Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slafkovský: K hetriku sa vyjadrím, keď budem v cieli

Liptovský Mikuláš 2016. Tacen 2017. Praha 2018? Vodný slalomár Alexander Slafkovský (35) má pred sebou náročnú úlohu.

01.06.2018 10:00
Alexander Slafkovský Foto: ,
Alexander Slafkovský.
debata

Získal už dva tituly európskeho šampióna v rade. Nad tretím v českej metropole však nepremýšľa.

„Pre mňa to bude len ďalšia súťaž, sezóna a výzva. Na nejaký hetrik nemyslím,“ povedal pred dnešným štartom šampionátu rodák z Liptovského Mikuláša.

Hovorí sa, že organizátori investovali veľké množstvo prostriedkov do majstrovstiev Európy. Je to vidieť?

Potvrdzuje sa, že vedia robiť veľké podujatia. Vo štvrtok doladili posledné detaily a čakali, kým to vypukne. Verím, že atmosféra bude neopakovateľná. Taká ako vždy, keď sa jazdí v Prahe. Ako zvyknú hovoriť, bude to „mazec“.

Ako sa cítite pred prvým vrcholom sezóny?

Fyzicky som na tom dobre, nič ma nebolí. Lekár aj fyzioterapeut sa o nás starajú. Psychicky je to horšie, ale to sa už nedá zmeniť. (smiech) Kanál je super. Jazdí sa mi dobre, mám to tu rád. Akurát v ostatných dňoch sme mali zakaždým inú výšku hladiny. Nebolo to stabilné. Keď je vody viac, kanál sa viac mení.

Spomínali ste psychiku. Máte v hlave uloženú aj métu troch titulov majstra Európy za sebou?

Ani nie. Ja som to vypustil, lenže okolie aj novinári mi to ustavične pripomínajú. Pre mňa to bude len ďalšia súťaž, sezóna a výzva. Na štart pôjdem s tým, aby som ukázal to najlepšie, čo je vo mne. Na hetrik nemyslím. K tomu sa vyjadrím až v cieli, ak k nemu vôbec dôjde.

Keby to vyšlo, čo by to pre vás znamenalo?

Bol by to husársky kúsok. Taký sa, myslím, podaril iba Mišovi Martikánovi. Zaradiť sa k takému velikánovi do historických tabuliek znie dobre. Keď mi niekto pripomenie európsky hetrik, poviem si: prečo nie? Urobím všetko preto, aby to vyšlo. Vodný slalom je vrtkavý. Môže sa mi to podariť.

Lanskú sezónu ste ukončili ako jednotka renkingu Medzinárodnej kanoistickej federácie ICF. Potvrdíte svoju rolu?

Stále mám najvyššie ambície. Rád by som na najvyšších fórach potvrdil, čo zvládam v tréningoch. Dôležité bude preniesť moju pohodu z tréningových brán aj medzi súťažné. Uvidíme, ako to dopadne, lebo to bude pre nás veľká neznáma. Nevieme, akú máme formu v porovnaní so svetovou konkurenciou. Bude to previerka po tvrdej príprave a náročných nominačných pretekov.

Prekvapilo vás, že sa Marko Mirgorodský dostal do trojčlennej slovenskej reprezentácie na úkor Mateja Beňuša?

Na jednej strane áno, na druhej nie. Markovi vyšli preteky v Čunove, kde má toho dosť najazdeného a potom na domácej vode v Liptovskom Mikuláši len potvrdil dobrú východiskovú pozíciu. Raz už vyradil Miša, tak snáď si do tretice netrúfne aj na mňa. Radšej až potom, keď skončím. (smiech)

Vidíte v ňom nasledovníka v elitnej slovenskej kategórii singlkanoistov?

O tom niet pochýb. V Markovi drieme obrovský potenciál. Má veľa najazdené. Je náročné s ním doma súperiť. Verím, že sa ukáže aj na medzinárodnom poli.

Tam sa mu pred dvomi rokmi, keď do reprezentácie nakukol premiérovo, veľmi nedarilo. Pomôže mu minulý neúspech? Poučí sa?

Myslím si, že si vtedy vybral nováčikovskú daň. Teraz je o dva roky starší, skúsenejší a vyzretejší. Na trati i mimo nej. Je veľkým prísľubom do časov, keď už my traja harcovníci nebudeme pretekať. Potom ponesie slovenské žezlo v C1 on.

V reprezentácii ste traja rodáci z Liptovského Mikuláša. Je to výhoda aj pred hliadkami 3×C1?

Je to po prvý raz, čo sme v reprezentácii traja Liptáci. Myslím si, že nám to môže pomôcť. Včera sme si na tréningu vyskúšali hliadky. Dovtedy sme s Markom neabsolvovali ani jedny.

Ako sa mu darilo?

Nad očakávanie. Skúšali sme viaceré krkolomné varianty a zakaždým z toho vykľučkoval bravúrne. Verím, že ukážeme liptovskú silu v súťaži hliadok aj jednotlivcov.

Program ME

Dnes: 9.30 1. a 2. kvalifikácia C2 (L. a P. Škantárovci, Kučera, Bátik, Skákala, Gewissler), C1Ž (Škáchová, Maceková, Stanovská) a K1M (Grigar, Halčin, Stanovský), 14.00 1. a 2. kvalifikácia K1Ž (Kaliská, Mintálová, Haššová), C1M (Slafkovský, Martikán, Mirgorodský).
Zajtra: 9.20 semifinále C2, C1Ž a K1M, 13.05 finále C2, C1Ž a K1M, 16.05 3 x C2, 3 x C1Ž a 3 x K1M. Nedeľa: 10.05 semifinále K1Ž a C1M, 13.05 finále K1Ž a C1M, 15.22 finále 3× K1Ž a 3× C1M.

debata chyba
Viac na túto tému: #Alexander Slafkovský #vodný slalom