Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Trump by chcel sprísniť tresty za protesty pri hymne. Môže ísť o celú sezónu

Americký prezident Donald Trump skritizoval prístup vedenia profesionálnej ligy amerického futbalu NFL k protestom pri štátnej hymne.

21.07.2018 10:32
Colin Kaepernick Foto: ,
Protest amerických futbalistov zo San Francisca počas predzápasovej hymny v decembri 2016. Colin Kaepernick je v strede.
debata (10)

Súťaž ich totiž pôvodne zakázala, teraz však začala rokovať s hráčskou asociáciou o zmiernení pravidiel. Podľa Trumpa by však naopak hráči mali pri opakovanom prehrešku prísť o celú sezónu.

„Debata o hymne pri zápasoch NFL je zase tu. Nemôžem tomu uveriť,“ napísal Trump na sociálnej sieti twitter. „Nemajú snáď hráči v zmluve, že musia stáť v pozore a s rukou na srdci? Komisionár s platom 40 miliónov dolárov by si to mal presadiť. Kľakneš si prvýkrát, nehráš jeden zápas. Druhýkrát a v sezóne už si nezahráš a navyše žiadny plat,“ dodal.

Protesty pri hymne začal v septembri 2016 hráč sanfranciského klubu Colin Kaepernick. Vedenie NFL ich potom pod hrozbou pokút zakázalo s tým, že ak chcú hráči protestovať, môžu zostať v šatni. Proti tomu sa však ohradila hráčska asociácia a teraz spolu obe strany začali rokovať o možnej zmene pravidiel.

Za hráčsku asociáciu sa tiež postavili aj niektoré kluby, ktoré odmietajú trestať hráčov za protesty proti rasizmu a problémom v spoločnosti.

„Trump vôbec netuší, prečo si hráči kľakajú a prečo protestujú. Dúfam, že až sa začne sezóna, tak bude mať na práci iné veci ako kritizovať ligu a radiť majiteľom klubov, čo majú, alebo nemajú robiť,“ vyhlásil spolumajiteľ New York Giants Steve Tisch.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #rasizmus #americký futbal #Donald Trump #NFL