Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hnev vystriedala radosť a vo veternej lotérii prišla aj medailová odmena

Marián Kovačócy patrí medzi skúsených športových strelcov aj s účasťou na OH, ale na medailu z pretekov seriálu Svetového pohára čakal až do stredy.

14.06.2018 11:47
Marián Kovačócy, Erik Varga Foto: ,
Marián Kovačócy (vpravo) s Erikom Vargom.
debata

V maltskom Siggiewi mu 13. júna večer zavesili na krk bronz za 3. miesto v trape mužov. Majster sveta z roku 2009 sa vo finále pretekov SP dočkal na piaty pokus, aj keď to bola tŕnistá cesta. V kvalifikácii predviedol šiesty najlepší výkon 116 terčov (25–22–23–24–22), vo finále pridal ďalších 30, keď lepší od neho boli len Brit Aaron Heading a Tu Jü z Číny.

„V utorok boli podmienky v poriadku. Začal som dvadsaťpäťkou, ale následne som trafil len 22 terčov, čo ma mrzelo, lebo to boli vyslovene moje chyby, za ktoré sa platí. V stredu som prvé dve položky zabojoval, na strelnici totiž fúkal silný vietor, aký som ja osobne za 21 rokov nezažil. Strašne to mávalo s terčmi, nedalo sa s tým nič robiť, bolo to skôr o náhode. Pred poslednou položkou som vedel, že potrebujem aspoň 23 terčov, aby to bolo v pohode. Netrafil som však predposledný terč, takže som bol veľmi nahnevaný. Aj tréner mi hovoril, že zrejme o jeden bod mi ujde finále. Moji konkurenti však po mne zastrieľali ešte horšie a napokon som mohol ísť aspoň do rozstrelu o finále. Ten som proti Čechovi Liptákovi zvládol, vyradil som ho na piaty terč (5:4),“ povedal Kovačócy, ktorý sa vo finále pretekov SP predstavil po vyše dvoch rokoch.

„Účasť vo finále nebola pre mňa niečo výnimočné, pociťoval som zdravú športovú nervozitu a stále som rozmýšľal nad záverom kvalifikácie. Zároveň som si hovoril, že keď som sa dostal medzi šesticu finalistov, tak by sa už patrilo získať aj medailu. Našťastie, to sa mi podarilo,“ tešil sa člen ŠCP Bratislava.

Podujatie Svetového pohára sa prvýkrát v histórii uskutočnilo na Malte, aj so strelnicou v Siggiewi mali nielen Slováci prvú skúsenosť. „Doteraz sme sa na nej ani nemohli predstaviť, keďže je prakticky ešte úplne nová. Je na veľmi vysokej úrovni,“ poznamenal 33-ročný trnavský rodák.

Napriek tomu sa však zrodili v súťaži trapistov veľmi nízke výsledky. „Ani si nepamätám, že by na tejto úrovni niekedy stačilo na postup 116 terčov. Na výsledky v kvalifikácii i vo finále mal veľký vplyv silný vietor, s ktorým mali všetci problém. Uspel ten, kto mal viac šťastia. Veľmi sa teším, že sa to konečne podarilo aj mne. Obzvlášť, keď som po dvanástich rokoch zmenil zbraň a medailu som si vystrieľal už s novým modelom. Verím, že aj v budúcnosti s ňou dosiahnem podobné úspechy,“ zaželal si Kovačócy, ktorý mal pred sebou ešte vystúpenie v tímovom mixe po boku Jany Špotákovej.

debata chyba
Viac na túto tému: #Marián Kováčócy #Svetový pohár v streľbe