Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kanoista Vlček: Na medailu momentálne nemáme

Štvorkajak býval na vrcholných podujatiach rýchlostných kanoistov vždy hlavným slovenským želiezkom v ohni. Pred európskym šampionátom v Belehrade (8. až 10. júna) však má novozložená posádka Erik Vlček, Csaba Zalka, Juraj Tarr, Tibor Linka o čosi nižšie zvolené ambície.

05.06.2018 10:00
Erik Vlček, Csaba Zalka Foto: ,
Erik Vlček (vpravo) a Csaba Zalka.
debata

„Nemecká, španielska aj maďarská loď sú v takej forme a kondícii, že ich môže zastaviť azda len choroba alebo zranenie,“ priznáva 36-ročný Vlček, ktorý nahradil dlhodobo zraneného Denisa Myšáka na poste háčika. Nováčikom v lodi je ešte len 19-ročný Zalka.

Ako ste zatiaľ spokojný s prípravou?

Minulý týždeň vo štvrtok sme skúšali nový kajak. Nebolo to zlé, ale čakal som, že jazdy budú o niečo lepšie. Asi potrebujeme viac času, aby sme si zvykli na novú loď. V utorok opäť vyskúšame aj starú, aby sme videli rozdiely a vedeli, ktorú máme zobrať so sebou na šampionát.

Je bežné, že sa nový kajak skúša týždeň pred vrcholným podujatím?

Bežné to nie je. No dostali sme ho a chceme ho vyskúšať, lebo niektoré posádky už na ňom jazdia. Potrebujeme vedieť, či sadne aj nám a aké má výhody oproti starším modelom.

Ako sa vyrovnávate s pozíciou háčika?

Chalani za mnou sa zatiaľ nesťažujú, nemáme väčší problém. Celkom rýchlo som si zvykol a cítim sa vpredu celkom pohodlne. Keď sme správne zosúladení a loď ide dobre, je veľmi príjemné sedieť vpredu. Pokiaľ je jazda rozhádzaná, nie je to jednoduché. Určite je iné sedieť vpredu, doteraz som vždy býval druhý, tretí alebo štvrtý. Mal som aj čiastočne rešpekt, ale novej výzvy som sa nebál, lebo presne viem, čo je úloha háčika.

Erik Vlček. Foto: Ivan Majerský, Pravda
Erik Vlček Erik Vlček.

Je veľký rozdiel dirigovať K2 a K4?

Samozrejme. S Csabom, Ďurom aj Tibim som už sedel v kádvojke, ale keď sú za mnou všetci traja, je to úplne iné. Treba myslieť na to, že štýl jazdy aj pádlovania musí vyhovovať všetkým. Aj počas pretekov treba dodržiavať taktiku a frekvenciu záberov.

Na päťstometrovej trati už nie je toľko možností na taktické varianty ako na kilometri.

Neostal tam priestor na chyby. Od začiatku treba ísť naplno. Samozrejme, trošku taktizovať treba. Doteraz sme štartovali skôr na istotu, teraz do toho pôjdeme prvých sto metrov svižnejšie a potom necháme loď trochu kĺzať. Posledných 150 metrov dáme do toho všetko. Loď ide veľmi rýchlo, stačí dvakrát žmurknúť a môžete prepásť hranicu, ktorú ste si určili na záverečný finiš. Treba sa mať na pozore.

Máte vpredu v lodi dosť miesta?

Ale áno (smiech). Len musím sedieť o čosi vyššie. Vmestím sa tak akurát a v novšej lodi je dokonca o čosi viac miesta. Je to podobné ako v K1, nemusím zhadzovať, aby som sa vošiel.

Zvykli ste si už na polovičnú olympijskú trať?

Celú zimu sme sa na to chystali a od jari jazdíme kratšie úseky. V singli som sa zlepšil v štartoch, na krátkych vzdialenostiach aj vo vyšších frekvenciách záberov. Zaujímavé je, že aj tisícka mi ide relatívne stále dobre. V štvorke by sme mali byť nastavení na päťstovku, no posádky sú vždy o ľuďoch a tom, ako sa zjazdíte.

Ako zapadol do lode mladý Zalka?

Veľmi dobre, je pracovitý, svedomitý a počúva rady. Nefrfle a nevymýšľa, je to ideálny člen do našej skupiny. Keby sme potrebovali nejakú radu ohľadom obliekania, určite sa ho spýtame (smiech).

Csaba Zalka. Foto: TASR, Pavel Neubauer
Csaba Zalka Csaba Zalka.

S čím budete po šampionáte spokojný?

Chceme sa dostať do finále, lebo sa budú rozdeľovať miestenky na budúcoročné Európske hry. To je náš minimálny cieľ. Vo finále by sme boli spokojní s umiestnením do šiesteho miesta.

