Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Spáchal Rodčenkov samovraždu? Hoax, ktorý dokazuje ruskú vinu, reaguje právnik

Právny zástupca bývalého riaditeľa moskovského laboratória na analýzu vzoriek športovcov Grigorija Rodčenkova oznámil, že jeho klient sa nepokúsil o samovraždu a je v poriadku.

28.06.2018 14:10
Moskovské laboratórium, ilustračná Foto: ,
Archívna snímka z moskovského laboratória.
debata (8)

Reagoval na informáciu ruskej televízie RT, že Rodčenkov, ktorý odhalil rozsiahly doping v ruskom športe, sa 19. júna pokúsil ukončiť svoj život a skončil v nemocnici.

V reportáži citovala viceprezidenta ruského oddelenia Medzinárodného výboru pre ľudské práva Alexandra Jonova. Ten povedal, že Rodčenkov sa nachádza na neuro-psychiatrickej klinike vo Washingtone D.C.

„Myslím si, že Rodčenkov zažíva nesmierny vnútorný tlak a stres, ktorý zneužívajú americké orgány a spravodajské služby. Nútia ho za každú cenu vypovedať proti Rusku. Očividne stratil nervy a nevydržal všetko to, čo sa deje okolo neho,“ porozprával Jonov ruským médiám.

„Najnovší príklad falošnej správy je informácia ruských médii o samovražednom pokuse Dr. Rodčenkova. To nie je pravda. Pán Rodčenkov je zdravý, šťastný a produktívne spolupracuje s antidopingovými úradmi a vyšetrovateľmi pri odhaľovaní korupcie v Rusku,“ povedal podľa portálu insidethegames.biz Rodčenkovov advokát Jim Walden a dodal: „Pokračujúce ruské pokusy o diskreditáciu môjho klienta iba potvrdzujú ich vinu.“

Rodčenkov utiekol z rodnej krajiny v roku 2015. Odhalil rozsiahly systém manipulácie so vzorkami a štátom organizovaný dopingový program v Rusku počas zimných olympijských hier v Soči 2014.

Za jeho tvrdenia sa postavili Svetová antidopingová agentúra (WADA) aj Medzinárodný olympijský výbor (MOV). Športová arbitrážny súd (CAS) vo švajčiarskom Lausanne však vyjadril pochybnosti a v jednom rozsudku uviedol, že Rodčenkovove tvrdenia nie sú podložené hmotnými dôkazmi.

Samotný Rodčenkov sa momentálne skrýva v USA v rámci federálneho programu na ochranu svedkov.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Grigorij Rodčenkov #ruský doping