Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Mladí rýchlostní kanoisti zbierajú medaily a motajú hlavy trénerom

Sú flexibilní, vedia sa rýchlo prispôsobiť zmenám v lodi a ťažia z toho. Mladí slovenskí rýchlostní kanoisti nadviazali na víkendových majstrovstvách sveta juniorov a pretekárov do 23 rokov v Plovdive na nedávne vystúpenie na majstrovstvách Európy.

30.07.2018 17:29
Káštvorka, Samuel Baláž, Milan Fraňa, Csaba... Foto: , ,
Zlatá káštvorka z Plovdivu. Zľava Csaba Zalka, Milan Fraňa, Adam Botek a Samuel Baláž.
debata

Hoci sedeli v lodi v pozmenenom zložení Samuel Baláž, Milan Fraňa, Csaba Zalka, Adam Botek (nahradil Tibora Linku), na olympijskej 500-metrovej trati obhájili pozíciu a získali titul majstrov sveta v kategórii do 23 rokov.

Fraňa: Ideálne zloženie

„Navzájom si pasujeme, sme rovnako starí a v lodi vládne veľká pohoda. Hoci sme v rámci prípravy na MS absolvovali len dva spoločné tréningy, všetko od začiatku sadlo, ako má. Štvorka sa výborne kĺzala po vode. V rozjazde sme pokazili štart a aj tak sme ju vyhrali pred silnými Španielmi. Finále nám už vyšlo dokonale,“ pochvaľuje si Fraňa.

Dvadsaťročný pretekár z Dukly si okrem zlata z juniorských MS a ME tento rok vyjazdil v káštvorke aj striebro na seniorských ME na neolympijskom kilometri. V Belehrade sa „mladý“ štvorkajak predstavil v zložení Baláž, Fraňa, Jakubík, Linka.

World champions!!!

Príspevok, ktorý zdieľa Csaba Zalka (@zalka_cs),

„Tak, ako teraz v Plovdive, sme sedeli v lodi aj na pretekoch Svetového pohára v Szegede. Osobne mi práve toto zloženie vyhovuje najviac, v lodi sa cítim najkomfortnejšie. Má veľkú perspektívu,“ naznačuje mladík, ktorého k vode pritiahla mama.

„Skúšal som rôzne športy, aj hokej, no nič ma extra nechytilo. V 11-tich rokoch som začal pádlovať v TTS Trenčín a postupne som sa do toho dostával čoraz viac. Keď som mal pätnásť už som vedel, že kanoistiku chcem robiť naplno. Prišiel prvý štart na juniorských ME, MS a prvé úspechy. Po ruke som mal vzor v Peťovi Gellem, od ktorého sa môžem každý deň niečo naučiť. Spoločné tréningy ma posúvajú vpred,“ vraví Fraňa.

Slovensko sa momentálne môže pochváliť sympatickou konkurenciou medzi kajakármi v kategórii do 23 rokov. Päticu Baláž, Fraňa, Zalka, Botek, Linka dopĺňa Martin Nemček a o rok sa o kategóriu vyššie posunie aj Matúš Jedinák (medzi juniormi teraz získal striebro v K1 200).

„Konkurencia je super. Už dostať sa do posádky nie je jednoduché a zároveň je vopred jasné, že bude kvalitná,“ tvrdí.

Milan Fraňa so zlatou medailou z Plovdivu. Foto: Pravda, Robert Hüttner
Milan Fraňa Milan Fraňa so zlatou medailou z Plovdivu.

Aké sú jeho najbližšie ciele?

„Momentálne všetci myslíme najmä na to, ako sa na budúci rok a následne i olympijský dostať do elitnej seniorskej lode. Olympiáda je predsa najväčšie podujatie a pre mňa by bolo najkrajšie, keby sme v Tokiu štartovali v zložení z Plovdivu,“ dodáva Fraňa.

Baláž: Linka je nenahraditeľný

Tokio 2022 je síce ešte ďaleko, ale seniorské majstrovstvá sveta v Portugalsku (23. až 26. augusta) už klopú na dvere.

Nomináciu na ne by mali kanoisti oznámiť už v utorok. Ostro sledované bude práve zloženie káštvorky na olympijskej 500-metrovej trati, do ktorej je veľa adeptov.

Samuel Baláž so zlatou medailou z Plovdivu. Foto: Pravda, Robert Hüttner
Samuel Baláž Samuel Baláž so zlatou medailou z Plovdivu.

„Počkám si, na čom sa dohodnú tréneri. Ak si ma vyberú, budem len rád,“ skromne hovorí Baláž, o ktorom sa v zákulisí hovorí ako o voľbe číslo jeden na pozíciu háčika. „Je príjemné, keď vás chcú v seniorskej štvorke, poteší to, ale naozaj si počkám, ako bude vyzerať nominácia,“ pridáva odchovanec bratislavského Tatrana.

Pôvodne ho mamin priateľ lákal na divokú vodu, ale Baláž si radšej zvolil tichú. „Akosi som sa bál perejí. Kanoistika ma naplno chytila až postupne. Dosť dlho som čakal na nejakú medailu, aspoň z domácich pretekov. Všetko sa rozbehlo až po juniorských ME v roku 2015, odvtedy sa nám celkom darí,“ usmeje sa.

Na rozdiel od Fraňu zatiaľ nemá až také vysoké očakávania smerom k olympiáde. „Môžeme sa o ňu pokúsiť, ale bol by som nerád, keby sme niečo uponáhľali. V minulosti boli na Slovensku tiež nádejní kajakári, ktorým sa darilo v mládežníckych kategóriách, ale nezvládli prechod k seniorom,“ naznačuje.

Práve Baláž a Fraňa sedeli vo všetkých troch tohtoročných obmenách „mladej“ káštvorky. A spolu boli aj na minuloročných seniorských MS v Račiciach, kde na tisícke štartovali s Nemčekom a Jakubíkom. Čím to je, že sa im darí v ľubovoľnom zložení?

Zlatá a strieborná medaila Samuela Baláža z... Foto: Pravda, Robert Hüttner
Samuel Baláž Zlatá a strieborná medaila Samuela Baláža z Plovdivu.

„Možno u starších pretekárov je trochu náročnejšie zvyknúť si na nových ľudí v lodi, neviem to posúdiť. My mladí s tým však nemáme žiaden problém. Aj teraz sme toho veľa spolu nenatrénovali, hoci všetci dobre vieme, že spoločný tréning pomáha. Som celkom zvedavý, ako nakoniec bude vyzerať nominácia,“ priznáva.

V Plovdive získal okrem zlata v K4 aj striebro v K2 1000 s Linkom. „S medailovou bilanciou som veľmi spokojný. Radšej chodím na preteky s pokorou, aby som sa nevracal domov veľmi sklamaný. S Tibim sa nám ide výborne. Myslím si, že aj v káštvorke je s jeho fyzickými parametrami nenahraditeľný. Je strašne silný a má dlhú páku,“ tvrdí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rýchlostná kanoistika #Csaba Zalka #Adam Botek #Samuel Baláž #Lucia Valová #Milan Fraňa