Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Varga: Súperiť pod oknami v domácom prostredí je kúzelné

Vlani v Šamoríne obsadil na majstrovstvách sveta organizácie Challenge Family jedenástu priečku. Po dobehnutí do cieľa vyhlásil, že to boli jeho najnáročnejšie preteky.

01.06.2018 08:15
Varga Foto: ,
V nedeľu sa v Šamoríne uskutočnili ME v krose. Medzi mužmi štartoval aj najlepší slovenský triatlonista Richard Varga, ktorý napokon obsadil 69. miesto s takmer trojminútovou stratou na víťaza.
debata

Najlepší slovenský triatlonista Richard Varga (29) sa v domácom prostredí pokúsi na ďalšom ročníku prestížneho The Championship preniknúť do najlepšej desiatky.

"Verím, že nás ľudia prídu podporiť a uvidia moje nové osobné maximum,” zaželal si rodák z Bratislavy po stredajšom tréningu.

Trénovali ste už na oficiálnej trati v x-bionic® sphere v Šamoríne?

Nie, nie. Tam budem trénovať až dnes, včera som makal ešte v Bratislave. V Šamoríne sa ku mne pridá aj nový tréner Ľuboš Bílek. Ten bude mať v Šamoríne viacero hviezdnych zverencov a je možné, že sa ma bude chcieť s nimi v niektorých veciach porovnať.

Ako sa vám aj českému trénerovi pozdával štart do sezóny?

Nenaplnili sme ciele, ktoré sme si dali, čo zamrzelo. Povedali sme si však, že sme na začiatku. Potrebujeme čas, kým si to sadne. Musíme byť trpezliví. Moje telo si zvyká na nové stimuly. Verím, že sa to bude časom zlepšovať. A prídu aj výsledky. Bol by som rád, keby sa to podarilo čo najskôr.

Ako vnímate zmenu na trénerskom poste?

Je skvelé, že sa už nemusím starať o tréningy. Kedysi som si ich pripravoval sám s bratom a Kristiánom Cupákom. Veľa som sa naučil, videl som ako to robia ostatní. Bolo to pre mňa motivujúce aj obohacujúce. Povedal som si však, že potrebujem zmenu. No a teraz si už len užívam prácu odborníka. Mám momentálne aj viac času pre seba. Môžem si viac oddýchnuť, regenerovať a od triatlonu niekedy aj úplne vypnúť. Myslím si, že nemám toľko zdravotných problémov, čo je veľmi pozitívne. Musím si zaklopať na drevo…

V nedeľu vás čakajú majstrovstvá sveta pod hlavičkou Challenge Family v Šamoríne. Vlani ste obsadili 11. priečku. Aké máte spomienky?

Povedal by som, že sú zmiešané.

Prečo?

Boli to jedny z najťažších, ale aj najkrajších pretekov. Súťažiť doma na vrcholnom podujatí, ktoré organizátori zvládli, bolo skvelé. Aj ostatní súperi z trate chválili skvele pripravenú súťaž.

Challenge Family veľmi chválila Šamorín za organizačnú stránku. V čom vidíte jeho plusy vy?

Lietam po svete a pretekám v rôznych kútoch zemegule, ale len v Šamoríne sa súťaží pod oknami a priamo v areáli. Je to kúzelné. Komplex je nádherný a robí Slovensku skvelú reklamu. Pre mňa sú vrcholné podujatie v modernom prostredí na Slovensku dve veci, ktoré mi nejdú dokopy.

Vlani vám tesne ušla najlepšie desiatka. Dostanete sa do nej tento rok?

Dúfam, že ma domáca kulisa poženie vpred a podarí sa mi to. Musím sa však poučiť z lanských chýb, inak sa mi určite nepodarí. Verím, že nás ľudia prídu podporiť a uvidia moje nové osobné maximum. Zatiaľ nevieme, aké bude počasie. Niekde som našiel, že bude teplo, inde zasa hlásili búrky.

Čo vám viac vyhovuje?

Absolvovať také objemy (1,9 km plávania, 90 km cyklistiky a 21,1 km behu, pozn.) vo veľkej horúčave nie je nič príjemné. Počas pretekov mám rád to klasické zlé počasie. Dážď a chlad mi viac sedia. Možno že by mi pomohli aj v Šamoríne. Na druhej strane, ak bude vonku pekne, prídu aj ľudia. Verím, že vyjde slnko a príde minimálne toľko divákov ako vlani.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Varga #x-bionic® sphere #Challenge Family