Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nezáujem o C2? V Prahe budeme čeliť 17 lodiam, vraví Ladislav Škantár

V ostatných mesiacoch sa musel popasovať s dvoma tvrdými údermi. Najskôr jeho vodnoslalomársku disciplínu vyradili z olympijského programu na Hrách v Tokiu 2020, neskôr aj z kalendára Svetového pohára 2018.

23.05.2018 22:52
Ladislav Škantár, Peter Škantár, Škantárovci Foto: ,
Ladislav (vpredu) a Peter Škantárovci.
debata

Deblkanoista Ladislav Škantár (35) sa s bratrancom Petrom po takmer dvoch dekádach súťažne vracajú k vodnému zjazdu. Predtým však chcú v oficiálnej derniére s cédvojkami na ME v Prahe (1. – 3. júna) bojovať o najvyššie priečky a rozbehnúť nový projekt.

„Mali by sa uskutočniť tri kolá neoficiálneho seriálu majstrovstiev sveta kategórie C2, ktorý nebude pod hlavičkou ICF. Veríme, že to vyjde,“ nádejá sa olympijský šampión z Ria 2016.

Vaša kategória už nie je v kalendári Svetového pohára. Bola príprava na túto sezónu iná v porovnaní s predošlými?

Nemyslím si. Samozrejme, vnímame situáciu okolo C2. Prípravu a ladenie na sezónu to neovplyvnilo. Vedeli sme vyradenie C2 z programu SP vytesniť z hláv, hoci sa to úplne nedá. Sme sústredení. Čaká nás vrchol sezóny – majstrovstvá Európy v Prahe, kde by sme chceli zajazdiť pekný výsledok.

Čo to znamená?

Že budeme spokojní s našou jazdou a dosiahneme na medailu. Každý kanál je špecifický. Ten v Tróji nám vyhovuje. Máme ho celkom dobre najazdený. Konkurencia je veľká, najťažšie to budeme mať s českými loďami, ktoré sa budú chcieť na domácej vode ukázať. Keď nám to sadne, môžeme ich potrápiť.

V kuloároch sa špekuluje o tom, že si cédvojky vytvorili vlastný seriál ako náhradu Svetového pohára. Je to pravda?

Áno.

Môžete prezradiť, ako bude vyzerať?

Keď vyšla správa, že C2 vyradili z programu SP, veľa sa o tom diskutovalo. Prišli nám tri ponuky – z Prahy, Švédska a Španielska. Mali by sa tam uskutočniť tri kolá neoficiálneho seriálu majstrovstiev sveta, ktorý nebude pod hlavičkou ICF. Veríme, že to vyjde. Vo Švédsku by sa malo jazdiť aj o finančnú odmenu. Tam by sa mal predstaviť rozvoj C2, nakoľko sa našu kategóriu rozhodlo podporiť niekoľko iniciatívnych ľudí a sponzorov. Chcú, aby sa nevymazala história C2.

Chcú posádky ukázať ICF, že kategória C2 má ešte budúcnosť?

Určite to bude smerované aj k nim, aj keď si myslím, že oni si z toho nevezmú nič. Dôležité je ukázať, že o deblkanoe je stále záujem. Dôkazom toho sú aj ME v Prahe.

Ladislav a Peter Škantárovci. Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Škantárovci, olympiáda Ladislav a Peter Škantárovci.

Prečo?

Napriek tomu, že nás zrušili, budeme v Prahe bojovať s ďalšími 17 loďami. Do C2Mix – disciplíny, ktorá nás nahradila – sa prihlásili tri a všetky sú české. Niečo nefunguje a mám pocit, že to naznačuje snahu ICF vytlačiť cédvojky z programu SP. Vyhovárali sa, že o deblkanoe nie je záujem. Zdá sa, že opak je pravdou.

Majú ostatné krajiny záujem o novovytvorený seriál majstrovstiev sve­ta?

Komunikujeme aj s ostatnými súpermi. Majú oň záujem, ale bez výraznejšej finančnej podpory to bude náročnejšie. Lode si samé musia zháňať peniaze, aby sa mohli zúčastniť. Je záujem – a kde je vôľa, tam je cesta. Začiatky budú ťažké, ale verím, že sa to postupne rozbehne.

Ako je to s vašou finančnou podporou? Máte ju na tento ročník zabezpečenú?

Áno. Stále spadáme medzi top tímy na základe víťazstva na olympiáde v Riu 2016 a medaily z lanských majstrovstiev sve­ta.

Čo budete robiť vo zvyšku sezóny?

Vrátime sa k vodnému zjazdu. Naposledy sme túto disciplínu jazdili v juniorskom veku a dostali sme sa aj na majstrovstvá sveta, kde sme obsadili štvrtú priečku. Po nich sme sa však preorientovali na slalom. Podarilo sa nám dostať sa do reprezentácie, takže sa predstavíme aj v štyroch kolách Svetového pohára.

Aké bolo vyskúšať si vodný zjazd po takmer dvoch dekádach?

S Peťom sme čakali, že to bude horšie. Pomerne rýchlo sme sa však do toho dostali. Celkom to ušlo. Máme z toho radosť. Trénujeme a mám pocit, že sa zlepšujeme každou jazdou. Uvidíme, ako nám to pôjde. Prípravu smerujeme k budúcoročným majstrovstvám sveta v Španielsku.

Viete si predstaviť, že by ste sa v budúcnosti aj naďalej venovali zjazdu?

Nevidím v tom problém. Možné to je.

Zvažovali ste aj koniec kariéry?

Končiť určite v blízkej dobe nebudeme. Je však pravda, že asi to nebudeme môcť robiť profesionálne, ale len popri zamestnaní. To sa však ukáže v priebehu roka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ladislav a Peter Škantárovci #Ladislav Škantár #Peter Škantár