Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bátik bude predávať autá, Kučera chce filmovať. Povozia sa aj s veľkým bruchom

Sobotňajšie popoludnie prinieslo vo vodnoslalomárskom areáli v pražskej Troji počas majstrovstiev Európy nielen radosť medailistov zo zisku cenných kovov.

03.06.2018 10:01
Tomáš Kučera, Ján Bátik Foto: ,
Slovenskí pretekári kategórie C2 Tomáš Kučera a Ján Bátik po pretekoch hliadok na ME v pražskej Tróji.
debata

Prinieslo aj veľký smútok všetkých posádok deblkanoistov. Minimálne na istý čas totiž v sobotu absolvovali posledné preteky vo svojej milovanej kategórii. Disciplínu C2 totiž Medzinárodný olympijský výbor vyradil z programu OH, Medzinárodná kanoistická federácia z majstrovstiev sveta či Svetových pohárov a v sobotu skončili už aj na úrovni majstrovstiev Európy.

Skleslo pôsobila aj slovenská posádka Tomáša Kučeru s Jánom Bátikom.

„Som z toho smutný, pri vodnom slalom som bol od jedenástich rokov. Deblovku s Jančim sme chodili trinásť rokov. Je to dlhá doba a teraz pôjdeme každý vlastnou cestou. Uvidíme, čo nám prinesie,“ hovoril Tomáš Kučera.

Mrzelo ho aj konečné šiesto miesto v medzi jednotlivcami. „Mali sme na medailu. Urobili sme však dva ťuky a nemáme ju. Boli to malé chyby, ale aj tie sa rátajú,“ pokračoval. Potešilo ho však, že do Prahy meralo cestu mnoho fanúšikov zo Slovenska.

„Prišlo ich sem dosť, mnohí sa prišli vyslovene rozlúčiť s deblovkami. Na štarte som to nemal v hlave, ale postupne si uvedomujem, že to bol definitívny koniec," poznamenal 33-ročný Kučera.

Vodní slalomári sa rozlúčili s kategóriu C2 Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
Matthieu Peche, francúzsky pretekár kategórie...

Jeho o rok mladšieho parťáka Jána Bátika mrzela šiesta priečka. „Nie sme spokojní, ale máme za sebou dobrú finálovú jazdu. Sme radi, že sme aspoň finálovou účasťou potešili fanúšikov a mohli sa s nimi rozlúčiť. Vo finále bolo desať kvalitných lodí a každá z nich mohla zvíťaziť. Dali sme do toho všetko, ale s dvoma ťukmi sa zvíťaziť nedá. Rád by som povedal, že možno nabudúce, ale nabudúce už žiadne nebude. Iným kategóriám sa venovať nebudeme, musíme hľadieť do budúcnosti a hľadať si novú prácu,“ prezradil.

„Preteky v Prahe boli už trochu uvoľnenejšie ako v minulosti. Aj so ‚Škantíkmi‘ sme šli na inej nóte, ako keď sme mali stres z výsledkov. Bolo možné vidieť, že všetky deblovky držia spolu a je to uvoľnené,“ dodal.

Kučera s Bátikom už majú jasno, kam povedú ich kroky po ukončení športovej kariéry. Na rozdiel od bratrancov Ladislava a Petra Škantárovcov, ktorí sa rozhodli presedlať na vodný zjazd, ani jeden z nich nezostáva pri športe.

Tomáš Kučera (vpredu) a Ján Bátik po finálovej... Foto: TASR, Michal Svítok
Tomáš Kučera, Ján Bátik Tomáš Kučera (vpredu) a Ján Bátik po finálovej jazde v kategórii C2 na majstrovstvách Európy vo vodnom slalome v pražskej Troji.

„Sťahujem sa do Bratislavy a budem predávať autá. Je to úplne niečo iné. Autá ma veľmi bavia a dali mi možnosť vyskúšať si tuto prácu. Budem mať dosť školení, kde sa naučím nové veci,“ prezradil Ján Bátik.

Tomáš Kučera zostane v rodnom Liptovskom Mikuláši. „Mám nejaké plány, skúšam niečo rozbehnúť s prírodou. Chcem filmovať prírodu a mám svoj kanál na youtube, kde si to diváci môžu pozrieť a budem rád, keď ma podporia v tejto sfére. Pri vodnom slalome isto zostanem ako fanúšik a amatérsky športovec. Budem si jazdiť sám, keďže budem na Liptove. Budem chodiť pomáhať pri tréningu s deťmi. Nebude to síce deblovka, ale isto si obaja s Janom sadneme aj do singlov,“ povedal.

Pretekári kategórie C2, ktorá sa ruší, pózujú... Foto: TASR, Michal Svítok
vodný slalom, ME, rozlúčka Pretekári kategórie C2, ktorá sa ruší, pózujú po finále pretekov hliadok na ME vo vodnom slalome v pražskej Troji.

Otázkou zostáva, či si Ján Bátik s Tomášom Kučerom ešte niekedy sadnú do spoločnej lode.

„S Tomášom sme sa dohodli, že sa ešte niekedy povoziť pôjdeme. Ak by deblovky mali úplne zanikať, tak pôjdeme deťom a ľuďom ukázať, aké to bolo, keď dvaja v jednej lodi šli cez tie isté bránky. Veľmi radi povozíme všetkých fanúšikov, ktorí si budú chcieť vyskúšať ‚cé dvojku‘, ako sa niekedy pádlovalo. A určite vedenie federácie porozmýšľa a príde na to, že spravili zlý krok a v budúcnosti túto disciplínu vrátia,“ poznamenal Bátik.

Kučera tiež verí v to, že ešte niekedy s kolegom Bátikom zažije spoločné chvíle v jednej lodi.

„Možno o takých päť či desať rokov, keď budeme mať veľké brucho. Teraz sa teším, že konečne budem môcť jesť všetko, čo príde. Žiadne diéty a vločky, riadne sa najem. Keď však budem mať veľké brucho, tak neviem, či sa vojdem do lode a či ma Janči zvezie,“ poznamenal s úškrnom.

debata chyba
Viac na túto tému: #vodný slalom #Tomáš Kučera-Ján Bátik #C2