Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nominácia rýchlostných kanoistov na MS je známa. Posádky K4 budú dve

Na augustových majstrovstvách sveta v rýchlostnej kanoistike v portugalskom Montemor-o-Velho (23.- 26. 8.) bude Slovensko reprezentovať dovedna 17 športovcov.

01.08.2018 12:47
Csaba Zalka, Samuel Baláž, Tibor Linka, Milan... Foto: ,
Slovenskí reprezentanti v rýchlostnej kanoistike (zľava) Csaba Zalka, Milan Fraňa, Samuel Baláž a Tibor Linka.
debata

V Portugalsku sa v druhej polovici augusta predstavia až dve mužské posádky K4. Na olympijskej päťstovke budú štartovať štvorica Samuel Baláž, Milan Fraňa, Csaba Zalka a Tibor Linka, ktorá získal zlato na tohtoročných ME pretekárov do 23 rokov. Na tisícke to budú Samuel Baláž, Erik Vlček, Gábor Jakubík a Juraj Tarr.

„Filozofia pri nominácii na majstrovstvá sveta vždy vychádza z toho, že chceme vyslať čo najsilnejší tím. Keďže sa však dostávame do fázy, keď medzi kajakármi máme veľa kvalitných pretekárov, nevieme všetkých nominovať v disciplínach, v ktorých by to očakávali. Predpokladám, že nie všetci športovci a tréneri budú úplne spokojní s nomináciou. Budú to však musieť akceptovať a som zvedavý, ako sa zachovajú. Ukáže sa pri tom ich charakter a umožní nám to ešte lepšie spoznávanie sa. Skladačka, najmä v káštvorkových disciplínach, sa ‚uloží‘ a budeme vedieť, do nej nasadiť správnych športovcov,“ povedal športový riaditeľ sekcie hladkých vôd Slovenskej kanoistiky Filip Petrla.

Od 23. do 26. augusta bude o medaily bojovať päť žien (tri kajakárky a dve kanoistky) a dvanásť mužov, z toho jeden kanoista.

"V mužských kajakárskych disciplínach nám išlo o to, aby sme urobili správne kompromisy a nastavili tím tak, aby dokázal kvalitne fungovať minimálne dva roky smerom k olympijským hrám v Tokiu. To je náš cieľ a usilujeme sa o to, aby sme zachovali súdržnosť tímu a jeho silu. Ide o to, by sme vedeli pracovať so všetkými športovcami a využiť ich potenciál na úspech, ktorý očakávame budúci rok v kvalifikácii na olympiádu a následne v roku 2020 v Tokiu.

European Champions !!! No words needed thanks to everyone @canoe.europe

Príspevok, ktorý zdieľa Csaba Zalka (@zalka_cs),

Konkurencia je veľká, o olympijskú káštvorku sa uchádza 7 pretekárov, musíme k tomu pristupovať citlivo. Dôležitú úlohu bude zohrávať osobnostná stránka športovca, ako sa vie postaviť k tímovej súhre a povinnostiam profesionála," pokračoval Petrla.

"Spolu s realizačnými tímami sme sa rozhodli, že disciplínu K4 na 500 m na majstrovstvách sveta obsadíme víťazným kvartetom z tohtoročných majstrovstiev Európy juniorov a pretekárov do 23 rokov. Myslím si, že už dosahujú takú úroveň, aby mohli niečo predviesť aj na seniorskom svetovom šampionáte. Po úžasných výsledkoch na ME a MS v kategórii do 23 rokov to budú mať ťažké, možno sa dostaví aj únava či menší útlm. Sám som zvedavý, ako sa s tým títo mladí športovci popasujú.

Druhá štvorica Samuel Baláž, Erik Vlček, Gábor Jakubík a Juraj Tarr sa predstaví na 1000 m. Rozhodli sme sa takto, aby sme udržali istú kontinuitu a prihliadali sme aj na to, aby nenastali ešte väčšie problémy v osobných vzťahoch, či už medzi športovcami alebo trénermi. Myslím si, že ide o správne kompromisy, ktoré nám umožnia udržať tím pokope a pracovať s ním," dodal Petrla.

Informácie priniesol oficiálny web Slovenskej kanoistiky.

Nominácia Slovákov na MS v rýchlostnej kanoistike

ŽENY (5)
Ivana Mládková (K1 200 m a K1 500 m)
Lucia Valová (C1 500 m a C1 5000)
Gabriela Ladičová (C1 200 m)
Lucia Valová, Gabriela Ladičová (C2 500 m)
Mariana Petrušová (K1 5000 m)
Mariana Petrušová, Martina Kohlová (K2 200 m a K2 500 m)

MUŽI (12)
Csaba Zalka (K1 200 m)
Marek Krajčovič (K1 5000 m)
Martin Jankovec (K1 1000 m)
Peter Gelle, Adam Botek (K2 1000 m)
Erik Vlček, Juraj Tarr (K2 500 m)
Samuel Baláž, Milan Fraňa, Csaba Zalka, Tibor Linka (K4 500 m)
Samuel Baláž, Erik Vlček, Gábor Jakubík, Juraj Tarr (K4 1000 m)
Matej Rusnák (C1 500 m a 1000 m)

Realizačný tím: Filip Petrla (vedúci výpravy), Boris Bergendi (generálny manažér Slovenskej kanoistiky), Peter Likér, Ľubomír Hagara ml., Radovan Šimočko, Marián Ostrčil, Andrej Wiebauer (všetci tréneri)

debata chyba
Viac na túto tému: #MS v rýchlostnej kanoistike #Tibor Linka #Csaba Zalka #Samuel Baláž #Milan Fraňa