Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sadli si. Nový štvorkajak by si parádu z Belehradu rád zopakoval

Jedinú medailu z víkendových majstrovstiev Európy rýchlostných kanoistov v Belehrade získal pre Slovensko štvorkajak.

11.06.2018 19:07
Srbsko SR Kanoistika ME K4 1000m striebro Foto:
Slovenský štvorkajak v zložení Samuel Baláž, Gábor Jakubík, Milan Fraňa a Tibor Linka oslavuje zisk striebornej medaily na neolympijskej 1000-metrovej trati K4 vo finále na ME v kanoistike v Belehrade.
debata

Nebolo by na tom nič nezvyčajné, keby šlo o posádku, ktorá v posledných rokoch ťažila z vynikajúcej symbiózy skúsenosti ostrieľaných Vlčeka s Tarrom a mladíckej dravosti Myšáka s Linkom.

Zo štvorice, ktorá získala zlato na MS v Miláne 2015 a striebro na olympiáde v Riu o rok neskôr, však sedel v Belehrade v medailovej lodi len Tibor Linka (23).

Spolu s ním sa o striebro na neolympijskej kilometrovej trati postarali Samuel Baláž (20), Milan Fraňa (20) a Gáborík Jakubík (28).

Linka: Išli sme „zadarmo“

„Každá medaila poteší. Razím teóriu, že na majstrovstvách Európy alebo majstrovstvách sveta je jedno, či ide o olympijskú disciplínu alebo nie. Každá medaila má svoju cenu,“ tvrdí Linka. K zloženiu štvorkajaka dodáva:

„Ani neviem, ako som sa tam dostal (smiech). Rozhodlo sa, že na ME budú štartovať dve káštvorky. Športový riaditeľ Filip Petrla mi navrhol, či si sadnem aj do druhej. Súhlasil som a ukazuje sa, že som urobil dobre.“

Urastený Šamorínčan si pochvaľuje, že mohol na šampionáte štartovať v dvoch disciplínach. V K4 na 500 m sedel v lodi s tradičnými parťákmi Vlčekom, Tarrom a mladým Zalkom.

„Čím viac štartov, tým lepšie. Keďže na 500-ke sme sa dostali priamo do finále, mali by sme sobotu voľnú, čo nie je ideálne. Takto som vďaka kiláku zostal v pretekárskom tempe a ešte mám aj medailu,“ usmieva sa Linka.

Slovenský štvorkajak v zložení Samuel Baláž,... Foto: TASR/MTI
Srbsko SR Kanoistika ME K4 1000m striebro Slovenský štvorkajak v zložení Samuel Baláž, Gábor Jakubík, Milan Fraňa a Tibor Linka (v druhom rade) oslavujú zisk striebornej medaily na neolympijskej 1000-metrovej trati K4 vo finále na ME v kanoistike v Belehrade.

Tušila narýchlo zložená posádka, že by mohla získať i medailu?

„Chalani tajne túžili po medaile, ja som si však netrúfal odhadnúť naše možnosti. Po štarte a potom aj počas jazdy som však videl, že sme na tom dosť dobre. Išli sme ,zadarmo', necítili sme extrémnu bolesť a v závere sme ešte zrýchlili a predstihli Španielov. Na Bielorusov sme skrátka nemali,“ približuje.

Mrzí ho, že na 500-ke úspech z kilometra nezopakoval. Zároveň však priznáva, že „komárňanská“ káštvorka na to momentálne ani nemá.

„Máme čo robiť. Azda sa do MS zlepšíme a pokúsime sa zabojovať aj o medaily,“ poznamená a k pokračovaniu spolupráce s Balážom, Fraňom a Jakubíkom dodá: „Rád by som si do takejto lode ešte sadol. Ideálne na svete.“

Seniorskými pretekmi už riadne ošľahaný kajakár sa tento rok plánuje predstaviť na juniorských ME a MS – v kategórii do 23 rokov. „O zložení štvorky sa ešte len rozhodne. Okrem toho by som mal s Balážom absolvovať K2 500 a štartovať v K1 200,“ naznačuje.

Jakubík: Striebro je prekvapenie

Najstarší muž posádky Jakubík získal už tretiu medailu na ME. V minulosti bral striebro v K4 s Krajčovičom, Michálkom a Deminom (v roku 2014, ešte na olympijskom kilometri) a pred dvoma rokmi zlato v K2 500 s Jan­kovcom.

„Každú medailu si veľmi cením. Dva týždne pred ME som ani nevedel, či pôjdem na šampionát. Tréner mi oznámil, že idem K4 1000 a hneď som si povedal, že toto je dobrá štvorka. Že z toho bude striebro, je však aj pre mňa prekvapenie. Aj preto má obrovskú hodnotu. Nebola to olympiáda, ale majstrovstvá Európy, preto sa netreba až tak pozerať na fakt, že ide o neolympijskú disciplínu,“ vraví Jakubík.

Odkedy vymenila 500-ka v olympijskom programe kilometer, kladú v každej krajine najväčší dôraz na kratšiu trať. Jakubík však upozorňuje, že aj na kilometri bola v Belehrade veľká konkurencia.

„Potvrdzujú to aj časy, oproti predošlým rokom sa nespomalilo. Pretekári sa viac sústreďujú na 500-ku, no mnohí kilákari ostali na našej trati. Boli tam olympijskí víťazi aj majstri sveta,“ tvrdí.

Hoci sa v lodi s mladšími kolegami cítil veľmi dobre, vôbec netuší, či si k nimi ešte sadne.

„Veľa napovie, ako kto zajazdí na druhých domácich kvalifikačných pretekoch. Samozrejme, po takomto vystúpení by som bol veľmi rád, keby to takto zostalo. Všetci však musíme potvrdiť výkonnosť aj v singloch,“ upozorňuje.

Vo finále im išla loď podľa jeho slov presne podľa predstáv. „Nesledoval som, kto je za nami a kto vpredu, no štýlovo aj takticky sme jazdu zvládli na jednotku. Pritom sme spolu trénovali len trikrát,“ vysvetľuje.

K vlastným ambíciám dodáva: „Priorita je jazdiť v olympijskej disciplíne a tam dosiahnuť čo najlepší výsledok. No keby som si mal vybrať medzi umiestnením v C-finále v K1 1000 a medailou v neolympijskej káštvorke, beriem radšej K4. Je dôležité, cítiť sa niekde dobre a popri tom aj dosahovať výsledky.“

debata chyba
Viac na túto tému: #Rýchlostná kanoistika #K4 #Tibor Linka