Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Delí ich trinásť rokov, spája obrovská súťaživosť

Pred týždňom získali v Duisburgu prvé dve spoločné medaily zo Svetového pohára. Počas budúceho víkendu by radi pridali aj cenný kov z majstrovstiev Európy v rýchlostnej kanoistike v Belehrade.

01.06.2018 18:32
Peter Gelle, Adam Botek Foto: ,
Peter Gelle (vľavo) a Adam Botek.
debata

Vicemajstri sveta v K2 na 1000 m Peter Gelle a Adam Botek cítia, že ich vlani nadviazaná spolupráca má budúcnosť. Vrcholom sezóny pre nich budú majstrovstvá sveta v Portugalsku, ale aj na európskom šampionáte túžia potvrdiť aktuálnu formu.

Aspoň jedna medaila

Tridsaťtriročný Gelle a o takmer trinásť rokov mladší Botek sa dali dokopy pred necelým rokom. Skúsenejší a úspešnejší z dvojice si talentovaného Komárňana vyhliadol na jednom podujatí Svetového pohára, kde proti sebe bojovali na tisícmetrovej singlovej trati.

Šikovný mladík ani chvíľu neváhal a na ponuku najlepšieho slovenského singlistu posledných rokov okamžite prikývol. Po pár týždňoch sa im na MS v Račiciach zaligotali na krku strieborné medaily na olympijskom kilometri. Druhé miesto obsadili aj minulý týždeň vo SP v Nemecku a ako bonus pridali triumf na polovičnej trati.

„Počítali sme s tým, že na kilometri to bude dobré. Na predošlom podujatí SP v Szegede sme boli o kúsok štvrtí, v Duisburgu sme si to vynahradili. Viac nás prekvapilo víťazstvo na päťstovke, samozrejme cennejšia je medaila z olympijskej trate. No každý úspech zlepší náladu a povzbudí pred európskym šampionátom,“ tvrdí Botek.

Peter Gelle (vpravo) a Adam Botek. Foto: Pravda, Michal Mašľany
Peter Gelle, Adam Botek Peter Gelle (vpravo) a Adam Botek.

Gelle priznáva, že v jazde ešte bolo viacero technických chybičiek, ktoré sa snažia do štartu ME odstrániť. Zároveň upozorňuje, že v Belehrade ich čaká aj o čosi väčšia konkurencia.

„V Szegede chýbali z top posádok len Nemci, v Duisburgu neboli Španieli, Česi a Srbi. Najväčšími favoritmi na ME sú Nemci a Srbi. V tejto časti sezóny bývajú na vrchole aj Španieli. Bude to náročné, ale verím, že zajazdíme dobre. Radi by sme si domov priniesli medailu, ale základom je udržať sa na kilometri v najlepšej päťke. Budú sa vyjazďovať aj miestenky na budúcoročné Európske hry, to by sme mali zvládnuť. Samozrejme, poteší aj dobrý výsledok na päťstovke,“ naznačuje Gelle.

Do štvorkajaka už nie

Člen Dukly je známy tým, že top formu si vždy ideálne načasuje na záver sezóny, keď sa jazdia majstrovstvá sveta.

„Je to tak, ale azda sa dobre ukážeme už na Európe. Na svete však budeme určite v ešte lepšej forme. Jediná škoda je, že sa jazdí v Portugalsku, kde môže výsledky výrazne ovplyvniť bočný vietor,“ tvrdí ôsmy muž z olympiády v Riu de Janeiro na K1.

Peter Gelle. Foto: Ivan Majerský, Pravda
rychlostná kanoistika, Peter Gelle Peter Gelle.

Pred sezónou sa hovorilo, že okrem K2 si sadne aj do káštvorky, kde chýba rekonvalescent Denis Myšák. Spolupráca s Vlčekom, Tarrom a Linkom však nefungovala úplne podľa predstáv.

„Nič nevylučujem, ale momentálne sa zdá, že do káštvorky si už nesadnem. Od začiatku som vravel, že prioritou je kádvojka – tam nám to ide najlepšie a chceme sa v nej presadiť,“ priznáva Gelle.

Jeho mladý parťák sa medzi seniormi tiež sústreďuje na debla, no v kategórii do 23 rokov si sadne do singla a možno aj do káštvorky. „Na juniorských MS by som rád štartoval v singli na kilometri a keď sa podarí aj v káštvorke na päťsto metrov. Disciplíny by sa dali kombinovať aj medzi seniormi, ale na K1 si ešte netrúfam. Aj tak budeme mať čo robiť,“ vraví Botek.

Prestížny súboj

Hoci je medzi nimi veľký vekový rozdiel, rozumejú si.

„Máme veľa spoločných záujmov, vieme sa porozprávať o hocičom. Už teraz máme spolu natrénované oveľa viac než pred rokom. Vieme, že sa môžeme ešte zlepšovať. Po ME pôjdeme na dvojtýždňové sústredenie do Talianska. Teším sa,“ hovorí Botek.

„Je ochotný na sebe tvrdo pracovať. Obetuje sa pre dobré výsledky. Som s ním maximálne spokojný,“ reaguje Gelle. Otec troch malých detí ešte neotestoval kolegu, či by mu ich vedel postrážiť. „Neviem, neviem, či by ich zvládol. Sú poriadne živé. Netuším, či má toľko trpezlivosti,“ vysvetľuje so smiechom.

Adam Botek. Foto: TASR, Pavel Neubauer
Adam Botek Adam Botek.

Momentálne sú najmä parťáci v deblovke, no obaja sú dostatočne súťaživé typy a už sa nevedia dočkať druhých domácich kvalifikačných pretekov, kde si to na tisícke rozdajú zoči-voči.

„Na prvom kvalifikáči som kvôli chorobe chýbal. Adama to veľmi škrelo, chcel sa proti mne vytiahnuť,“ usmieva sa Gelle. „Bol vo veľmi dobrej forme, vyhral s prehľadom. No stále pevne verím, že som lepší, hoci budem mať čo robiť. Už na spoločnom sústredení sa budeme naháňať a súboj v rámci kvalifikačných pretekov bude pre nás veľmi prestížny. Síce nám nepôjde o vyjazdenie miestenky na MS, ale prestíž bude azda ešte väčšia motivácia.“

debata chyba
Viac na túto tému: #Rýchlostná kanoistika #Peter Gelle #Adam Botek