Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kto ju prekoná? Svetový rekord Kratochvílovej na osemstovke má 35 rokov

Svetový rekord v behu na 800 metrov, ktorý 26. júla 1983 na mítingu v Mníchove časom 1:53,28 vytvorila československá reprezentantka Jarmila Kratochvílová, zostáva aj po 35 rokoch pre ostatné atlétky nedostihnuteľnou métou.

26.07.2018 07:54
alina Čisťakovová, Jarmila Kratochvílová,... Foto: ,
Atletické legendy Galina Čisťakovová, Jarmila Kratochvílová a Alberto Juantorena na mítingu P-T-S v roku 2016.
debata (3)

Najbližšie sa k nemu odvtedy priblížila Keňanka Pamela Jelimová v auguste 2008, na jeho prekonanie jej však stále chýbalo 74 stotín. V posledných rokoch zabehla 800 metrov najlepšie Juhoafričanka Caster Semenyaová, vlani v auguste dosiahla na MS v Londýne v čase 1:55,16.

Pre útok na kvalitný čas pritom pred 35 rokmi neboli vhodné podmienky, na olympijskom štadióne v Mníchove panovalo aj v podvečer veľké teplo a dusno. V rýchlo rozbehnutých pretekoch sa Kratochvílová po 350 metroch ujala vedenia – a potom už len zvyšovala náskok pred ostatnými.

Nemala prehľad o medzičasoch, až krátko pred finišom zazrela výsledkovú tabuľu s priebežným výkonom a domnievala sa, že je tam chyba. Podobne neveriacky hľadel na stopky aj tréner Kváč.

Rekordný beh Kratochvílovej pritom dlho unikal aj pozornosti televíznych kamier, ktoré historické okamihy zaznamenali až na posledných 200 metroch.

„Je to pekný pocit, keď sa pozeráte na televíziu a pri osemstovke sa pri svetovom rekorde objaví vaše meno,“ teší dodnes Kratochvílovú, dvojnásobnú majsterku sveta a striebornú medailistku z OH 1980 v Moskve.

Hoci pretekala v ére organizovaného dopingu, sama jeho používanie dôrazne popiera a úspechy pripisuje pevnej vôli a extrémnej tréningovej záťaži.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #atletika #Jarmila Kratochvílová