Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Stepanovová na vypočutí: Za dopingové podvody v Rusku je zodpovedný Putin

Ak by sa doping v športe posudzoval ako kriminálny čin, zrejme by nedochádzalo k škandálom typu štátom sponzorovaného podvádzania ako v Rusku v súvislosti zo ZOH 2014 v Soči. Tento názor prezentujú zástancovia návrhu tohto zákona v americkom Kongrese.

26.07.2018 10:35
Julia Stepanovová Foto: ,
Julia Stepanovová vedľa Travisa Tygarta na na kongresovom vypočutí.
debata (35)

Niekdajšia ruská strednotratiarka Julia Stepanovová na kongresovom vypočutí uviedla, že dopingová očista v jej krajine sa musí začať zhora, teda od prezidenta Vladimira Putina.

Práve Stepanovová spoločne s bývalým šéfom moskovského antidopingového laboratória Grigorijom Rodčenkovom fungovali ako hlavní informátori v ruskej dopingovej kauze a obaja tvrdia, že všetky relevantné príkazy v tomto smere pochádzali z ministerstva športu, resp. od prezidenta Putina.

Stepanovová v písomnom svedectve uviedla, že všetci, ktorí sa zúčastňovali na rozsiahlom dopingovom programe v jej krajine, dodržiavali rozkazy zhora. Obávali sa, že odmietnutie by mohlo znamenať koniec ich kariéry alebo dokonca hrozbu smrti.

„Prídeš o svoju prácu o svoju kariéru a môžeš sa strachovať, či sa niečo nestane s tebou alebo tvojou rodinou. Nazvú vás klamárom a zradcom, ak sa postavíte proti systému, ktorý v súčasnosti v Rusku stále existuje,“ dôvodila Stepanovová.

Na otázku zástupkyne Demokratickej strany Sheily Jacksonovej Leeovej z Texasu, ako sa dá najrýchlejšie ukončiť dopingový problém v Rusku, odpovedala: „Všetko sa začína hore u Putina. Ak on zmení postoj, zastavíme doping v našej krajine. To je môj názor.“

Návrh nového zákona o dopingu má bipartitnú podporu, ale do senátu sa ešte nedostal a jeho vyhliadky na schválenie sú zatiaľ nejasné. Americkí zákonodarcovia sa snažia navrhnúť, aby zákon platil aj mimo hraníc USA. Konkrétne na medzinárodných podujatiach, kde by boli prítomní minimálne štyria športovci z USA a minimálne ďalších troch krajín.

Zatiaľ čo Stepanovová sa osobne zúčastnila na vypočutí kongresmanmi, Rodčenkov tam poslal za seba svojho právneho zástupcu Jima Waldena. Aj ten si rovnako ako Stepanovová myslí, že hlavnú zodpovednosť za rozsiahly dopingový škandál v Rusku nesie hlava štátu Vladimir Putin.

„Podvádzanie s dopingom je ďalším príkladom gangsterského štátu, ktorý Putin vytvoril v Rusku,“ povedal Walden.

Jim Walden (v modrej košeli), právnik Grigorija... Foto: SITA/AP, Jacquelyn Martin
Jim Walden Jim Walden (v modrej košeli), právnik Grigorija Rodčenkova, na vypočutí kongresmani vo Washingtone.

Šéf americkej antidopingovej agentúry Travis Tygart sa vyjadril, že bude naďalej apelovať na kongresmanov a tiež korporácie, ktoré sponzorujú svetový olympizmus, aby neodťahovali ruky od riešenia dopingových problémov. Naopak, aby spoločným úsilím vytvorili tlak na tých, ktorí si touto formou podvádzania pomáhajú k zlepšeným výkonom.

„Vlády a veľké korporácie musia urobiť krok dopredu. To sú presne tí, ktorí profitujú z chrbtov týchto športovcov,“ vyhlásil Tygart.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #Julia Stepanovová #ruský doping