Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rusi prijali zistenia MOV o riadenom dopingu v krajine

Ruský minister športu Pavel Kolobkov v piatok uviedol, že akceptuje zistenia Medzinárodného olympijského výboru, ktorý obvinil Rusov zo systematického dopingového programu vedeného štátnymi úradmi.

25.05.2018 22:04
Pavel Kolobkov Foto: ,
Ruský minister športu Pavel Kolobkov.
debata (9)

Vyšetrovanie viedol Švajčiar Samuel Schmid, jeho komisia uverejnila svoje výsledky koncom minulého roka. Schmidova skupina prišla k záveru, že ruské úrady boli zapojené do systematického dopingového systému už roky, vrátane počas ZOH Soči v roku 2014.

To viedlo k tomu, že ruskí športovci nemohli na ZOH v Pjongčangu súťažiť pod vlajkou svojej krajiny. Schmid uviedol, že ruský dopingový systém narobil bezprecedentné ško­dy.

Kolobkov uviedol, že Rusko poslalo list výkonnej rade Svetovej antidopingovej agentúry (WADA), vláda rešpektuje Schmidovu prácu.

„V našom liste sme uviedli, že prijmeme rozhodnutie MOV, s ktorým spolupracujeme. Sme pripravení na dialóg.“

WADA uviedla, že výbor bude diskutovať o tomto liste na stretnutí 14. júna a potom poskytne odporúčania. Rusi dúfajú, že sa obnoví ich štátna antidopingová agentúra RUSADA, ktorej WADA pozastavila činnosť v novembri 2015. WADA uviedla, že predtým, ako jej zruší zákaz činnosti požaduje, aby Rusko potvrdilo dopingový systém v krajine.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Pavel Kolobkov