Medaila príde až na majstrovstvách sveta?

Nad medailami momentálne nerozmýšľame. Nemecká, španielska aj maďarská loď sú v takej forme a kondícii, že ich môže zastaviť azda len choroba alebo zranenie. Nevidím reálne, že by sme ich zdolali.

Ako sa s tým vyrovnávate?

Ideme bojovať, na 500-metrovej trati sa môže stať čokoľvek. Tento rok je však ešte priestor na skúšanie, budúci už musíme jazdiť do šestky v každých pretekoch.

V debli jazdíte tento rok s mladým Zalkom. Nelákalo vás sadnúť si do lode opäť s dlhoročným parťákom Tarrom?

Priznám sa, že sme to neskúšali a momentálne ani neplánujeme. Netreba však za tým hľadať žiadne nezhody. Možno si v budúcnosti ešte do kádvojky sadneme, ale teraz je pre nás priorita káštvorka.

Likér: Posádka sa môže meniť. Môže v nej byť aj Myšák

Museli improvizovať. Na kľúčovú pozíciu háčika posunuli skúseného Vlčeka a do lode zobrali mladíka Zalku. Aj po majstrovstvách Európy však ešte môže nastať v lodi drobný pohyb.

„Veľa zaváži, ako dopadneme na šampionáte a ako sa budú chalani v lodi cítiť,“ vysvetľuje tréner štvorkajaka Peter Likér. Vlajková loď slovenskej rýchlostnej kanoistiky sa tento rok vyrovnáva s dlhodobou rekonvalescenciou Denisa Myšáka, ktorý bol háčikom štvorkajaka pri striebra na olympiáde v Riu de Janeiro 2016 i pri zlate na MS 2015 v Miláne.

Komplikovaná príprava

„V novom zložení sme nemali veľa času na spoločné tréningy. Hlavné preteky sezóny sú pre nás až augustové majstrovstvá sveta, dovtedy sa môže stať čokoľvek. Nie je vylúčený ani Denisov návrat. Chce nastúpiť na druhé domáce kvalifikačné preteky, ale nechcem, aby to uponáhľal. Potrebujem najmä, aby bol zdravý a pripravený na budúci rok, keď sa budú rozdeľovať miestenky na olympiádu do Tokia,“ hovorí Likér.

Posádku Erik Vlček, Csaba Zalka, Juraj Tarr, Tibor Linka by mal najradšej pod neustálou kontrolou. Pred ME však táto štvorica absolvovala minimum spoločných tréningov. Dôvodom je, že aj v druhom štvorkajaku (predstaví sa na neolympijskej tisícmetrovej trati) sedí Linka.

Peter Likér, tréner slovenského štvorkajaku. Foto: Ľuboš Pilc
Peter Likér Peter Likér, tréner slovenského štvorkajaku.

„Kiláková skupina trénuje na Zemníku, naša v Komárne. Neabsolvovali sme spoločné sústredenie. Tibor bol s nami jeden deň minulý týždeň a ešte si spolu chalani sadnú v utorok. Myslím si, že olympijská päťstovka by mala byť jasná priorita, ale nie vždy to tak vyzerá,“ naznačuje komárňanský tréner.

Pokiaľ však ide o pripravenosť svojich zverencov, s ňou je Likér spokojný.

Nestratiť veľa na najlepších

„Erik si zvyká a zvláda to celkom dobre. Má výborný cit na vodu, ako háčik vyhral v K2 Európu aj svet. Vie, čo má robiť. Má svoj vek, ale na kvalifikáči bol druhý na kilometri i päťstovke, Ďuro Tarr na oboch tretí. Dobrú formu potvrdzujú aj Tibor s Csabom. Uvidíme ako Csaba zapasuje do štvorky, potrebujeme viac tréningov, ale keďže sa dobre adaptoval do K2, nevidím problém“ tvrdí Likér.

Jeho prvou voľbou po vypadnutí Myšáka bol Peter Gelle. „Bohužiaľ, s Gellem to nebolo ideálne, musíme tak ešte viac improvizovať. Treba sa prichystať na každú možnosť,“ vraví.

Aj tréner cíti, že narýchlo zložená posádka momentálne nemá takú kvalitu, aby si mohla povedať, že z ME prinesie domov naisto medailu.

„Chceme sa držať do šiesteho miesta, ale je dôležité aj to, koľko zaostaneme za víťazom. Nesmie to byť veľa. Najväčší favoriti sú Nemci. Pre nás je najdôležitejšie, aby sme držali krok teraz a najmä na budúci rok,“ dodáva Likér.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rýchlostná kanoistika #Erik Vlček #Juraj Tarr #Tibor Linka #Csaba Zalka