Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Legendu si uctil vo veľkom štýle. Trump posmrtne omilostil černošského boxera

Americký prezident Donald Trump siahol k málo vídanému kroku a posmrtne omilostil legendárneho černošského boxera Jacka Johnsona.

25.05.2018 14:00
Donald Trump, Lennox Lewis, Sylvester Stallone Foto: ,
Prezident USA Donald Trump (v popredí), boxer Lennox Lewis (vpravo) a herec Sylvester Stallone počas udelenia milosti legendárnemu pästiarovi Jackovi Johnsonovi.
debata (2)

Prvého afroamerického majstra sveta v ťažkej váhe v roku 1913 odsúdili čisto belošskou porotou za to, že cestoval s priateľkou bielej pleti. Strávil potom desať mesiacov vo väzení.

Vtedy bolo nelegálne cestovať so ženami cez hranice jednotlivých štátov z „nemravných dôvodov“. Niekoľko ľudí však Johnsonovu kauzu vnímalo ako rasovo motivovanú nespravodlivosť, čo pri dnešnom ceremoniáli v Oválnej pracovni pripomenul aj Trump.

Na myšlienku omilostniť Johnsona priviedol Trumpa v apríli jeho dlhoročný priateľ Sylvester Stallone, predstaviteľ filmového Rockyho.

Prezident USA Donald Trump na udelenie milosti... Foto: Reuters, KEVIN LAMARQUE
Donald Trump, Jack Johnson Prezident USA Donald Trump na udelenie milosti boxerovi Jackovi Johnsonovi zavolal aj potomkov legendy.

„Je mi cťou to urobiť,“ povedal vo štvrtok prezident. „Pristupujem k tomuto kroku, pretože som presvedčený, že tak napravím nespravodlivosť, ktorá sa objavila v našej histórii, a uctím naozaj legendárneho boxerského šampióna,“ doplnil Trump.

Udelenie milosti poňal vo veľkom štýle. Na ceremoniáli sa zúčastnil Stallone, bývalý boxerský šampión Lennox Lewis aj súčasný majster sveta asociácie WBC Deontay Wilder. Vystavené boli opasky pre šampiónov.

Johnson prezývaný Obor z Galvestone pochádzal z deviatich detí, jeho rodičia boli bývalými otrokmi. V roku 1908, keď mal tridsať rokov, sa stal majstrom sveta v ťažkej váhe. Titul udržal až do roku 1915. V roku 1946 zahynul pri autonehode.

Už v minulosti sa objavili snahy získať pre neho posmrtnú milosť. Napríklad prezident Barack Obama však tento krok odmietol. Odhodlal sa k nemu až súčasný šéf Bieleho domu Trump.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Sylvester Stallone #box #Donald Trump #Jack Johnson