Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šprintér rasisticky urážal francúzskych futbalistov, zväz mu zrušil štart na ME

Švajčiarsky atletický zväz vyradil šprintéra Pascala Manciniho kvôli jeho pravicovo extrémistickým názorom z nominácie na majstrovstvá Európy a odobral mu licenciu.

01.08.2018 15:06
Pascal Mancini Foto: ,
Pascal Mancini.
debata (13)

Dvadsaťdeväťročný Mancini na Facebooku opakovane zverejňoval príspevky s diskriminačnou a rasistickou tematikou.

Podľa švajčiarskych novín Neue Zürcher Zeitung propagoval Mancini na svojom profile výroky Leona Degrella, belgického nacistického kolaboranta, ktorý aj po 2. svetovej vojne naďalej šíril svoje názory.

Národný zväz najprv vyradil Manciniho zo štafety na 4×100 metrov a potom mu zakázal v Berlíne štart aj na individuálnej stovke. Podľa zväzu atlét s osobným rekordom 10,28 zverejňovaním kontroverzných príspevkov porušil písomnú dohodu, že sa týchto komentárov zdrží, a rovnako aj etický kódex zväzu.

Mancini napríklad po víťazstve francúzskych futbalistov, medzi ktorými je veľa hráčov tmavej pleti, na majstrovstvách sveta zverejnil na sociálnej sieti video opíc. V minulosti svoje víťazstvo v pretekoch slávil gestom, ktoré je považované za obrátený rasistický pozdrav a má antisemitský podtext.

Mancini sa ale nemieni ani po vyradení z ME držať späť. „Nikdy sa im nepodarí uhasiť oheň pravdy, ktorý vo mne horí,“ uviedol atlét.

Mancini sa bránil, že o Degrellovej minulosti nevie a opice boli odkaz na francúzskych fanúšikov a nie na hráčov. Na svojom Facebooku tiež napísal, že médiá mu „chcú zničiť kariéru pre názory“.

V rokoch 2012–2014 mal dištanc kvôli pozitívnemu dopingovému testu na nandrolón.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #ME v atletike #Pascal Mancini