Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vlček: Žiadne sklamanie. Dôležitý bude až budúci rok

Dlhé roky bol jedným zo základných kameňov štvorkajaka, ktorý pravidelne zbieral medaily na najprestížnejších podujatiach. Desaťnásobný majster sveta v rýchlostnej kanoistike Erik Vlček (36) sa na blížiacich sa MS v Montemor-o-Velho v Portugalsku (23.- 26. 8.) predstaví netradične len na neolympijských tratiach.

01.08.2018 17:36
Erik Vlček Foto: ,
Erik Vlček.
debata

S Jurajom Tarrom pôjde K2 500 a sadne si aj do K4 1000 – spolu s Tarrom, Samuelom Balážom a Gáborom Jakubíkom. „Je to v poriadku. Sami sme sa tak rozhodli. Keby som chcel sedieť v päťstovkovom štvoráku, som tam. Momentálne však nemám ambície sadnúť si do lode v zložení, v akom na šampionát pôjde. Radšej sme sa s Ďurom dohodli, že uprednostníme K2 500 a K4 1000,“ tvrdí trojnásobný medailista z olympijských hi­er.

Prečo dávate prednosť neolympijským posádkam?

Nemyslím si, že by sme teraz zložili najlepší možný štvorkajak a nechcem len tak strácať čas kvôli neistej K4. Samozrejme, dúfam, že mladí chalani dosiahnu čo najlepší výsledok. Nech ukážu, čo vedia a ako vysoko sa môžu dostať. Žiadne umiestnenie im však nezaručí, že zloženie ostane pre budúci rok rovnaké. Bude sa skladať nový štvorkajak a ten bude pre mňa dôležitý.

Zloženie K4 1000 vám vyhovuje?

Som s ním spokojný, takto sme sa dohodli. Vpredu bude sedieť Samo, za ním ja a uvidíme, či bude tretí Ďuro a štvrtý Gábor alebo opačne. Vyskúšame obe verzie a vyberieme tú, v ktorej nám to bude viac pasovať.

Erik Vlček. Foto: SITA, Marek Mrvis
Erik Vlček Erik Vlček.

Pamätáte si nejaké majstrovstvá sveta, na ktorých by ste nešli žiadnu olympijskú disciplínu?

Veru nie. Keď tak nad tým premýšľam, asi také ani neboli. Od začiatku seniorskej kariéry sme totiž vždy štartovali v K4 alebo K2 – práve na olympijských tratiach. No nevnímam to ako sklamanie, lebo som sa tak sám rozhodol. Na základe výsledkov kvalifikáča by som v lodi určite sedel.

Máte v Portugalsku medailové ambície?

Samozrejme, preto sme sa aj rozhodli štartovať práve v týchto dvoch disciplínach. Vidíme tam najväčšiu šancu získať nejakú medailu. Trénujeme naplno a robíme maximum, aby sme boli úspešní. Tento týždeň sa ešte pripravujeme doma a nasledujúce dva sme na sústredení v Szolnoku.

Tentoraz idete do Szolnoku v oveľa väčšom počte. Je to výhoda?

Musíme tam ísť všetci, keďže máme spoločného háčika. Inak by sa príprava nedala nijako zosúladiť.

S mladým Balážom ste ešte v lodi nesedeli. Ako sa vám pozdáva?

Samo je šikovný chalan. Keby som si to o ňom nemyslel, tak si s ním do lode nesadnem. Vyskúšame, ako nám to bude fungovať. Na kilometrovej trati nebudeme pod žiadnym veľkým tlakom, nemám prehnané očakávania, mohlo by to byť jednoduchšie. Stále platí, že myslíme najmä na budúci rok. Ak sa o rok zmestím do nominácie, chcel by som v lodi sedieť naozaj s najlepšími.

Viete si predstaviť možnosť, že by sa do lode nedostal váš dlhoročný parťák Tarr?

Vopred sa určia nejaké pravidlá a tých sa budem držať. Chcem sedieť naozaj s najlepšími. Ak bude Ďuro patriť medzi nich, budem veľmi rád. Keď nie a budem presvedčený, že do posádky už nepatrí, tak tam budú iní chalani. Mám ešte jeden cieľ – chcem sa zúčastniť na olympiáde. Musíme sa tam kvalifikovať, čo nebude vôbec jednoduché. O rok v Szegede bude treba skončiť do šiesteho miesta a konkurencia je veľmi veľká.

Skúsení slovenskí reprezentanti v rýchlostnej... Foto: SITA, Martin Medňanský
Erik Vlček, Juraj Tarr Skúsení slovenskí reprezentanti v rýchlostnej kanoistike Erik Vlček a Juraj Tarr.

Prečo tento rok nefungovala pôvodná káštvorka. Môže za to len zranenie Denisa Myšáka alebo aj spory s Tiborom Linkom?

Denis nám veľmi chýba, vypadol nám veľmi kvalitný háčik. Samo je síce šikovný chalan, ale keby bol Denis zdravotne v poriadku, zatiaľ by na neho nemal. No ani Tibi sa mi tento rok nezdal byť v optimálnej forme. Povyhrával síce teraz medaily na ME a MS pretekárov do 23 rokov, ale tam nie je porovnateľná konkurencia so seniorskou. Má aj nejaké problémy s krížmi, iste nie je stopercentný.

Sú vaše vzťahy zlé?

Ťažko povedať, odkedy prebehli médiami jeho a naše vyjadrenia, ešte sme sa nestretli. Sú také – nijaké. No aj v jeho záujme by malo byť, aby sedel v najlepšom možnom štvorkajaku – nie sa deliť podľa veku alebo niečoho iného. Musí ísť len o výkonnosť a skúsenosti. Zväz na tom bude, nepochybne, trvať.

Aj vy ste to skúšali na pozícii háčika. Nevyhovovala vám?

Dokázal by som si zvyknúť, ale bolo málo času. Sedel som vpredu v dvoch pretekoch a na dvoch, troch tréningoch. Vzhľadom na podmienky som to zvládol celkom dobre, samozrejme, potreboval by som viac času. Denis má oveľa väčšie skúsenosti, je na tejto pozícii vyjazdený a rozhodne by som ho nechcel nahradiť.

S Tarrom ste dvojnásobní majstri sveta v K2, ale už dlhšie ste spolu v lodi nesedeli. Opäť sa v nej cítite pohodlne?

Povedali sme si, že to znova vyskúšame. Po dvoch tréningoch sme nemali extra očakávania, lebo nám to v predošlom období ozaj nešlo, ale znova je to v pohode. Trúfame si dosiahnuť na MS dobrý výsledok.

Nominácia Slovákov na MS

Muži: Csaba Zalka (K1 200 m), Marek Krajčovič (K1 5000 m), Martin Jankovec (K1 1000 m), Peter Gelle, Adam Botek (K2 1000 m), Erik Vlček, Juraj Tarr (K2 500 m), Samuel Baláž, Milan Fraňa, Csaba Zalka, Tibor Linka (K4 500 m), Samuel Baláž, Erik Vlček, Gábor Jakubík, Juraj Tarr (K4 1000 m), Matej Rusnák (C1 500 m a 1000 m). Ženy: Ivana Mládková (K1 200 m a K1 500 m), Lucia Valová (C1 500 m a C1 5000), Gabriela Ladičová (C1 200 m), Lucia Valová, Gabriela Ladičová (C2 500 m), Mariana Petrušová (K1 5000 m), Mariana Petrušová, Martina Kohlová (K2 200 m a K2 500 m).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rýchlostná kanoistika #Erik Vlček