomnický.

Slovenská kladivárska jednotka sa zachránila posledným pokusom. Hoci ním neprekonal kvalifikačný limit (76 metrov), v utorok večer môže splniť svoj dlhodobý cieľ – získať medailu na vrcholnom podujatí.

Úvodný deň na ME v Berlíne Fotogaléria - 8 fotiek Všetky fotky
Maskot ME v Berlíne.

„V prvom pokuse som sa oťukával, ale hodil som tesne za 72 metrov a to je málo. Druhý mal parametre na automatický postup, lenže kladivo som v rukách podržal dlhšie a zachytilo sa v klietke. Pred posledným pokusom som nepanikáril. Zostal som pokojný, aj keď som začínal od nuly. Nebolo to prvýkrát, čo som zabojoval posledným hodom. Verím si, vo finále to chcem ukázať,“ sľúbil Lomnický.

Výsledky kvalifikácie
100 m, 1. rozbeh: 1. Churandy Martina (Hol.) 10,24, 2. Ján VOLKO (SR) 10,32, 3. Dominik Kopec (Poľ.) 10,37, 3. rozbeh: 1. Alex Wilson (Švajč.) 10,32, 2. Christopher Garia (Hol.) 10,35, …7. Šimon BUJNA (SR) 10,53

400 m prek., 2. rozbeh: 1. Muhammad Abdalla Kounta (Fr.) 50,60, 2. Martin KUČERA (SR) 50,75, 3. Danylo Danylenko (Ukr.) 51,02

kladivo: 1. Pawel Fajdek (Poľ.) 77,86, 2. Bence Halász (Maď.) 76,81, 3. Pavel Bareiša (Biel.) 76,47, 4. Wojciech Nowicki (Poľ.) 76,03, …8. Marcel LOMNICkÝ (SR) 75,08

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Volko #Martin Kučera #Šimon Bujna #ME 2018 v atletike